AOC AG273QCX je nový herný monitor, ktorý je určený náročnejším používateľom. Z praktického hľadiska ho radíme k aktuálne najlepším monitorom pre hráčov na trhu. Dôvodov je niekoľko, budeme sa im venovať postupne.

Monitor ponúka 27-palcovú obrazovku s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov a 144 Hz obnovovacou frekvenciou. Takáto výbava je v roku 2019 optimálna pre väčšinu náročnejších hráčov. Rozlíšenie 1440p ponúka viditeľne lepšie vizuály v porovnaní s rozlíšením Full HD a na plynulé hranie vám postačí aj počítač strednej až strednej vyššej triedy.

Faktom je, že plynulé hranie pri 60 fps a viac v 4K rozlíšení pri najvyššej kvalite grafiky je výzvou aj pre najvýkonnejšie grafické karty súčasnosti a za 4K HDR monitor s technológiou G-SYNC zaplatíte 2500 eur. My sme AOC AG273QCX testovali v kombinácii s počítačom s grafickou kartou GeForce RTX 2060 a notebookom s RTX 2070 Max-Q a išlo o optimálnu kombináciu.

Monitor od AOC má štýlový dizajn s tenkými rámikmi po troch stranách. Kovový stojan pôsobí kvalitne, je odolný a ponúka všetky potrebné nastavenia obrazovky – náklon, natočenie aj zmenu výšky. Samotná obrazovka využíva VA panel s maximálnym jasom na úrovni 400 cd/m2. My sme v prípade testovania namerali jas na úrovni 393,11 cd/m2, resp. 436,4 cd/m2 v prípade HDR režimu. Monitor teda ponúka podporu technológie HDR a spĺňa štandard DisplayHDR 400.

Obrazovka je vhodná na prácu aj na hranie. V režime sRGB pokrýva 99,2 % tohto farebného priestoru, 72,6 % priestoru Adobe RGB a 77,1 % priestoru DCI P3. Po prepnutí do používateľského režimu sme po malej kalibrácii dostali výsledok na úrovni pokrytia 99,7 % farebného priestoru sRGB, 82,3 % priestoru Adobe RGB a 90,2 % priestoru DCI P3.

AOC AG273QCX ponúka viacero herných aj neherných režimov, ktoré sú určené na rozličné činnosti. Potešili aj bohaté možnosti nastavenia a kopa funkcií. K dispozícii sú 3 herné režimy, ktoré si môžete prispôsobiť podľa potreby. Je praktické, že súčasťou balenia je diaľkové ovládanie, ktoré má tvar tenkého puku a umožňuje pohodlne upravovať preferencie. Môžete si zapnúť alebo vypnúť funkciu FreeSync, Low Input Lag, aktivovať tlmenie modrého svetla, meniť teplotu farieb atď.

VA panel je zakrivený na úrovni 1800R a má dobré pozorovacie uhly. Pri extrémnych uhloch sa prejaví skreslenie obrazu, počas bežného používania však tento problém nebudete mať. Zakrivenie displeja pôsobí jemne, nebude vám prekážať. Podsvietenie obrazovky je rovnomerné. Odozva je 1 ms, ocenili sme ju počas hrania.

AOC AG273QCX je vybavený technológiou FreeSync, konkrétne jej druhou generáciou. Bez ohľadu na verziu, táto technológia je od januára atraktívnejšia pre hráčov, pretože si rozumie aj s grafickými kartami NVIDIA GeForce. A hoci AOC AG273QCX nespĺňa certifikáciu G-SYNC Compatible, funkciu G-SYNC si môžete v nastavení grafickej karty zapnúť aj pre tento monitor. Výsledkom je obraz bez trhania, hoci v nastaveniach sme si všimli drobné blikanie obrazovky. Je to otravné, počas samotného hrania sa to našťastie nevyskytuje.

Monitor takisto podporuje zobrazenie HDR obsahu pri maximálnom jase až 450 cd/m2. Testovali sme to v hrách Far Cry 5, Assassin’s Creed Odyssey a Shadow of the Tomb Raider. Zatiaľ čo v prípade hier od Ubisoftu je možné aktivovať zobrazenie HDR priamo v samotnej hre, nový Tomb Raider vyžaduje, aby ste si túto funkciu zapli najskôr v nastaveniach systému Windows 10.

Podporu HDR využijete aj pri sledovaní filmov, podporuje ju napr. Windows 10 aplikácia služby Netflix. V tomto smere by sme ocenili väčšie možnosti nastavenia, napr. celkového jasu. Monitor ponúka 4 režimy HDR, avšak vo väčšine z nich zvýrazňuje červenú farbu, a to až neprirodzeným spôsobom. Od funkcie HDR nečakajte takú vysokú kvalitu ako v prípade väčšiny televízorov, ale aj tak ide o príjemný doplnok.

AOC AG273QCX má vo výbave aj prispôsobiteľné podsvietenie zadnej strany a dvojicu 5 W reproduktorov. Reprodukcia zvuku je prinajlepšom priemerná, a to aj napriek pokročilým možnostiam nastavenia zvuku či ekvalizéra. Portová výbava je nadštandardná. K dispozícii je dvojica HDMI 2.0 portov, dva DisplayPorty 1.2 a štyri USB 3.0 porty.

AOC AG273QCX ako celok hodnotíme pozitívne. Je to monitor s pekným dizajnom a kvalitným VA panelom. Hráčov poteší rozlíšenie 1440p a 144 Hz frekvencia, ako aj HDR zobrazenie a technológia FreeSync, ktorá v kombinácii s grafickými kartami GeForce nefunguje úplne bezchybne, ale aj napriek tomu zvyšuje zážitok z hrania.

thumbs-up-icon

Výhody

  • dizajn
  • vernosť zobrazenia farieb
  • množstvo nastavení a funkcií
  • portová výbava
  • diaľkový ovládač
  • rýchlosť odozvy

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • trochu chaotické HDR v systéme Windows 10
  • nižší maximálny HDR jas
  • priemerná reprodukcia zvuku

Cena: 662 €

Zapožičal: AOC

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit