Operačný systém je vhodný najmä pre silnejšie konfigurácie s vyššou kapacitou RAM.

Podľa Raspberry je teraz dostupný operačný systém v 64-bitovej verzii (stiahnuť tu). To plne korešponduje so zariadeniami, ktoré majú 64-bitové procesory. Od Raspberry Pi Zero 2 máte takúto architektúru CPU, no zatiaľ nebol plne hotový systém, ktorý by ju využil.

Stále môžete používať 32-bitovú verziu a pre mnohých to bude zo začiatku najjednoduchšie riešenie. Ako sa na samotnej stránke výrobcu udáva, problém by mali používatelia Netflixu a Disney+. Doplnok WidevineCDM, ktorý na prehrávanie obsahu z týchto serverov potrebujete, nemá podporu pre 64-bitový kód. Teda je lepšie zostať na pôvodnej platforme a na 64-bitový systém prejsť neskôr. Toto sa nebude týkať používateľov, ktorí nepotrebujú zachovať kompatibilitu v súvislosti so streamovacími službami.

Limitom pre 32-bitovú architektúru sú 4 GB RAM, ktorú je systém schopný adresovať. Keď k tomu odpočítate 1 GB, ktorý si OS vyhradzuje pre svoje jadro (kernel), máte k dispozícii len 3 GB. Na zariadení Raspberry Pi 4 sa používa technológia ARM Large Physical Address Extension (LPAE) so schopnosťou adresovať až 8 GB. To znamená nárast výkonu pri viacerých súbežne spustených aplikáciách.

Zdroj: Raspberry

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.