Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Desiatky tisíc pútnikov priláka každoročne v septembri do Šaštína národná púť k Sedembolestnej Panne Márii. Tradícia pútnického miesta na Záhorí siaha do 16. storočia a spája sa s legendou o manželskej kríze Angeliky Bakičovej a majiteľa šaštínskeho panstva, grófa Imricha Czobora.

Rodinné nezhody ukončili vytrvalé Angelikine modlitby a šľachtičná dala z vďaky vyrobiť sošku Panny Márie, ktorú dnes možno vidieť na hlavnom oltári monumentálnej šaštínskej baziliky. Pre záujem veriacich o národnú púť Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) 15. septembra opäť vypraví niekoľko mimoriadnych vlakov do a zo Šaštína. Priame spojenie Prievidza – Šaštín-Stráže a späť budú môcť využiť cestujúci z Partizánskeho, Topoľčian, Hlohovca či Leopoldova. Spoj Zlaté Moravce – Šaštín-Stráže a späť zasa s miestom národnej púte prepojí Nové Zámky, Galantu a Sereď.

Cestovný poriadok mimoriadnych vlakov je prispôsobený začiatku a záveru hlavnej pontifikálnej svätej omše o 10:30 a nadväzujú na ne prípojné pravidelné osobné vlaky, aby tak ZSSK čo najlepšie vyhovela potrebám pútnikov z rôznych regiónov. V mimoriadnych spojoch platí obyčajné cestovné ZSSK pre 2. triedu podľa prepravného poriadku. V ponuke sú i miestenky a cestujúci môžu využiť aj zákaznícke zľavy či bezplatnú prepravu. Lístky sú viazané na konkrétny mimoriadny vlak a nie je možné ich využiť v iných vlakoch ZSSK. Cestovné doklady si možno zakúpiť aj v predpredaji alebo pohodlne cez internet. Cestovné poriadky mimoriadnych vlakov nájdete tu.

Značky: