Nástupca ponúka stále Super AMOLED displej a najmä 108 Mpx fotoaparát za cenu do 300 eur.

Výrobca stavil na samsungový čip so 108 Mpx, preto sa aj možnosti fotoaparátu podobajú na iné smartfóny s týmto čipom. To však nevadí, vy za super cenu okrem iného získavate aj 50 W nabíjanie. Táto nabíjačka nie ale kompatibilná s telefónmi Samsung.

To len ako informácia pomimo, keďže som súbežne testoval aj niektoré telefóny tejto značky. Nabíjať sa, samozrejme dajú, no neaktivuje sa rýchle nabíjanie. Ak poznáte túto značku alebo povedzme predchádzajúci model Realme 7 Pro, zbadali ste, že výrobca znížil rýchlosť nabíjania zo 65 na 50 W.

Keď už sme pri konkurencii, najbližšia je práve v podobe smartfónu Samsung Galaxy A52, ktorý je len o 50 eur drahší. Recenziu si môžete prečítať tu. Avšak, A52 má 64 Mpx snímač, no zase má 90 Hz Super AMOLED displej. Takže, ako to už býva, rozhodovanie nie je nikdy čiernobiele.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • Super AMOLED displej
  • 50 W nabíjanie
  • Všestranný výkon so Snapdragon 720G
  • 108 Mpx fotoaparát

Nápis na zadnej strane

Naozaj netradičný krok a napísať na zadnú stranu Dare to Leap je istá forma odvahy. Vyzerá to pekne a spočiatku to bol pre mňa nezvyk. Nebyť sledovania anglického predstavenia tohto telefónu, po rozbalení by som rozmýšľal, ako dať fóliu s týmto nápisom dole. Nie je to fólia a je to zadný kryt. Vyzerá to pekne, nápis je lesklý a hladký, ostatné je akoby s pieskovým opracovaním.

Vystúpený fotoaparát vyzerá pekne a každý objektív má svoje kruhové lemovanie. Tým že sú umiestnené ešte na jednej vystúpenej doske, to celé vyzerá veľmi pekne. Nevýhodou ostrých hrán okolo lemovania je zachytávanie prachu.

Telefón nie je ťažký. Má 4500 mAh batériu a so 6,4“ displejom sa dá hovoriť, že má menšie rozmery. Je tu 3,5 mm audio konektor, ktorý výrobca umiestnil na spodnú hranu. Tu je aj reproduktor. Teraz ale už iba jeden, žiadne stereo ako pri modeli Realme 7 Pro. Zvuk je priemerný, dá sa použiť, no už som počul lepšie mono reproduktory v telefónoch.

Chválim použitie skutočného Dual SIM slotu, menej už ale čítačku odtlačkov pod displejom. Treba ju chvíľu učiť na rozpoznávanie vašich odtlačkov. Trikrát som musel registrovať prst, aby mi ako tak fungovala.

Štandardne je tu 6-miestny PIN kód, ten som teda zmenil na 4-miesty, aby som sa mohol do telefónu prihlásiť rýchlejšie po márnych pokusoch o rozpoznanie prsta. Čítačka v zásade funguje, no v tomto prípade je nespoľahlivá, čo sa týka prihlasovania do systému. Avšak radšej nech neprihlasuje, než by zobrala hocijaký odtlačok.

Takisto neodporúčam odomykanie tvárou. Telefón vás odomkne aj s rúškom, podobne ako aj telefóny značky Xiaomi.

Systém samotný je postavený na Android 11 a je dostatočne svižný. Nadstavba je pekná a príjemná na používanie. Výrobca ju dizajnovo mierne upravil, no veľmi sa podobá na čistý Android. Nastavení a jemných vychytávok je tu dosť a toto nie je čistý Android.

A je tu ešte 8 GB RAM, takže aplikácie sú dostatočne rýchle a to dokonca aj pri fotografovaní. Predsa len je tu už procesor Snapdragon sedmičkovej série a tu už je to na výkone poznať.

Fotoaparát

Už od povahy fotoaparátov a 108 Mpx snímača na hlavnom objektíve je tu množstvo možností, napríklad aj fotenie v natívnom rozlíšení kvôli super detailom. Je tu možnosť aj v makro režime a v tomto prípade je fotenie rýchle, bez negatívneho preostrovania. Pozor však na dostatok svetla, keďže objektív má nižšiu svetelnosť. To je však bežný jav pri makro objektívoch aj pri konkurencii. Fotenie je rýchle, rovnako aj prepínanie režimov fotoaparátu.

Telefón podporuje tzv. 3× ultra zoom, práve vďaka vysokému rozlíšeniu snímača. Priamo v rozhraní sa prepínate aj medzi 5× zoomov. Výrobca upraví fotku tak, že vo výsledku je krajšia, ako pri natívnom optickom zoome. Smelé porovnanie, no výsledok je naozaj výborný a s kvalitou budete určite spokojní.

Takisto aj tu je funkcia Tilt-Shift na vytvorenie rozmazaného efektu a akéhosi optického priblíženia časti fotografie. Video podporuje približovanie až na úroveň 10× zoomu, mohlo by však byť trochu plynulejšie, na istých miestach stupnice priblíženia vidno skoky. Video sa dá spraviť aj s ultraširokouhlým objektívom. Nedá sa ale približovať ani prepnúť na hlavný objektív.

Zloženie fotoaparátov:

  • 108 Mpx f/1.88, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.2, ultraširoký 119°
  • 2 Mpx f/2.4, makro od 4 cm
  • 2 Mpx f/2.4, ČB snímač

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

thumbs-up-icon

Výhody

  • 108 Mpx snímač
  • 50 W nabíjanie
  • Ľahký s príjemnými rozmermi
  • Kvalita nočných fotiek

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Minimálne výhody oproti predchádzajúcemu modelu
  • Iba mono reproduktor

Verdikt

Realme 8 Pro predstavuje upgrade a to najmä v oblasti displeja. Zaujímavé je však to, že v niečom výrobca ubral. To sa teraz deje aj v prípade niektorých vlajkových lodí pri porovnaní s minuloročnými modelmi. Nemáte tu stereo reproduktory a aj nabíjanie je pomalšie. Stále je tu Super AMOLED displej, čo je rozhodne plus. Či už nabíjate telefón 65 W alebo 50 W výkonom nie je v praxi tak podstatné.

Hlavná výhoda je teda v hlavnom fotoaparáte. Je tu 108 Mpx snímač a to vám prinesie nové možnosti v oblasti fotenia, efektov ale aj tvorby videa. Treba kupovať nový Realme, keď máte Realme 7 Pro? Pravdepodobne nie a odporúčal by som jednu generáciu vynechať. Ak ale nemáte predchádzajúci model, aktuálna verzia je rozhodne prínosom a má čo ponúknuť.

Cena: 299 eur za 8 / 128 GB verziu

Zapožičal: Realme

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuRealme 8 Pro
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 5. 2. 2021
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / úložisko8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 720G 8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, frekvencia, HDRSuper AMOLED, 60 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,4 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet108 Mpx, f/1.88, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie16 Mpx f/2.45
Batéria a vlastnosti4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 74 × 8 / 176
Vodoodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 50 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score284252
PCMark for Android – Work 2.08488
3DMark Wild Life – Total1047

Prečítajte si aj:

Realme prichádza s telefónom 8 Pro na náš trh. Poznáme ceny a zľavy

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.