Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši sa dnes na medzinárodnej konferencii spoluorganizovanej OSN v hlavnom meste Azerbajdžanu v Baku podelil o skúsenosti Slovenska s implementáciou Agendy 2030. Tiež  uviedol, že je potrebné posilňovať vzájomné partnerstvá medzi krajinami, aby sme dosiahli spoločný cieľ, ktorým je trvalo udržateľný rozvoj.

„Agenda pre trvalo udržateľný rozvoj je najambicióznejšou a najkomplexnejšou globálnou agendou, na ktorej sa medzinárodné spoločenstvo dohodlo. Stretávame sa, aby sme riešili naliehavé globálne výzvy, ktoré nikto z nás nedokáže riešiť sám, a významný pokrok dosiahneme iba prostredníctvom silných partnerstiev,“ uviedol vicepremiér R. Raši. Na konferencii tiež predstavil hlavné ciele implementácie trvalo udržateľného rozvoja na Slovensku, medzi ktoré patrí šesť národných priorít i angažovanie občanov a šírenie osvety medzi všetkými generáciami.

„Trvalo udržateľný rozvoj musí byť v centre všetkých verejných politík. Na národnej, regionálnej a miestnej úrovni, ako aj v zahraničnej politike. Na dosiahnutie tohto cieľa sme podnikli potrebné kroky na vytvorenie Agendy 2030 ako jadra nášho strategického rámca riadenia,“ povedal R. Raši.

Na konferencii v Baku vystúpili predstavitelia azerbajdžanskej vlády – podpredseda vlády Ali Ahmadov a minister hospodárstva Shanin Mustafayev. Zúčastnila sa aj predsedníčka Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC) Inga Rhonda King a zástupcovia vlád viacerých štátov.

Azerbajdžan prisudzuje implementácii Agendy 2030 vysokú dôležitosť, v roku 2019 chce zrealizovať už druhú dobrovoľnú prezentáciu o pokroku v Agende 2030 na pôde OSN v New Yorku. Prvú prezentáciu uskutočnil Azerbajdžan v roku 2017, keď predstavil svoj plán transformácie od Miléniových rozvojových cieľov k Cieľom udržateľného rozvoja Agendy 2030. Richard Raši vystúpil v OSN tento rok v júli, kde predstavil aj  šesť slovenských  národných priorít.

Počas pracovnej návštevy Azerbajdžanu sa slovenský vicepremiér zúčastnil aj na 6. medzinárodnom humanitárnom fóre, kde sa pri jeho slávnostnom otvorení stretol aj s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Aliyevom. Na tomto fóre sa zúčastňujú zástupcovia 90 krajín sveta a je venované vzdelávaniu a rozvoju ľudského potenciálu.

Podvečer R. Rašiho prijme podpredseda azerbajdžanskej vlády Ali Ahmadov. Diskutovať budú nielen o trvalo udržateľnom rozvoji, ale aj o bilaterálnej spolupráci.

Značky: