Úspešná nemecká firma špecializujúca sa na výrobu športového oblečenia a obuvi vsádza s týmto modelom na nostalgiu. Na pulty vybraných predajní ho vracia po 32–och rokoch. 

Je tomu už 32 rokov, odkedy IBM predstavilo svoj prvý laptop a HC Košice získali titul hokejového majstra ČSSR. Rok 1986 bol špecifický aj pre Pumu a to tým, že predstavila svetu prvé „inteligentné“ tenisky. Na tú dobu boli jedinečné tým, že mali vo vystupujúcej robustnej päte integrovaný počítačový čip, ktorý dokázal merať čas, zaznamenať prebehnutú vzdialenosť či zrátať spálené kalórie bežca. Bežec si následne prostredníctvom špeciálneho softvéru a 16–pinového konektoru mohol dáta stiahnuť do svojho počítača od IBM či Apple.

Prenos dát z tenisiek do PC

Píše sa rok 2018 a Puma opäť spúšťa predaj limitovanej edície tenisiek známych pod modelovým označením 1986 RS–Computer (RS znamená v tomto význame „running system“). Puma vyrobí exkluzívne iba 86 párov a retro fanúšikovia si ich budú môcť zakúpiť jedine v oficiálnych predajniach Pumy v Berlíne, Tokiu a Londýne, pričom cenu výrobca do tejto chvíle neprezradil. Do predaja idú už zajtra (13.12.2018), čo znamená, že pokiaľ by ste o ne mali záujem, treba sa vzhľadom na ich obmedzený počet určite poponáhľať. Tohtoročný model sa dočkal oproti svojmu predchodcovi updatu v podobe trojosého akcelerometra, LED indikátorov, portu USB pre nabíjanie či bezdrôtovej konektivity prostredníctvom technológie Bluetooth.

Puma 1986 RS–Computer

Aj keď Puma v čase uvedenia prvého modelu označovala tenisky za „prvú počítačovú bežeckú obuv“ na svete, toto tvrdenie môžeme označiť za pravdivé iba čiastočne. Konkurenčná firma Adidas totiž ešte o 2 roky skôr predstavila svetu bežecké tenisky pod názvom Micropacer. V ľavej teniske modelu Micropacer bol integrovaný mikrosenzor, ktorý dokázal merať prebehnutú vzdialenosť, tempo behu i spotrebu kalórií. Tieto informácie si mohol bežec prečítať na miniatúrnom displeji priamo na jazyku ľavej tenisky. Zozbierané dáta si však, na rozdiel od modelu 1986 RS–Computer, používateľ nijakým spôsobom nevedel stiahnuť do svojho počítača.

Adidas Micropacer

Zdroj: The Verge

 

Prečítajte si aj:

Vydražte si jedinečné tenisky od Apple. Vyvolávacia cena je „len“ 15 tisíc dolárov

Značky: