Hardvér podľa očakávaní, batéria by mohla byť väčšia

Nakoľko je HTC U Ultra prémiový telefón, ktorý je v predaji od polovice marca, pravdepodobne nikoho neprekvapí jeho výbava. Základom je procesor Qualcomm Snapdragon 821, ktorý poháňa aj LG G6. Snapdragon 835 ponúkne až HTC U11. 821-ke sekunduje v základnej verzii 4 GB operačná pamäť a 64 GB úložisko. Testovali sme Single SIM verziu telefónu, ktorý ponúka sloty pre nano SIM a microSD karty. V prípade Dual SIM verzie môžete použiť druhú SIM kartu alebo microSD kartu. V tomto smere žiadne prekvapenia nečakajte.

Rovnako neprekvapí ani prevádzka zariadenia, ktorá je vďaka výkonnému čipu bezproblémová. Výborné odozvy telefónu sa postupne stávajú štandardom aj v strednej triede, prémiový segment má stále navrch napr. z hľadiska lepšieho grafického výkonu, čo oceníte pri hraní alebo extra funkcií.

Výsledky testovania aplikáciami AnTuTu, PCMark a 3DMark

Vďaka použitému procesoru ponúka telefón možnosť aktivovať displej dvojitým poklepaním (hlavný aj malý displej) a podporu rýchleho nabíjania Qualcomm Quick Charge 3.0.

USB-C konektor s prenosovými rýchlosťami na úrovni USB 3.1 Gen 1 dopĺňa 3000 mAh batéria a v tomto smere by sme možno ocenili určité vylepšenie. Telefón nám síce počas klasického dňa vydržal celý deň na jedno nabitie, ale v prípade náročného používania sme menšiu kapacitu batérie pocítili a potrebovali sme mať poruke powerbanku. Nedá sa povedať, že by nás batéria obmedzovala, ale vzhľadom k rozmerom telefónu mohla byť aj väčšia.

Výdrž je priemerná, od tak veľkého telefónu by sme očakávali aj väčšiu kapacitu batérie

Virtuálny asistent od HTC zatiaľ nepresvedčil

HTC U Ultra má operačný systém Android 7.0. Počas nášho testovania sme nedostali žiadnu aktualizáciu, zabezpečenie systému bolo k 1. januáru 2017. Škoda, čakali by sme lepšiu softvérovú podporu. HTC však chválime za to, že vhodne dopĺňa svoje aplikácie s tými od Googlu. Spoločnosť nemá potrebu duplikovať každú aplikáciu internetového giganta, ako to robia niektorí výrobcovia.

Výsledkom je, že systémových aplikácií od HTC je minimum, avšak väčšinou vhodne dopĺňajú tie od Googlu. Platí to pre aplikácie na telefonovanie a SMS-kovanie, pre fotoaparát a pre emailový klient. Hudbu si však budete prehrávať v Hudbe od Googlu, fotografie si pozriete vo Fotkách Google a udalosti budete pridávať cez Google Kalendár. Niektoré predinštalované aplikácie ako TouchPal, HTC Viveport či News Republic by sme oželeli. Našťastie ich nie je veľa.

Virtuálnemu asistentovi od HTC sme zatiaľ neprišli na chuť

HTC rozšírilo nadstavbu aj o virtuálneho asistenta menom HTC Sense Companion. Ten sa začne prejavovať cca po týždni – dvoch aktívneho používania, avšak zatiaľ nás nepresvedčil o svojej užitočnosti. Najčastejšie nám posielal upozornenia, ktoré si väčšina používateľov vydedukuje aj sama – aby sme si nezabudli dať telefón do nabíjačky na noc, pretože má aktuálne nízky stav batérie alebo aby sme si zobrali z rovnakého dôvodu powerbanku, keď pôjdeme večer von. Je fajn, že túto informáciu odhadol z udalosti v kalendári.

HTC Sense Companion zobrazoval aj predpoveď počasia či nás posielal do práce s informáciami o aktuálnej dopravnej situácii, avšak toto sú funkcie, ktoré robí aj v Androide zabudovaný Google Now. Ťažko povedať, či toho dokáže asistent od HTC ešte viac alebo je jeho funkcionalita obmedzená nastavením slovenčiny, ale v aktuálnej verzii by sme sa bez neho zaobišli. Podľa informácií od výrobcu ďalšie funkcie postupne pribúdajú a napr. odporučí aj odinštalovanie aplikácií, ktoré ste nepoužívali dlhšie ako 3 mesiace. To sa môže celkom hodiť, ak si nerobíte pravidelne poriadok v nainštalovaných aplikáciách. Očakávame, že HTC Sense Companion bude súčasťou aj ďalších telefónov od HTC, takže jeho vývoj budeme sledovať.

HTC Sense Companion a jeho návrhy

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: dizajn a konštrukcia
2. strana: druhý displej a jeho využitie
3. strana: výkon, operačný systém a výdrž
4. strana: fotoaparát
5. strana: verdikt

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit