Vydieračký malvér, ktorý vám uzamkne mobil či počítač a žiada peniaze za odomknutie, sa začne zameriavať na tučnejšiu korisť – prepojené a digitalizované mestá. 

Len pred pár dňami sa hackerom podarilo zablokovať systémy dopravnej agentúry mesta San Francisco. Žiadali 70 000 dolárov výkupné za odomknutie systému. Hoci sa dopravnej agentúre podarilo systém vyčistiť, tento útok je znakom nástupu nového typu ransomvéru.

Namiesto toho, aby sa hackeri zameriavali na malé ryby – mobily a osobné počítače bežných používateľov – začínajú útočiť na lukratívnejšie ciele. Ukazuje sa, že správa Europolu bola až mrazivo pravdivá.

Moderné mestá, spoliehajúce sa na digitálne systémy ovládania dopravy a ďalších súčastí infraštruktúry, teraz začínajú čeliť vážnej hrozbe. San Francisco bolo prvé, ale určite nie posledné. A keďže vo verejnej správe sa často používajú zastarané technológie a mnohokrát ešte Windows XP, nebudú to mať hackeri ani také ťažké.

Kým pri zablokovanom mobile alebo počítači väčšinou vydierajú zopár stoviek, pri veľkých organizáciách, tranzitných systémoch a nemocniaciach môžu kľudne vydierať desiatky a stovky tisíc EUR. A keďže mnohé takéto organizácie si nemôžu dovoliť výpadok ani na jeden deň, niektoré naozaj radšej zaplatia.

Už dekády ľudstvo sníva o automatizovaných mestách budúcnosti, ktorých základom bude automatická doprava pozostávajúca z autonómnych elektromobilov. No aj najlepšie autá súčasnosti sú nedostatočne zabezpečené, takže výrobcovia áut musia popracovať na lepšej bezpečnosti. Potenciálny hack môže narušiť prevádzku auta za jazdy a v budúcnosti prípadne paralyzovať úplne celú premávku v meste. Koľko by potom bolo mesto ochotné zaplatiť ako výkupné?

Zdroj: Tom’s Hardware