Nová verzia mikropočítača bude uvedená na trh ešte tento rok.

Podľa webovej stránky nadácie Raspberry Pi príde na trh ešte v októbri. Štartovať bude na cene 60 dolárov. Je to zdraženie oproti predchádzajúcim modelom, no zároveň výrobca sľubuje dvoj až trojnásobne väčší výkon. Okrem toho je to prvé Raspberry Pi s vlastným procesorom.

Správa o vydaní novej verzie tohto typu počítača prekvapila mnohých používateľov, najmä z dôvodu nedostupnosti predchádzajúcej 4. verzie. Na trhu ste mohli získať aj staršie verzie, no celkovo bol posledné 2 roky problém s dodávkami. Ak ste chceli Raspberry Pi, bolo treba zobrať to, čo je na trhu. Šanca na to, že sa dočkáte vami preferovanej verzie, bola minimálna.

To pomohlo úspechu aj konkurenčným platformám, ako napríklad Radxa Rock. Poďme však späť k najnovšiemu modelu, ktorý bude podporovať až 27-wattové napájanie a ako prvé zariadenie bude mať aj integrované tlačidlo na zapnutie. Hlavnou novinkou je procesor typu Arm Cortex-A76 s frekvenciou 2,4 GHz. Súčasťou je aj grafický čip VideoCore VII pracujúci na frekvencii 800 MHz. Dokúpiť sa bude dať aj skrinka a aktívny chladič.

V rámci architektúry je po prvýkrát použitý aj komponent, ktorý poznáme z bežných základných dosiek a ide o takzvaný južný mostík. Vďaka vlastnému procesoru je teraz možná ešte vyššia rýchlosť pri prenose dát, čo príde vhod najmä v spojení s externými diskami alebo perifériami. Máte možnosť pripojiť dva displeje a k dispozícii je aj jednopásmové rozhranie PCI Express 2.0.

V rámci monitorov sa dá použiť až rozlíšenie 4Kp60 a nechýba podpora HDR. K tomu je tu podpora BT 5.0 + LE a zdvojnásobený výkon pre SD karty. Výroba pridal slot na microSD karty, 2 porty USB 3.0, 2 porty USB 2.0 a gigabitový ethernetový konektor. Napájanie je cez USB-C.

Na trhu budú dostupné 2 pamäťové verzie, a to so 4 GB RAM za cenu 60 USD a verzia s 8 GB RAM za 80 USD. Je badať cenový nárast, keďže Raspberry Pi 4 so 4 GB RAM stojí 55 dolárov. Tiež je ale pravda, že kupujete výkonnejší mikropočítač. Je zaujímavé sledovať, ako sa zvyšuje výkon týchto komponentov a stále ide o jeden z menej náročných hardvérových celkov. Je však zároveň vidieť, že sa svojím výkonom, respektíve cenou a zvýšenými nárokmi na napájanie, začne približovať nízkoenergetickým minipočítačom vo vyššej triede.

Zdroj: The Verge, Raspberry Pi

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.