Hlavnými hviezdami budú nové iPady.

Kolotoč noviniek od Applu sa opäť rozbieha. Po predstavení nových MacBookov Air s procesormi M3, ktoré boli oznámené iba prostredníctvom tlačovej správy, sa 7. mája uskutoční prvý tohtoročný Apple event.

Ten začne o 16.00 slovenského času a bude zameraný najmä na novú generáciu iPadov. Event môžete naživo sledovať prostredníctvom webu apple.com/apple-events. Trvať by mal 35 minút a očakáva sa, že Apple predstaví viaceré novinky zo segmentu tabletov – sumár existujúcich špekulácií zhrnuli portály 9to5mac a macrumors.

iPad (Air, Pro)Zdroj: Apple
iPad

iPady Pro s OLED displejmi

Hlavnou hviezdou eventu bude nová generácia iPadov Pro, ktoré dostanú konečne do výbavy OLED displeje. Apple by mal do svojich prémiových tabletov zakomponovať najlepšie OLED panely na trhu s vysokým maximálnym jasom, výbornou energetickou efektivitou a najlepšou možnou životnosťou. Ich obnovovacia frekvencia bude 120 Hz.

iPady Pro budú dostupné vo veľkostiach 11,1 a 12,9 palca a budú tenšie ako predchádzajúca generácia – očakáva sa hrúbka na úrovni 5,1 mm pre menší model (predtým 5,9 mm) a iba 5 mm pre 12,9-palcový model (predtým 6,4 mm).

Otázkou ostáva, aký procesor budú nové tablety využívať. Vo všeobecnosti sa očakávalo, že Apple použije procesor M3, avšak v posledných dňoch prevláda názor, že Apple použije úplne nový procesor M4. Dôvodom sú funkcie umelej inteligencie, na ktoré bude nový čip lepšie navrhnutý.

Nová generácia tiež dostane nové umiestnenie prednej kamery, ktorá by sa mala presunúť do širšej hrany – podobne ako v prípade základného iPadu. Očakávajú sa aj tenšie hrany, úložisko až do veľkosti 4 TB, podpora pre MagSafe nabíjanie a zvýšenie cien. Ako to bude naozaj, to zistíme v utorok.

iPad Pro 2021Zdroj: Apple
iPad Pro 2021 s USB-C

iPady Air v dvoch veľkostiach

Apple predstaví aj novú generáciu tabletu iPad Air, ktorý bude prvýkrát dostupný v dvoch veľkostiach – s uhlopriečkou 10,9 a 12,9 palca. V tomto prípade však bude aj naďalej použitý IPS displej.

Očakáva sa, že dizajn tabletov bude bez zmeny a hlavnou novinkou tak bude už spomenutá nová veľkosť a zvýšenie výkonu vďaka novému procesoru – konkrétne sa špekuluje o procesore Apple M2. V prípade iPadu Air by sa nemalo meniť ani umiestnenie prednej kamery.

iPad Air 5. generácieZdroj: Apple
iPad Air 5. generácie

Apple Pencil a Magic Keyboard

Apple vraj vynoví aj príslušenstvo pre svoje tablety – predstaví tretiu generáciu dotykového pera Apple Pencil. Očakáva sa, že ponúkne integráciu s funkciou Find My, takže si Apple Pencil budete môcť vyhľadať rovnakým spôsobom ako slúchadlá AirPods a ďalšie zariadenia od Applu.

Rovnako sa špekuluje aj o vymeniteľných magnetických hrotoch a o novom geste „Squeeze“. V praxi by to malo znamenať, že Apple Pencil 3 bude vedieť rozpoznať, kedy používateľ pero stláča a v takom prípade ponúkne rýchle akcie, ako je pridanie textu alebo podpisu.

Nová generácia klávesnice Magic Keyboard by mala ponúknuť odolnejší rám z hliníka. V kombinácii s tabletom by tak mala pôsobiť ako MacBook. Do výbavy dostane aj väčší trackpad, ktorý rozmermi a spracovaním pripomína trackpad z MacBooku.

Apple Pencil s USB-CZdroj: Apple
Apple Pencil s USB-C

iOS a iPadOS 17.5

Dá sa očakávať, že Apple bude na evente hovoriť aj o softvéri. Aktuálne finalizuje aktualizáciu operačných systémov iOS a iPadOS 17.5 a práve o tejto verzii by mohol v utorok hovoriť. Mohol by oznámiť nové funkcie a dátum, kedy bude aktualizácia dostupná na stiahnutie.

A pokiaľ by ste od utorkového eventu očakávali aj oznámenie novej generácie základného iPadu a iPadu mini, musíte si ešte počkať. Apple na týchto tabletoch pracuje a mal by ich oznámiť tento rok, avšak očakáva sa, že sa tak stane na jeseň, resp. koncom roka.

Zdroj: 9to5mac, macrumors, bloomberg

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit