Pred pár rokmi sme boli svedkami vzniku nového dizajnového konceptu smartfónov.     

Keď sa už zdalo, že klasické telefóny sa začínajú dostávať do slepej uličky, zrazu sa na trhu objavili skladateľné smartfóny. V segmente tradičných smartfónov sme si pritom zvykli, že základná uhlopriečka displejov začína na úrovni 6-palcov. Novým trendom sa vymyká veľmi málo zariadení, medzi ktoré môžeme zaradiť napríklad iPhone SE 2020 alebo iPhone 12 mini.

Napriek týmto trendom výrobcovia nie sú ochotní prestať posúvať hranice. V poslednej dobe sme videli aj niekoľko produktov s flexibilnými displejmi. Na trh sa postupne dostávajú skladateľné telefóny, ale všetky sú zo sveta Androidu. Prvý skladateľný iPhone na svoje uvedenie stále čaká.

Podľa leakera Jona Prossera je prvý skladateľný iPhone už vo vývoji. Tento model bude možné skladať dovnútra, pričom jeho uvedenie bude najskôr v roku 2023. Skladateľný iPhone zaujme výklopným dizajnom, ktorý sme mohli vidieť pri modeli Samsung Galaxy Z Flip. Sklopením obrazovky sa znížia celkové rozmery telefónu, aby sa zlepšila jeho prenosnosť.

Prosser uviedol, že Apple v súčasnosti zvažuje niektoré technológie spojené s týmto typom smartfónu a jeho displejom. Spoločnosť pracuje na uvedení skladateľného iPhonu so špeciálnym sklom, ktoré zabezpečí, že aj po nespočetnom množstve zložení zostane neporušené. 

Skladateľný iPhone

Zdroj: GizChina

Objavili sa aj správy, že Apple použije špeciálne keramické ochranné sklo. Sklo sa nerozbije ani po ohnutí. Účinne zníži záhyby a zabráni výraznému poklesu používateľského zážitku z displeja.

Zatiaľ dostupné správy tvrdia, že prvý skladateľný iPhone bude vybavený s flexibilným OLED panelom od Samsungu. Apple by sa mohol navyše vzdať výrezu, ktorý bol predstavený v roku 2017. Je však dôležité poznamenať, že konečný dizajn a technologické riešenia sa môžu v čase uvedenia výrazne líšiť.

Jon Prosser prekvapil svojim vyjadrením ohľadom ceny. Tá by sa mala údajne pohybovať na úrovni 1 499 dolárov. Táto cena je nižšia, na akú sme v prípade skladateľných zariadení zvyknutí. Tvrdenie o tejto odvážnej cene (predovšetkým v prípade Applu), môže byť podporené aj faktom, že cena technológií a materiálov, používaných pri skladateľných smartfónoch, môže do roku 2023 výrazne klesnúť.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Súboj fotogigantov: Galaxy S21 ULTRA vs. Nikon Z7 + teleobjektív 70-200 mm

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.