Multimediálna výbava a výkon

HTC U12+ ponúka 6-palcový Super LCD6 displej s rozlíšením 1440 × 2880 pixelov. V nastaveniach telefónu máte možnosť znížiť rozlíšenie na Full HD+, prednastavené je však maximálne možné rozlíšenie. S kvalitou displeja sme spokojní a to z hľadiska pozorovacích uhlov, maximálneho jasu či samotného zobrazenia farieb. Obrazovka ponúka režim always-on, v ktorom neustále zobrazuje aktuálny čas a ikony notifikácií. Nazýva sa Inteligentný displej.

Výborný displej dopĺňa špičková reprodukcia zvuku. V tomto smere boli vlajkové lode od HTC vždy silné a U12+ nie je výnimkou. Smartfón má dvojicu reproduktorov, ktoré dokážu vytvoriť hlasný a čistý zvuk. Pri počúvaní na maximálnej hlasitosti dokáže telefón nahradiť aj externý reproduktor a za to si zaslúži výrobca pochvalu.

Vedľa USB-C portu sa nachádza spodný reproduktor

HTC U12+ poháňa Snapdragon 845. Telefón má 6 GB RAM, nami testovaný model ponúkal 64 GB úložisko. V tomto smere nemáme pripomienky, tento procesor disponuje aktuálne najvyšším grafickým výkonom, takže telefón spĺňa aj požiadavky náročných používateľov a hráčov. Operačný systém je Android 8.0 s bezpečnostnými zabezpečeniami k 1. júnu 2018. HTC rozšírilo svoju nadstavbu o zbytočné aplikácie a ani predinštalovaná klávesnica si nás nezískala.

HTC U12+ má vo výbave 3500 mAh batériu, ktorej výdrž môže byť pre niekoho sklamaním, pokiaľ bude telefón používať s nastavením rozlíšenia 1440 × 2880 pixelov. Po znížení rozlíšenia na Full HD+ a po vypnutí always-on displeja sa výdrž výrazne zlepšila a dosahovala hodnoty, aké sme očakávali. V praxi to znamená 1 deň náročného používania s dostatočnou rezervou, resp. takmer 2 dni víkendového používania. Nechýba rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0, bezdrôtové nabíjanie však nie je podporované.

HTC U12+ a jeho zadná strana v unikátnom modrom prevedení

Duálny fotoaparát vpredu aj vzadu

Jedným z hlavných lákadiel vlajkových lodí od HTC bol vždy špičkový fotoaparát a U12+ nie je výnimka. Podľa portálu DxOMark ponúka aktuálne najlepší duálny fotoaparát na trhu. Nedávno sme vám priniesli porovnanie s Huawei P20 Pro, z ktorého bolo jasne poznať, že U12+ fotí s dôrazom na prirodzené podanie scény a nemá tak výrazné spracovanie obrazu ako niektorí konkurenti. Pre niekoho je to výhoda, niekto možno preferuje mierne vyumelkované fotografie. Rovnaký výsledok vám však ponúkne aj U12+, keď si výsledné fotografie manuálne upravíte v nejakom editore a skrášlite.

Zadný duálny fotoaparát pozostáva z 12 Mpx (f/1.75 a 1,4 μm pixely) a 16 Mpx (f/2.6 a 1 μm pixely) senzorov s dvojnásobným optickým priblížením. Nechýba optická stabilizácia a funkcia HDR Boost, ktorú dlhodobo obľubujeme v zariadeniach HTC. Vďaka nej totiž robí fotoaparát v telefóne výborné HDR fotografie. Vďaka duálnemu fotoaparátu môžete fotiť aj portrétové a iné fotky s rozmazaným pozadím. Výsledný efekt vyzerá pekne, nemáme k nemu pripomienky.

Kvalitu fotiek posúďte sami v priloženej galérii, do pozornosti dávame aj spomenuté porovnanie s Huawei P20 Pro.

Telefón umožňuje záznam videa v 4K rozlíšení pri 60 fps a spomaleného videa vo Full HD pri 240 fps. Jeho kvalita je výborná, zaujímavá funkcia je záznam 3D zvuku pomocou 4 mikrofónov aj s možnosťou akustického zaostrovania. Podrobnejšie sme sa tejto funkcii venovali pred rokom, rovnako dobre funguje aj teraz. HTC tiež čoskoro pridá novú funkciu a to je selektívne zaostrovanie pri natáčaní videa – stačí ťuknúť na objekt na displeji a fotoaparát naň automaticky a plynule zaostrí. Funkcia bude dostupná vo forme aktualizácie, zatiaľ sme ju nemali možnosť otestovať. Kvalitu záznamu videa však chválime a to najmä z hľadiska stabilizácie a rýchleho automatického zaostrovania.

Selfie fotoaparát je tiež duálny, pozostáva z dvoch 8 Mpx senzorov. Takisto teda môžete využívať portrétový efekt. Predný fotoaparát poteší podporou HDR, neznamená to však, že U12+ robí najlepšie selfie. V rámci niektorých porovnaní sme preferovali konkurenčné fotky z Huawei P20 Pro alebo iPhonu X. Predný fotoaparát tiež umožňuje odomykať telefón rozpoznávaním tváre.

Predný fotoaparát je duálny a umožňuje odomknutie telefónu rozpoznaním tváre

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Multimediálna výbava a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit