Nová generácia bezdrôtového nabíjania je konečne tu.

O bezdrôtovom nabíjaní so štandardom Qi2 sa hovorí už niekoľko mesiacov, pričom prvé Qi2 príslušenstvo bolo predstavené na prelome leta a jesene 2023. V roku 2023 sa síce do obchodov ešte nedostalo, avšak zdá sa, že čakanie je skutočne na konci.

Viacero veľkých výrobcov ako Belkin, Anker, Hyper, Satechi a ďalší ukázalo svoje Qi2 produkty na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas. Niektorí z nich už spustili aj ich predaj, zatiaľ iba v Amerike.

Aké zlepšenia prináša Qi2 nabíjanie?

Qi2 nadväzuje na prvú generáciu bezdrôtového nabíjania s označením Qi. Hlavným zlepšením Qi2 nabíjania je, že podporuje magnetické nabíjanie – rovnako ako MagSafe od Applu. Magnetické prichytenie smartfónu zvyšuje efektivitu bezdrôtového nabíjania, čím znižuje úniky energie aj nadbytočné zahrievanie zariadení a predlžuje tak životnosť batérie.

Druhým veľkým zlepšením je zvýšenie výkonu bezdrôtového nabíjania cez štandard Qi – aktuálne na 15 W.

V praxi to znamená, že používatelia Android smartfónov získajú vďaka Qi2 štandardu spoľahlivejšie, efektívnejšie a výkonnejšie magnetické bezdrôtové nabíjanie v porovnaní s pôvodnými Qi nabíjačkami.

Používatelia iPhonov budú profitovať z faktu, že na trh prichádzajú nové powerbanky, bezdrôtové nabíjačky a nabíjacie stanice, ktoré ponúkajú spoľahlivosť a kvalitu na úrovni MagSafe príslušenstva, avšak môžu byť cenovo dostupnejšie a v prípade bezdrôtových powerbánk ponúknu rýchlejšie nabíjanie (MagSafe powerbanky majú obmedzený výkon na 7,5 W).

Satechi 3-in-1 Foldable Qi2
Wireless Charging StandZdroj: Satechi
Satechi 3-in-1 Foldable Qi2 Wireless Charging Stand

Ako je to s podporou smartfónov?

Na to, aby ste naplno využili potenciál Qi2 príslušenstva, potrebujete smartfón, ktorý tento štandard podporuje.

Z iPhonov podporujú Qi2 nabíjanie iPhony série 13 a novšie. Je potrebné, aby ste iPhone zaktualizovali na iOS 17.2 alebo novšiu verziu.

V prípade Android smartfónov je situácia horšia. Na trhu zatiaľ nie je dostupný žiaden Android smartfón s podporou pre Qi2. Uvidíme, či sa to zmení už s príchodom série Samsung Galaxy S24 alebo či si budeme musieť počkať až na Google Pixel 9.

Belkin BoostCharge Pro 3 v 1Zdroj: Belkin
Belkin BoostCharge Pro 3 v 1

Qi2 novinky od Belkinu

Belkin ukázal na veľtrhu CES 2024 dva užitočné doplnky s podporou Qi2 nabíjania. Nabíjaciu stanicu BoostCharge Pro 3 v 1, ktorá je určená primárne pre ekosystém Apple zariadení a Qi2 powerbanku BoostCharge Pro.

Nabíjacia stanica BoostCharge Pro 3 v 1 ponúka Qi2 nabíjanie s výkonom 15 W, rýchle nabíjanie hodiniek Apple Watch a optimálne nabíjanie bezdrôtových slúchadiel. Obsahuje aj nastaviteľný pánt, takže si môžete nastaviť uhol telefónu pre optimálne zobrazenie pri sledovaní videí, čítaní článkov alebo na účely videokonferencie.

Magnetická powerbanka BoostCharge Pro ponúka 15 W bezdrôtové Qi2 nabíjanie. Je vybavená integrovaným stojančekom na podopretie telefónu pri streamovaní, čítaní alebo četovaní a funguje s magnetickými puzdrami a puzdrami MagSafe hrúbky až 3 mm. BoostCharge Pro tiež umožňuje súčasné nabíjanie powerbanky a bezdrôtové nabíjanie zariadenia a dostupná bude s kapacitou 5K, 8K a 10K mAh.

Belkin BoostCharge Pro 5KZdroj: Belkin
Belkin BoostCharge Pro 5K

Qi2 novinky od ostatných výrobcov

Qi2 zariadenia predstavili aj ďalší výrobcovia. Spomeniem značky Anker, Hyper a Satechi. Nie všetky novinky sú už dostupné v predaji, resp. v Európe. Do pozornosti však dávam webové stránky výrobcov, kde sa dozviete detailnejšie informácie:

Dá sa predpokladať, že počas najbližších týždňov predstavia svoje Qi2 zariadenia aj ďalší výrobcovia.

Zdroj: chargewithqi, belkin

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit