Tip na 5G telefón za veľmi dobrú cenu.

Nie je jediný na trhu a lacnejšia stredná trieda bude čoskoro prekypovať smartfónmi s 5G konektivitou. Tento je postavený na procesore MediaTek Dimensity 700. Je to procesor strednej triedy a jeho hlavnou výhodou je 5G čip a možnosť použiť až 90 Hz displej.

Takýto displej použil aj výrobca a máte možnosť zlepšiť preskreslovanie obrazu. Funkciu na zobrazenie 90 Hz nájdete hlbšie v nastaveniach obrazovky. Od výroby funguje v automatickom režime a telefón si vyberá sám, či použije 60 alebo 90 Hz. Nastaviť sa ale dajú obe frekvencie.

Recenziu na pokročilejší model Realme 8 Pro si môžete prečítať tu. Na pohľad je vidno, že sú oba telefóny z jednej rodiny a to ešte veľmi blízkej cenovým ohraničením. Paradoxne ale vyzerá Realme 8 5G luxusnejšie a drahšie, hoci je to naopak. V tejto cenovej kategórii dostávate klasiku s bonusmi navyše. Teda rovný displej, selfie fotoaparát je naľavo v displeji a k tomu je tu ešte zvýšená frekvencia displeja a 5000 mAh batéria.

V tomto prípade výrobca použil tradičný lesklý kryt, v ruke sa nešmýka a je celkom priľnavý. Pozor ale na hladké povrchy, tam sa bude poriadne šmýkať. Telefón má ozajstný Dual SIM slot, teda nemusíte sa rozhodovať medzi dvomi kartami a rozšírením úložiska pamäťovou kartou. Je tu priestor na všetky tri karty naraz.

Displej a zobrazenie

Prvé, čo si po zapnutí všimnete, je zmenšenie prvkov. Je to tým, že displej je mierne užší a systémová nadstavba má upravenú veľkosť prvkov. Je tu iná interpolácia objektov, ako pri širších smartfónoch. Na pohľad sa nám ale zas tak úzky nejavil.

Testoval som už aj užšie telefóny. V každom prípade sa dá nastaviť to, ako budú prvky na displeji zobrazené a ako budú veľké. Plocha a rozlíšenie displeja umožňujú nastavenie veľkosti, ako budete potrebovať.

Batéria a šetrenie

Na odomykanie sa veľmi dobre používa čítačka odtlačkov na bočnej strane. Je v tlačidle na zapnutie a nastaviť sa dá, aby ste ho museli aj stlačiť. Takto sa vyhnete neželaným dotykom a odomykaniu, keď bude telefón vo vrecku. Nabíjanie batérie je s výkonom 18 W. Nie je to moc a toto je daň za čo najnižšiu cenu telefónu. Výrobca skrátka pridal inde. Napokon 18 W nie je zas tak málo, no treba počítať, že nabíjate poriadne veľkú batériu.

Počítajte s nabíjaním každý deň, no telefón vydrží naozaj od rána do večera. Ide len o praktickú stránku, aby ste si ho dali nabiť radšej večer, ako naháňať percentá ráno alebo cez deň. Nechýba režim šetrenia energie ako aj režim super šetrenia batérie, pri ktorom sa zníži výkon systému a prepne sa do čiernej témy.

Využívať budete môcť šesť aplikácií. Tie si sami vyberáte a budú ľahko dostupné na hlavnej obrazovke. Toto je režim, kedy chcete naozaj šetriť a telefón vám pri ňom vydrží aj tri dni.

V rámci šetrenia by mal mať telefón možnosť automatického prepínania z 5G na 4G sieť. Toto je zatiaľ vlastnosť, ktorú som zatiaľ nevidel pri iných značkách, no počítam že sa pridajú aj ostatní výrobcovia. Najmä kvôli tomu, že 5G sieť ešte nie je tak rozšírená, hoci je na vzostupe. V tomto prípade sa funkciu nepodarilo vyskúšať, keďže telefón nemal možnosť zapnúť 5G režim. Pravdepodobne to príde s nejakou najbližšou aktualizáciou firmvéru.

Rozhranie

Je mierne upravené a máte tu nejaké predinštalované aplikácie. To len k prvému rozdielu medzi Realme 8 Pro. Niektoré sa dajú odstrániť, iné aspoň vypnúť. App Market sa bohužiaľ vypnúť nedá. To by možno nebol taký problém, veď aj Samsung má Galaxy Store. No ten vás aspoň neotravuje vyskakujúcimi notifikáciami. Inak sa dobre používa a tiež sa dá využiť obnova súborov z cloudovej zálohy alebo lokálnej.

Presun dát a niektorých systémových nastavení som prenášal z lokálnej zálohy Realme 8 Pro. Obnova sa podarila na prvýkrát a je to podobné Samsungu či Huaweiu. Rozloženie ikon aplikácií je však niečo, čo všetci oceňujeme a za toto patrí značke pochvala.

Aj tu je herný režim, ktorý optimalizuje výkon na hranie hier a tiež upravuje notifikácie, aby vás počas hrania nerušili. Animácie by mohli byť plynulejšie. Zobrazovanie a skrývanie aplikácií nebude tak plynulé, ako pri výkonnejších telefónoch.

Fotoaparát

Výrobca sa vybral trochu iným smerom. Namiesto tradičného použitia ultraširokouhlého objektívu sem pridal ČB snímač. ČB fotky by teda mali vyzerať lepšie. Nakoniec ale poteší to, že máte možnosť využiť priblíženie, hoci nie je optické. Rozhranie fotoaparátu tak obsahuje 2 a 5× priblíženie. Toto je užitočná funkcia a aj so 48 Mpx čipom sa dá robiť použiteľné dvojnásobné priblíženie.

Takisto máte možnosť fotiť v makro režime. To už je tiež akási klasika a to už od vzdialenosti 4 cm. Poteší rýchlosť fotenia. Fotky máte prakticky okamžite a nočný režim fotí do dvoch sekúnd. Toto vás poteší a celkovo sa tým ešte viac sprístupňuje tento špecializovaný režim. Dá sa operatívne použiť bez toho, aby zabral príliš veľa času.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • Makro objektív od 4 cm
  • ČB snímač

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Makro

thumbs-up-icon

Výhody

  • Cena
  • 5000 mAh batéria
  • 90 Hz displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Rozhranie by mohlo byť plynulejšie

Verdikt

Realme 8 5G je šikovný telefón a je celkom jasné, že nebude úplne dokonalý. Je to ale nižšia stredná trieda a ako je vidieť, máte tu množstvo funkcií a možností, ktoré by ste za tento peniaz hľadali márne. Časy sa menia a 5G telefóny už nie sú len tie za 1000 eur.

Toto je dobrá voľba, keď chcete poriadnu batériu pri zachovaní menších rozmerov. Napokon netreba zabudnúť na to, že veľmi dobre fotí. Opäť – porovnávať ho s telefónom za tisícku nebude možné, no s fotkami budete spokojní. Tiež aj s rýchlosťou fotenia.

Cena: 219 eur za 8 / 128 GB verziu

Zapožičal: Realme

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuRealme 8 5G
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 5. 3. 2021
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / úložisko8 / 128
Procesor [max. frekvencia]MT Dimensity 700, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS, 90 Hz, bez HDR
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet48 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie16 Mpx f/2.1
Batéria5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 75 × 9 / 185
Vodoodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 18 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score354932
PCMark for Android – Work 2.011496
3DMark Wild Life – Total1099

Prečítajte si aj:

Realme 8 Pro: Super AMOLED a 50 W nabíjanie. Oplatí sa? (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.