Miniatúrny mikropočítač, ktorý môžete používať prakticky na čokoľvek.

Teda s výnimkou náročných aplikácií. Britská nadácia Raspberry Pi Foundation prišla s počítačom, ktorý je rozmerovo podobný platobnej karte. Je do doska s plošnými spojmi a konektormi USB, HDMI, prípadne ďalších, najnovšie aj USB-C slúžiaci na napájanie tohto počítača.

Stojí len desiatky EUR a môžete si na ňom rozbehať Linux a alebo systém Raspberry Pi OS postavený na upravenom linuxe s názvom Debian. Poslúži na domáce prehrávanie filmov, hudby, alebo napríklad ako server na váš externý USB disk, aby ste k nemu mohli pristupovať aj cez internet.

Tento mikropočítač má všetko, čo klasický počítač, teda RAM, procesor, Wi-Fi aj Bluetooth. Na inštaláciu operačného systému sa dá použiť buď pamäťová karta alebo pripojený flash disk. Kupuje sa ako doska, ktorú vidíte na obrázku, no ako ďalšie príslušenstvo si môžete dokúpiť škatuľku, do ktorého tento plošný spoj umiestnite.

Nebude to náhrada notebooku, možno ani tak celkom stolného počítača. Aktuálne najnovší model potrebuje 15 W napájanie a použiť môžete dostatočne silnú powerbanku alebo napríklad nabíjací adaptér na smartfóny, ak spĺňa minimum 15 W výkonu, ktorý je schopný dodávať.

Ďalej budete potrebovať myš, klávesnicu, HDMI kábel a monitor. To za predpokladu, že si chcete z Raspberry Pi spraviť počítač s takmer nulovou spotrebou na pozeranie filmov, hudby alebo občasné surfovanie na internete.

Scenár využitia je na vás. Jeden bol spomenutý v úvode, pripojte si ho na Wi-Fi, zapojte do neho váš externý USB disk a cez aplikácie v operačnom systéme si vytvoríte domáce NAS úložisko. Keď bude tento mikropočítač pripojený na internet, nebudete k nemu potrebovať ani monitor. Pripojíte sa naň cez prehliadač vzdialenou správou. Na výber je viac týchto počítačov, napríklad model Pi Zero, Pico, prípadne predchádzajúce generácie ako Pi 3B+ alebo Pi 3A+.

Dokúpiť sa dá chladenie, rôzne vstupno-výstupné dosky, či rôzne typy malých displejov. Takto môžete mať pripojený displej od 0,9“ až po napríklad 15,6“ kus, existuje napríklad aj 7“ dotykový displej. Na čo by vám bol? Napríklad na zobrazenie počasia, správ, emailov, hlásení z vášho domáceho smart systému atď. Dokúpiť sa dajú aj zvukové karty, ozvučenie, maticové displeje, záložné zdroje, mikrofóny, sieťové prvky atď.

Prečo Raspeberry Pi?

Chceli by ste k vášmu monitoru doma nejaký počítač no nemusí to byť úplne klasický počítač? Niečo na pozeranie webu, filmov alebo iný účel? Presne na toto je mikropočítač Raspberry Pi.

Kúpite základný modul, pripojíte k nemu hardvér a po inštalácii OS máte počítač na bežné použitie. Na modeli Pi 4 so 4 GB RAM si dokonca zahráte aj staručkú hru Quake 3 Arena.

Prečítajte si aj:

Ako sa zbaviť notifikácií vo Windows 10?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.