Značka HTC je u nás dobre známa, no posledné roky sa hovorí o tom, že neprináša výrazné inovácie.

To sa však radikálne mení vďaka novému modelu HTC U11. Je to nástupca vlajkovej lode HTC 10, ktorá vynikajúco fotila, prišla s neopozeraným dizajnom a ďalšími prvotriednymi prvkami. Inak to nie je ani pri tejto novinke. Chce byť nielen najlepším modelom od HTC, ale aj najlepším mobilom celkovo. Posúďte sami, či sa to značke podarí.

Nová konštrukcia

Smartfón vyzerá inak ako doterajšie vlajkové lode od tohto výrobcu. Má hliníkovú konštrukciu, no tá je pokrytá super odolným 3D sklom Gorilla Glass 5. Nie je to 2.5D sklo, ako majú ostatní. Tu je totiž sklo špeciálne tvarované vo všetkých smeroch. Povrch telefónu vyzerá na odleskoch, ako by bol pokrytý nejakým tekutým materiálom. Výrobca zvolil takéto sklo na prednej a zároveň aj na zadnej strane. Vďaka tomu sa telefón lepšie drží v ruke a na rozdiel od hliníka sa nijako nešmýka.

Čo je ale podstatné, že sa nešmýka ani na stole alebo iných hladkých povrchoch. Na spracovanie takto tvarovaného skla bol potrebný výrobný proces s 20 krokmi a tvarovať sklo rozhodne nie je len tak. Smartfón sa veľmi dobre drží v ruke, je totiž symetricky tvarovaný a neprejavuje sa tu efekt vyskakovania z dlaní, kvôli šikmým hranám.

Výrobca poteší aj milovníkov odolnejších telefónov. U11 má certifikáciu IP67, takže je odolný voči vode aj prachu. Na spodnej hrane je len USB-C konektor. Audiokonektor jack 3,5 mm tu chýba. No v balení nájdete redukciu z USB-C na 3,5 mm audiokonektor. Môžete teda používať vlastné slúchadlá a nemusíte ísť dokupovať žiadne príslušenstvo.

HTC však do balenia svojho prémiového telefónu pridáva aj prémiové slúchadlá s USB-C konektorom, aktívnym odhlučnením a ďalšími technológiami. Popravde, toto sú také výborné slúchadlá, že ich budete používať a nebudete poškuľovať po iných. Snímač odtlačkov je na tlačidle Domov na prednej strane. Vedľa neho sú podsvietené tlačidlá na ovládanie systému.

Zvuk

Hudba, reproduktory a zvuk celkovo je tu samostatná kapitola. HTC pokračuje v technológii BoomSound a prináša efekt stereo zvuku cez výškový a basový menič. Okrem toho, že vo výsledku vytvoria veľmi dobrý zvuk, je tento smerovaný do priestoru. Odteraz si už reproduktory nebudete zakrývať prstami a zvuk sa bude šíriť rovnako dobre spredu aj zozadu. Funkcia sa volá Accoustic Focus.

So zvukom súvisia aj dodávané slúchadlá. O tom, že majú aktívne odhlučnenie (ANC), sme sa už zmienili. Okrem toho majú analýzu vášho zvukovodu v ušiach cez vstavané mikrofóny. Zvuk sa nastavuje cez smartfón a trvá to dve sekundy. Do ucha sa pustí frekvenčný šum, ktorý budete zároveň aj počuť a na základe odrazov do mikrofónov sa určí spôsob prehrávania. Každý má iné ucho a inak nasadené slúchadlá a týmto spôsobom by sa mal dosiahnuť lepší zvuk. Ten je výborný a slúchadlá sme si vyskúšali. Zatiaľ sme však mali len oficiálne vzorky.

 

TOP funkcia – Edge Sense

To, že si dal výrobca námahu s tvarovaním skla, je síce pekné, ale toto nie je celkom to, čo mnohých z vás naozaj zaujíma. Edge Sense je práve to, čo robí telefón unikátnym a HTC prichádza s touto funkciou ako prvé.

Do bočných hrán výrobca integroval dotykové snímače so snímaním sily tlaku. Asi správne predpokladáte, že si na to bude treba zvyknúť. Stačí smartfón chytiť do ruky a nechtiac spravíte fotku. Všetko sa dá však nastaviť, od sily prítlaku vašej ruky až po to, čo sa má vlastne udiať. Najlepšie na tejto funkcii nie je to, že stlačením zapnete fotoaparát a druhým zatlačením na hrany spravíte fotku.

V skutočnosti si funkciu môžete plne prispôsobiť podľa seba a pre ktorúkoľvek aplikáciu. Edge Sense totiž vo vlastnom prispôsobení funguje ako makro – teda sled príkazov. Vy urobíte v konkrétnej aplikácii nejakú činnosť a funkcia ju potom zopakuje. Dokonca sa dá nastaviť krátke a dlhé stlačenie. Ak funkciu nebudete chcieť používať, stačí ju priamo cez oblasť oznámení v Androide vypnúť. Má pritom aj vlastnú ikonu.

HTC Sense Companion

Mať dobre vybavený telefón, to už dnes dokáže spraviť každý. Avšak, čo robí smartfón inteligentným? Je to práve softvérová podpora a asistenti. Výrobca skombinoval dva, Google Assistant a Amazon Alexa. Nechce robiť vlastné riešenie, ktoré by bolo neskôr problematické rozširovať. Spolieha sa na veľkých poskytovateľov, ktorí sú dostupní globálne.

Okrem toho je tu inteligentné predpovedanie rôznych udalostí na základe kalendára a vonkajších zdrojov ako aj vašich zvykov. Telefón potrebuje nejaký čas – približne dva týždne na nazbieranie si údajov o vás. Potom vám začne poskytovať inteligentné odporúčania.

Napríklad, aby ste si nezabudli nabiť telefón, keďže večer máte nejaký program mimo domu. Bude vás informovať aj o vašom športovom a pohybovom výkone. Schopnosti telefónu budú postupne pribúdať. Je to cesta, ktorou sa uberá viacero výrobcov.

Telefón HTC U11 vo farbe Ocean Perl

Hardvérová výbava

Telefón má procesor Snapdragon 835, čo je 8-jadrový model s maximálnou frekvenciou 2,45 GHz. Výrobca nenechal nič na náhodu a použil 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Komu by bolo predsa len málo úložiska, má možnosť rozšírenia o microSDXC kartu až do kapacity 2 TB. Na telefonovanie používa SIM kartu vo verzii Nano, teda v najmenšom formáte.

Displej má uhlopriečku 5,5″ a rozlíšenie 1440 x 2560 px a nazýva ho Super LCD 5. A ide o „obyčajný“ displej, aspoň čo sa týka pomeru strán. Výrobca totiž na prezentácii hovoril o tom, že nechce robiť pokusy a dávať používateľom to, na čo sú zvyknutí. Obsah v pomere strán, aký majú Galaxy S8 alebo LG G6, teda 18,5 : 9 nie je a ešte nejakých pár mesiacov jednoducho nebude.

Hovoríme o USA, ostatné trhy prídu s takýmto obsahom ešte o pár mesiacov neskôr. Máme na mysli služby ako Netflix, Amazon Prime alebo napríklad HBO GO.

Telefón má batériu s kapacitou 3000 mAh, čo je taký štandard v tejto triede. Na nabíjanie používa technológiu QC 3.0. Dĺžku hovoru výrobca udáva na 24,5 hodiny. Podstatnejší je však údaj o celkovej výdrži v pohotovostnom režime. Tu výrobca udáva výdrž až 14 dní. Ide samozrejme, o hodnotu v ultra šetriacom režime, keď sa obmedzia takmer všetky funkcie smartfónu.

Fotoaparát

Fotoaparát DualPixel s dvojitým LED bleskom vytvorí špičkové fotografie

To najlepšie od HTC by malo mať logicky aj prednosti v oblasti fotoaparátu. A to skutočne má. Jednak je tu technológia HTC UltraPixel 3, super rýchle zaostrovanie a 12 Mpx fotoaparát. To je správne. Výrobca pokračuje v trende, radšej krajšie fotky ako honba za megapixelmi. Telefón je na trhu oficiálne od 1. júna, no už pred tým dostal server DxOMark možnosť ho otestovať. Ide o jediný smartfón na trhu, ktorý získal 90 bodov. Takže, je rozhodne sa na čo tešiť.

Nakoniec, nie je to len kvalita fotiek, čím chce HTC zaujať a vrátiť sa späť na pozíciu uznávaného výrobcu smartfónov. Na telefóne máte hneď štyri mikrofóny. Tie neslúžia len pri konferenčnom hovore alebo ak máte zapnuté hlasité odpočúvanie. Slúžia pri nakrúcaní videa a mikrofóny sa budú používať tak, aby bola práve hovoriaca osoba zvukovo zosilnená. Toto prepínanie mikrofónov funguje automaticky. Napríklad podľa toho, kto na videu začne rozprávať. Multinásobné rozpoznávanie tvárí a ostrenie na celú scénu je samozrejmé. Nechýba optická stabilizácia alebo napríklad možnosť fotenia v profesionálnom režime.

Špecialitou je až 32-sekundový expozičný čas. Keď si dáte telefón na statív, spravíte pekné efekty tečúcej vody alebo pohybujúcich sa objektov. S týmto režimom sa už dajú fotiť aj miesta, kde vám prechádzajú ľudia tak, aby sa do fotografie vôbec „neodtlačili“.

Cena: 749 EUR

Verdikt

HTC U11 je špičkový telefón. Napriek 5,5″ uhlopriečke sa nám pri držaní v ruke nezdal príliš veľký. V každom prípade, to si budete musieť vyskúšať sami a my sa tiež tešíme na možnosť používať ho pri dlhodobejšom teste.

Telefón na nás urobil dobrý dojem. Je praktický, má unikátne funkcie a rozšírenie systému, je prvotriedne spracovaný. Skrátka, toto je telefón, ktorý má funkcie potrebné pre fotoaparát aj poriadnu kameru. Silnou stránkou je integrácia asistenta HTC Sense Companion.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia HTC U11: HTC zaujalo. A nielen tým, že tento telefón budete radi stískať

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.