Vírusy, nežiaduce šifrovanie dáta a výkupné už aj na smartfónoch, toto sú vlastne bežné veci roku 2018.

Kým samotný softvér typu ransomvér nemá výrazný rast, nástroje pašujúce ho do vášho počítača určite áno. V prípade škodlivých kódov typu ransomvér ide o detekciu hrozieb na úrovni tisícoch, v „lepších“ dňoch desaťtisíc vzoriek denne.

Podľa ESETu je zaujímavé to, že sú na vzostupe, ktoré rôzne škodlivé kódy prepašujú do počítača. Ide o rôzne downloadery, ktoré si škodlivé kódy sťahujú do počítača. Takýto downloader môžete nechtiac získať falošným softvérom, ktorý sa vydáva za iný program a tvári sa, že ho do systému nainštaluje.

Špeciálnou kategóriou je softvér typu coinminer. Ide o softvér, ktorý sa snaží na pozadí ťažiť kryptomeny. Prvá nepríjemná vec je, že sa niekto obohacuje na váš účet. Druhou, tzv. praktickou nepríjemnosťou je, že sa spomalí vaše zariadenie prípadne bude na udržanie výkonu vyžadovať veľké množstvo energie. Pri notebooku v kancelárii to nemusí byť tak očividné, v prípade smartfónu je to značne nepríjemná vec.

Kódy ťažiace kryptomenu majú svojich predchodcov v podobe skriptov pre webové stránky. Túto ťažbu si mnohí nevedomky vyskúšali aj u nás na Slovensku. Niektoré slovenské weby obsahovali java scriptový kód. Používatelia to cítili na prehrievaní počítača a vysokého zaťaženia CPU.

Antivírus pre smartfóny?

Mnohí už majú vo svojom smartfóne nainštalovaný antivírusový program. Stále je tu veľká skupina používateľov, ktorí tento typ ochrany ignorujú, nevedia o ňom alebo si myslia, že ho nepotrebujú. Podľa ESETu je najnovšie rozmáhajúcou sa kategóriou aplikácie typu Android ransomvér. Medzi ne patria aplikácie, ktoré vám zamknú smartfón a budú od vás žiadať výkupné. Keď zaplatíte, dostanete PIN kód, ktorým váš smartfón odomknete (lock-screen, PIN kód locker).

Aplikácia ESET Mobile Security pre Android poskytuje ochranu v reálnom čase pre smartfóny. Zabraňuje nielen ransomvéru ale aj iným škodlivým kódom napadnúť váš smartfón. Najnovšia aktualizácia prináša možnosť zamknúť používanie aplikácií PIN kódom alebo odtlačkom prvkov. To je dôležité vtedy, keď máte smartfón odomknutý. Aj vtedy na spustenie vami vybranej aplikácie bude treba použiť jeden zo spomínaných autorizačných prvkov. Novinka prináša aj vylepšené skenovanie microSD kariet.

Predstavenie noviniek je súčasťou konferencie WESTech Dealers Day 2018, Nový Smokovec

Prečítajte si aj:

Smartfón v bezpečí s ESET Mobile Security

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.