HTC patrilo svojho času medzi najväčších výrobcov smartfónov na svete. V poslednej dobe sa trápi.

HTC nedávno prepustilo 1500 zamestnancov a ďalších 2000 dizajnérov poslalo do Googlu ako súčasť akvizície v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Tieto udalosti a nie príliš uspokojivé finančné výsledky vyvolávajú otázniky, aká je budúcnosť tohto výrobcu smartfónov. HTC sa v poslednej dobe výrazne angažuje na trhu s virtuálnou realitou, avšak ešte stále dokáže vyrábať výborné telefóny. Chce to dokázať aj v prípade tohtoročnej vlajkovej lode HTC U12+.

Výrobca zvolil v prípade novinky mierne mätúce pomenovanie. Dôvodom je znak + v názve, ktorý v podstate nemá opodstatnenie, nakoľko smartfón s názvom HTC U12 neexistuje. V prípade Galaxy S9 a S9+ funguje daný znak na odlíšenie dvoch telefónov, ale pri HTC U12+ môže trochu miasť. Chápeme, že výrobca označením + odkazuje na to, že ide o jeho najvybavenejší telefón a že je to nástupca modelu HTCU11+. Avšak z pohľadu bežného používateľa môže názov vyvolávať otázniky.

HTC U12+ je verný dizajnu svojich predchodcov. Predná strana má pomerne tenké rámiky – nejde o bezrámikový displej, avšak ich veľkosť vás nebude iritovať. A všetkých odporcov výrezu poteší konštatovanie, že tento dizajnový prvok na novinke od HTC nenájdete. Zadná strana je zo skla, ktoré je priehľadné a mierne tak odkrýva konštrukciu telefónu. Vyzerá to štýlovo a unikátne, avšak táto vlastnosť je exkluzívna pre modrú farbu, ktorú sme testovali. Čierna farba pôsobí obyčajne, červená verzia telefónu hrá rôznymi odtieňmi a je vizuálne atraktívna.

HTC U12+ nemá výrez v displeji. Pre niekoho to môže byť výhoda

Boky a tlačidlá, ktoré reagujú na silu stlačenia

Na zadnej strane nájdete snímač odtlačkov prstov, blesk a duálny fotoaparát. Ten je v prípade telefónu od HTC použitý prvýkrát. Bočné hrany neprekvapia, obsahujú hybridný Dual SIM slot a tlačidlá napájania, resp. regulácie zvuku. Na spodku sa nachádza USB-C port, 3,5 mm jack podľa očakávaní chýba. Zamrzí však absencia redukcie z USB-C na 3,5 mm jack. Konštrukcia poteší odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68.

Pri bočných hranách ešte chvíľu ostaneme. Podobne ako pred rokom, aj teraz sa rozhodol výrobca vybaviť telefón technológiou Edge Sense. Vďaka nej bočné hrany reagujú na tlak stlačenia. Môžete si tak nastaviť rýchlu voľbu pre krátke a dlhé stlačenie. Toto gesto funguje bez problémov a občasne sme ho využívali. Po novom je tiež možné aktivovať aj skratku pre gesto dvojitého poklepania na niektorú z bočných hrán. V tomto prípade už nebolo jeho aktivovanie tak pohodlné, minimálne v našom prípade nie, takže sme ho nevyužívali.

HTC U12+ má bočné hrany, ktoré reagujú na tlak stlačenia

HTC však využilo funkciu Edge Sense aj skutočne praktickým spôsobom. Telefón totiž dokáže vďaka na tlak citlivým hranám rozpoznať, že ho držíte a vtedy nezhasne displej a zachová aktuálny režim orientácie na výšku alebo na šírku. Podobne ako všetky Edge Sense nastavenia, aj toto môžete zapnúť alebo vypnúť. My sme túto funkciu ocenili často – bežne totiž používame telefón v posteli a vtedy sa nám na konkurenčných telefónoch často stáva, že menia natočenie obrazovky. V prípade HTC U12+ sme tento problém nemali a fungovalo to naozaj pohodlne a intuitívne.

HTC sa rozhodlo experimentovať aj s bočnými tlačidlami, ktoré nie sú mechanické a takisto reagujú na tlak stlačenia. Niečo podobné ponúkol iPhone 8 v prípade domovského tlačidla – spočiatku to bol divný pocit, ale zvykli sme si naň a dotykové domovské tlačidlo iPhonu sme časom považovali za prínos. HTC bohužiaľ rovnakú chválu nedostane. Dotykové bočné tlačidlá nie sú tak pohodlné ako tie mechanické a počas nášho testovania nefungovali ani spoľahlivo. Z času na čas sa nám stalo, že sa telefón uspal alebo že sa menila hlasitosť bez toho, aby sme dané tlačidlo vedome aktivovali. Ide o problém, ktorý má vyriešiť najbližšia aktualizácia telefónu, tá počas testovania nebola k dispozícii. ktorý opravila júlová aktualizácia.

Doplnené: Aktualizácia je už dostupná na Slovensku a problém s nesprávne reagujúcimi tlačidlami opravuje. 

Digitálne bočné tlačidlá si nás nezískali. Aktivovali sa, aj keď sme ich nestačili. Opraviť to má aktualizácia

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Multimediálna výbava a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit