Na Slovensku je nový výrobca robotických vysávačov.

Robotické vysávače Conga sú novinkou na Slovensku. Ide o produkty španielskej značky Cecotec, ktorá je od konca novembra oficiálne na slovenskom trhu. Distribútorom je Play Electronics, servis zastrešuje Fixit. V praxi by to malo znamenať, že by ste nemali mať problém s nákupom náhradných dielov či s riešením prípadného problému s vysávačom.

Cecotec má vo svojom portfóliu viacero vysávačov Conga, ktoré sa odlišujú cenou aj použitými technológiami. Zoznam modelov, ktoré sú v predaji na Slovensku, si môžete pozrieť priamo na oficiálnom slovenskom webe.

V redakcii sme mali zatiaľ na test modely Conga 8290 (jeho recenziu čítate) a Conga 12090 (aktuálne ho testujem). Conga 8290 sa aktuálne predáva v zľave za 349 eur a pri pohľade na jeho parametre a funkcie je zrejmé, že ide o priamu konkurenciu pre vysávač Xiaomi Robot Vacuum X10, ktorého cena je o pár eur vyššia.

Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290

Laserová navigácia

Conga 8290 je robotický vysávač s dobre známymi technológiami, s ktorými sa stretávam už niekoľko rokov, čo testujem vysávače. Má okrúhly tvar a rozmery 35 × 35 × 10,2 cm. Výška 10,2 cm je vrátane výčnelku, v ktorom sa nachádza laser. Viaceré robotické vysávače s laserovou navigáciou majú výšku mierne pod 10 cm, Conga 8290 sa však pod gauč či skriňu s výškou nožičiek do 10 cm nezmestí.

Vysávač má jednu hlavnú kefu a jednu bočnú kefu. Nádobka na prach (335 ml) a vodu (285 ml) je kombinovaná a k dispozícii je mopovacia podložka, ku ktorej môžete pripevniť handričku. Veľkosť a spracovanie handričky chválim. Súčasťou balenia je náhradná handrička.

Conga 8290 využíva štandardnú laserovú navigáciu. Znamená to, že vašu domácnosť pomerne rýchlo zmapuje, rozdelí do jednotlivých miestností a rozpozná aj pevné prekážky, ako sú stôl, gauč, posteľ, stoličky a iné. Pokročilé rozpoznávanie objektov na zemi k dispozícii nie je, avšak to je v tejto cene zriedkavá funkcia. Má ju síce Xiaomi Robot Vacuum S10+, avšak na úkor automatického vyprázdňovania.

Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290

Vysoký výkon

Conga 8290 zaujme vysokým výkonom. Ten dosahuje až 10 000 Pa na motore a 7 000 Pa na sacom otvore. Pre porovnanie, väčšina konkurenčných vysávačov ponúka sací výkon na úrovni 4 000 Pa. Prínos vyššieho výkonu teoreticky oceníte na kobercoch, avšak nemal som možnosť vykonať laboratórne testy, aby som reálne porovnal rozdiely.

Pokiaľ máte iba podlahy, je otázne, či využijete plný potenciál výkonu. Vysávač ponúka 3 úrovne sacieho výkonu, ktoré si môžete nastaviť pomocou mobilnej aplikácie. Oceňujem funkciu Carpet Boost, ktorá zvýši sací výkon na maximum, keď sa vysávač dostane na koberec.

Conga 8290 má 5200 mAh batériu. Na jedno nabitie upratuje až 280 minút a dokáže pokryť plochu s rozlohou viac ako 280 m2. Nechýba funkcia automatického dobitia batérie, pokiaľ by to bolo potrebné. Robot následne pokračuje tam, kde prestal.

Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290

Mopovanie do písmena Y

Aj z hľadiska mopovania sú vo výbave vysávača dobre známe technológie. Conga 8290 ponúka elektronické čerpadlo, ktoré zabezpečuje rovnomerné a inteligentné dávkovanie vody. Z praktického hľadiska oceňujem, že v prípade mopovania si môžete aktivovať navigáciu do písmena Y. Vďaka nemu dokáže vysávač hustejšie mopovať. Minimalizuje sa tým prípadná nerovnomernosť navlhčenia či šmuhy.

Samotná kvalita mopovania je dobrá a na úrovni ostatných vysávačov tejto cenovej kategórie. Ide skôr o mokré utieranie, avšak necháte vysávač mopovať vašu domácnosť aspoň raz týždenne, pomôže to udržiavať čistotu podlahy. Ako už bolo spomenuté, vysávač má kombinovanú nádobku na prach a vodu.

Z hľadiska mopovania som zvedavý na testovanie modelu Conga 12090, ktorý obsahuje špeciálny mopovací valec a funkciu automatického čistenia počas mopovania. Jeho cena je však vyššia.

Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290

Mobilná aplikácia ponúka všetko potrebné, avšak zlepšil by som ju

Conga 8290 využíva mobilnú aplikáciu Cecotec. Snaha je, aby bola dostupná kompletne v slovenčine, avšak aktuálne tam ešte nie sme. Základ aplikácie je síce preložený do slovenčiny, avšak moduly pre samotné robotické vysávače sú zatiaľ v cudzom jazyku. Počas testovania som ich mal v angličtine.

Aplikácia Cecotec ponúka všetky potrebné funkcie. Viete si nastaviť harmonogram vysávania, spravovať mapu domácnosti (k dispozícii je podpora pre viaceré poschodia), nastaviť si režimy vysávania aj mopovania.

Vidím v nej však priestor na zlepšenie z hľadiska dizajnu a intuitívnosti používania. Obsahuje príliš veľa položiek a ak ju výrobca zjednoduší a graficky zmodernizuje, prospeje to. Prekvapilo ma, že záznamy v histórii vysávania sa v aplikácii zobrazovali s oneskorením jedného upratovania.

Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290
Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290

Detaily z testovania, ktoré by ste mali vedieť

Conga 8290 využíva laserovú navigáciu. Znamená to, že môže upratovať aj v tme. Robot najskôr vysáva a mopuje po obvode miestnosti a popri stenách. Následne uprace vnútornú časť izby a to systematickým pohybom. V prípade mopovania môžete aktivovať pohyb do Y pre hustejšie mopovanie.

Prekvapilo ma, že vysávač nehovorí, ale iba pípa. Pre ľudí, ktorí nemajú s robotickými vysávačmi skúsenosti, to môže byť spočiatku mätúce. Ja som však vedel, prečo pípa, keďže som mal skúsenosti s inými modelmi, ktoré dané situácie ozrejmili krátkou hláškou v cudzom jazyku.

Dokovacia stanica ponúka funkciu automatického vyprázdňovania, čo je výborná vec. Táto funkcia fungovala spoľahlivo, vrecko v stanici má objem 3 litre. Dokovacia stanica neobsahuje plastovú podložku, takže je vhodné, aby ste po skončení mopovania čo najskôr odstránili mopovaciu podložku z vysávača. Modré svetlo na dokovacej stanici nie je možné vypnúť a svieti aj v noci.

Conga 8290 dokáže prekonať prahy a prekážky do výšky 1,6 cm. Viaceré konkurenčné vysávače si poradia aj s 2 cm prekážkami. Pokiaľ počas mopovania nechcete, aby vysávač vyliezol na koberec, je potrebné vytvoriť zakázanú zónu. Vysávač nenaráža do objektov. Výnimkou môže byť situácia, keď sa snaží dostať pod skriňu a naráža o jej spodok laserovým výčnelkom.

Cecotec Conga 8290Zdroj: TOUCHIT
Cecotec Conga 8290

Verdikt

Cecotec Conga 8290 Immortal Ultra Power Home Genesis, ako znie jeho plný názov, je štandardný robotický vysávač s funkciou automatického vyprázdňovania. Atraktívny je najmä v zľave, keď stojí 349 eur. V takom prípade ponúka dobrý pomer cena/výbava, ktorý je takmer zrovnateľný s vysávačom Xiaomi Robot Vacuum X10. Ten je aktuálne o 10 eur drahší a jeho výhodou je nižšia výška, lepšia aplikácia a plastová podložka v dokovacej stanici.

Conga 8290 využíva dobre známe technológie robotického vysávania a počas testovania fungoval spoľahlivo. V mobilnej aplikácii Cecotec vidím priestor na zlepšenie.

Cena: 349 eur

Zapožičal: Cecotec

Páči sa nám

  • Dobrý pomer cena/výbava v prípade ceny 349 eur
  • Dokovacia stanica s funkciou automatického vyprázdňovania
  • Vysoký sací výkon
  • Funkcia Carpet Boost
  • Spoľahlivá laserová navigácia
  • Dobré robotické vysávanie aj mopovanie
  • Slovenská distribúcia zabezpečuje náhradné diely aj kvalitný servis

Nepáči sa nám

  • Vysávač nehovorí, iba pípa
  • Dokovacia stanica nemá plastovú podložku
  • Aplikácia potrebuje zlepšiť z hľadiska dizajnu a komfortu používania
  • Výška vysávača nad 10 cm

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit