Ten sa týkal veľkého počtu čipových sád, vrátane vlajkových modelov.

Qualcomm sa pripravuje na vydanie novej čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4, ktorá môže byť nakoniec pomenovaná ako Snapdragon 8 Elite alebo Ultra. Spoločnosť tento čipset predstaví na konferencii Snapdragon Summit, ktorá sa bude konať 21. – 23. októbra na Havaji. Medzitým však musí riešiť aj jeden nepríjemný problém, ktorý spočíva v zraniteľnosti čipov Snapdragon. Hackeri totižto našli a zneužili bezpečnostnú chybu v týchto čipoch, o ktorej nevedel ani samotný Qualcomm. Táto chyba údajne stihla ovplyvniť mnoho smartfónov s Androidom po celom svete.

Výrobcovia smartfónov už minulý mesiac obdržali opravu chyby Zero Day s označením CVE-2024-43047. Podľa slov spoločnosti Qualcomm sa zdá, že chyba predstavovala špecifický problém s obmedzeným vplyvom na bezpečnosť používateľov, ktorý musel byť zároveň cielený. Inak povedané, útočník musel o tejto chybe vedieť, aby ju dokázal využiť vo svoj prospech a zacieliť na presne určené zariadenie. 

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: GizChina
Snapdragon

Problém ovplyvnil 64 rôznych čipov Qualcomm, vrátane verzií, ktoré boli použité v smartfónoch ako napríklad Samsung Galaxy S22 Ultra, OnePlus 10 Pro alebo Xiaomi 12. Problém sa však týkal aj čipov pre Bluetooth a Wi-Fi. Hovorca Qualcommu uviedol, že spoločnosť vydala opravu, ale je na výrobcoch telefónov, aby ju zahrnuli do svojich aktualizácií. Vážnosť problému potvrdili aj Amnesty International a bezpečnostný tím spoločnosti Google.

Výskum o tom, kto je zodpovedný a kto mohol túto chybu využiť, bude čoskoro zverejnený. Vyšetrovanie naznačuje, že “obeťami útokov” boli konkrétni jednotlivci, nie však veľká skupina používateľov.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.