S dvoma displejmi

5,7-palcový hlavný displej ponúka rozlíšenie 2560 × 1440. Chráni ho Corning Gorilla Glass 5, využíva panel Super LCD5. K jeho kvalite nemáme pripomienky, farby pôsobia jasne a živo a s čitateľnosťou displeja sme nemali problém ani na jasnom svetle. Trochu sa nám však leskol na slnku, čo bolo niekedy otravné. Môže to prípadne vyriešiť fólia. Nemali sme pocit, že by displej výraznejšie vyčnieval v porovnaní s priamou konkurenciou, ale ani nezaostáva. Jeho celková kvalita je veľmi dobrá.

Atraktívnejší je jednoznačne druhý displej, pretože ide o funkciu, ktorá nie je bežnou súčasťou dnešných telefónov. Áno, párkrát sme sa už s dvoma displejmi v telefóne stretli, ale toto riešenie je v menšine. V prípade HTC U Ultra si možnože budete chvíľu zvykať na to, že druhý displej má menšiu šírku ako ten hlavný. Je totiž umiestnený hneď vedľa prednej kamery. Jeho funkcionalitu to neobmedzuje, vizuálne môže táto asymetria niekomu prekážať. Minimálne spočiatku.

Druhý displej sme si obľúbili, aktívne sme ho používali

Druhý displej ako praktický doplnok

Druhý displej je praktický doplnok a pomerne rýchlo sme mu prišli na chuť. Nejde síce o funkciu, bez ktorej by sme nedokázali žiť, ale keď je k dispozícii, s radosťou ju vyžijeme. Druhý displej je prispôsobiteľný, môžete si nastaviť, aké informácie sa majú zobrazovať. Ak povolíte všetky možnosti, budete vidieť nasledujúce udalosti z kalendára, môžete si vytvoriť poznámky, ktoré sa budú zobrazovať na malej obrazovke a k dispozícii je aj predpoveď počasia na najbližšie hodiny. Druhý displej tiež slúži ako skratka pre vybrané obľúbené kontakty či aplikácie a využijete ho aj pre účel ovládania hudby. Kompatibilita s hudobnými aplikáciami je v tomto smere trochu obmedzená, ale displej si rozumie so službou Spotify, takže my sme boli spokojní.

Druhý displej sme ocenili aj počas hrania alebo sledovania videí v režime celej obrazovky. Najmä vtedy prišlo vhod, že nás notifikácie nerušili na hlavnom displeji, ale zobrazovali sa na tom malom. Bolo to fajn, pretože sme mali okamžitý prehľad o tom, čo nám telefón oznamuje a zároveň nás to nerušilo pri našej činnosti. Rovnako sa nám páčilo, že sa v režime celej obrazovky presunuli informácie o aktuálnom čase a o stave batérie do malého displeja. Mali sme tak lepší prehľad aj bez nutnosti ťukať na hlavný displej pre zobrazenie hornej lišty, ktorá je v režime celej obrazovky skrytá. Toto tvrdenie platí aj pre ovládanie hudby počas používania iných aplikácií.

Telefón vás na využitie druhého displeja upozorní hneď po úvodnom nastavení

Druhý displej je najmä o pohodlí a ako sme spomenuli, ide o funkciu, ktorá prináša praktické využitie. V niektorých zahraničných recenziách síce HTC vyčítali, že druhý displej prináša málo možností, ale popravde nás nenapadli ďalšie funkcie, ktoré by sme od neho vyžadovali. S ponukou výrobcu sme boli spokojní a aj počas aktívneho používania sme ho využívali pravidelne a oveľa častejšie ako napr. technológiu 3D Touch v prípade iPhonu. Jasné, trochu porovnávame hrušky s jablkami, ale chceme tým povedať, že ide o inováciu, ktorá nám subjektívne vyhovuje a naučili sme sa ju používať, lebo sme v nej videli praktický úžitok.

Je fajn, že druhý displej ponúka široké možnosti prispôsobenia. Môžete si nastaviť, kedy má byť aktívny (vždy, iba keď je hlavný displej vypnutý, atď.), aké informácie a funkcie má zobrazovať, môžete ho aktivovať dvojitým poklepaním a k dispozícii je aj funkcia, ktorá automaticky zapne miniatúrny displej, keď telefón chytíte do ruky a zodvihnete. Toto sme ocenili v noci, jednoducho sme si skontrolovali aktuálny čas. Mimochodom, ak je vypnutý hlavný displej, ten miniatúrny obsahuje aj rýchly prehľad najdôležitejších informácií. A pomocou druhého displeja môžete pristupovať aj k rýchlym nastaveniam. V tomto prípade by sme však ocenili možnosť voľby, ktoré rýchle nastavenia má panel obsahovať.

Funkcionalita druhého displeja je do veľkej miery nastaviteľná

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: dizajn a konštrukcia
2. strana: druhý displej a jeho využitie
3. strana: výkon, operačný systém a výdrž
4. strana: fotoaparát
5. strana: verdikt

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit