Apple prostredníctvom aktualizácie zlepší nabíjanie v sérii iPhone 13 a 14.

Americký výrobca smartfónov a inej elektroniky Apple dlhodobo ponúka pre svoje smartfóny magnetické bezdrôtové nabíjanie prostredníctvom MagSafe. Rovnako to je aj v prípade modelového radu iPhone 15, pričom Apple v tejto sérii sprístupnil podporu aj pre Qi2 nabíjanie. Qi2 je najnovší univerzálny štandard pre bezdrôtové nabíjanie, ktorý navyše priniesol magnetické bezdrôtové nabíjanie do Android smartfónov.

Apple tento štandard priniesol aj do starších generácií iPhonov, konkrétne ide o sériu iPhone 13 a iPhone 14. Podpora pre Qi2 príde do týchto smartfónov prostredníctvom aktualizácie systému iOS na verziu iOS 17.2, ktorá je vo finálnej fáze testovania a čoskoro bude dostupná pre širokú verejnosť. Potvrdzuje to popis aktualizácie, ktorý uvádza najnovšie zmeny.

Qi2 nabíjačky pre iPhone 13, 14 a 15 môžu priniesť lacnejšie rýchle bezdrôtové nabíjanie

V oboch prípadoch ide o typ bezdrôtového nabíjania, ktorý umožní používateľom ich iPhony nabíjať bezdrôtovo prostredníctvom powerbanky alebo bezdrôtovej nabíjačky. V súčasnosti pritom modely zo série iPhone 13, iPhone 14 a iPhone 15 disponujú možnosťou nabíjania prostredníctvom certifikovanej MagSafe nabíjačky výkonom 15 W. Nabíjačky bez tejto certifikácie sú limitované na 7,5 W.

S podporou Qi2 pre modely zo série iPhone 13 až 15 sa očakáva, že výkon nabíjania taktiež porastie na 15 W, aspoň v niektorých prípadoch. Potvrdila to aj spoločnosť Anker, ktorá s nabíjačkami a powerbankami MagGo ponúkne nabíjanie pri 15 W pre nové iPhony. V konečnom dôsledku teda používatelia nebudú musieť siahnuť po originálnych MagSafe nabíjačkách, aby svoje iPhony nabili bezdrôtovo pri 15 W. Nabíjačky od iných výrobcov so štandardom Qi2 budú môcť byť lacnejšie v porovnaní s certifikovanými MagSafe nabíjačkami a ten, kto zvažuje kúpu takejto nabíjačky, bude môcť nakoniec ušetriť.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14

Okrem otázky bežného bezdrôtového nabíjania je tu aj problematika výberu powerbanky. Pri bežnej MagSafe powerbanke môžete využiť maximálny výkon nabíjania pri 7,5 W. Štandard Qi2 však môže do týchto telefónov priniesť až 15 W bezdrôtové nabíjanie aj v prípade nabíjania powerbankou. Používatelia modelov zo série iPhone 13 až 15 teda budú môcť rovnako využiť rýchlejšie nabíjanie aj v tomto prípade a powerbanka so štandardom Qi2 pre nich bude výhodnejšou voľbou.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.