Inteligentné okuliare nebudú pravdepodobne slepou cestou digitálneho vývoja.

Jemným potvrdením, že o nositeľnú elektroniku v tejto podobe bude záujem, by mohli byť aj ďalšie okuliare vytvorené v spolupráci s Meta a značkou Ray-Ban. Vlastník Facebooku na konferencii Meta Connect oznámil v spolupráci s firmou EssilorLuxottica novú verziu svojich okuliarov. Ich názov je Ray-Ban Meta. Zatiaľ je možné predobjednávať len v Spojených štátoch a ich cena začína na sume 299 dolárov. V maloobchodných predajniach a online sa budú dať kúpiť od 17. októbra. Vtedy by už mali byť dostupné v 15 krajinách vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie a naprieč Európou.

Základnou požiadavkou pri takomto príslušenstve je, aby nepôsobili až príliš sci-fi. Toto bol problém väčšiny okuliarov v minulosti, keď pôsobili až ako príliš technologické príslušenstvo a ťažko ich bolo považovať za módny doplnok. Hoci v minulej verzii tieto okuliare vyzerali ako módny výstrelok, teraz prichádzajú s uhladenejším dizajnom vhodným na bežné používanie a nosenie.

Ray-Ban Meta okuliareZdroj: Meta
Ray-Ban Meta okuliare

Cieľom je priniesť príslušenstvo, ktoré budete môcť použiť práve v čase, keď to bude potrebné a nebudete sa musieť zdržiavať odomykaním smartfónu alebo prepínaním sa do fotoaparátu. Navyše, firma argumentuje, že týmto spôsobom budete môcť fotografovať a nakrúcať video tak, akoby bolo z vášho pohľadu.

Podobne ako v minulej verzii aj tu bude možné počúvať hudbu alebo telefonovať. Výrobca hovorí o rozšírení basového zážitku a vyššej maximálnej hlasitosti. Kvalita reprodukovaného zvuku by sa mala zlepšiť aj vo veternom prostredí a tiež by mohli poskytnúť lepší zážitok počas telefonovania. Okuliare majú celkovo 5 mikrofónov, vďaka čomu by sa malo video zachytiť so zvukmi tak ako ich počujete aj vy.

Ultraširokouhlý fotoaparát bude mať rozlíšenie 12 Mpx so schopnosťou nakrúcať Full HD video s dĺžkou 60 sekúnd. Posielanie fotografií bude fungovať prostredníctvom hlasového príkazu. V okuliaroch bude použitý čip Qualcomm Snapdragon AR1 Gen1. Puzdro, ktoré bude s okuliarmi dodávané, ich umožní nabiť 8-krát, čo znamená celkovo 36 hodín používania. Na webovej stránke www.ray-ban.com sa budú dať prispôsobiť podľa dizajnových preferencií používateľa a sú kompatibilné aj so šošovkami na lekársky predpis. Okrem nižšej hmotnosti oproti minulej generácii majú pridanú vodoodolnosť IPX4.

Zdroj: Meta

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.