Tri fotoaparáty a unikátne farebné spracovanie

Ako sme spomenuli, P20 Pro bude vzbudzovať záujem z oboch strán. Vpredu kvôli výrezu, vzadu kvôli trojitému zadnému fotoaparátu a pokiaľ máte telefón vo farebnej verzii Twilight, tak aj kvôli unikátnej kombinácii modrej a fialovej farby. Zadná strana je zo skla, môže sa šmýkať a chytá pomerne jednoducho odtlačky prstov. Nám sa telefón počas testovania nevyšmykol z ruky, po stole sa však párkrát zviezol. Konštrukcia smartfónu je odolná voči vode a prachu na úrovni IP67.

Bočná hrana P20 Pro obsahuje napájacie tlačidlo s praktickým výrezom s červeným označením a tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Na druhej hrane je umiestnený slot pre dve nano SIM karty. Rozšírenie pomocou microSD karty telefón neponúka, ale vzhľadom k zabudovanému 128 GB úložisku nám to nevadilo. Chýba aj 3,5 mm jack.

Na hornej hrane je umiestnený jeden z mikrofónov a infračervený port. Spodná hrana obsahuje USB-C port, reproduktor a mikrofón. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, reproduktor sa nachádza napravo od portu, mikrofón je naľavo.

Trojitý zadný fotoaparát púta pozornosť. Na test máme k dispozícii modrú farbu, skutočným unikátom je farebná verzia Twilight

Kráľ multimédií

Huawei P20 Pro má vďaka 6,1-palcovej obrazovke s rozlíšením 1080 × 2240 výborné predispozície stať sa zariadením, na ktorom budete radi sledovať multimédiá alebo hrať hry. To samozrejme možno povedať o každom 6-palcovom zariadení, P20 Pro sa však od väčšiny zariadení odlišuje výborným OLED displejom s podporou HDR, 4000 mAh batériou a tiež špičkovou reprodukciou zvuku. Porovnali sme ju s Galaxy S9 a iPhone X a musíme poznamenať, že P20 Pro hrá o chlp lepšie ako títo priami konkurenti. Aspoň podľa nás.

Huawei opäť využíva kombináciu horného reproduktora, ktorý reprodukuje výšky a spodného, ktorý má na starosti ostatné zložky zvuku. V porovnaní s Mate 10 Pro je však zvuk výborný a vyvážený aj pri maximálnej hlasitosti. V tomto smere treba P20 Pro pochváliť – dokáže reprodukovať naozaj hlasný zvuk, ktorý je vyvážený a nechýbajú mu ani basy.

Pohľad na spodnú hranu. Vedľa USB-C portu sa nachádza reproduktor, z druhej strany je mikrofón

K dispozícii je opäť nastavenie, ktoré umožňuje prepnúť reprodukciu zvuku na stereofónnu, keď telefón používate na šírku. Stereofónny zvuk pri používaní telefónu na výšku však nedosiahnete. Novinkou sú nastavenia Dolby Atmos. Tie sa nedajú vypnúť, môžete sa akurát prepínať medzi niekoľkými nastaveniami zvuku alebo ponechať automatické nastavenia v réžii telefónu.

Kvalita displeja je výborná a patrí medzi najlepšie na trhu. Pri sledovaní filmov v režime na šírku sa využíva iba 6-palcová plocha, podrobnejšie sme o tom písali v úvode recenzie. Zobrazenie HDR obsahu najnovšie podporuje aj služba Netflix, budete potrebovať najvyššie predplatné za 11,99 eur mesačne. V prípade YouTube si budeme musieť počkať na certifikáciu, ktorá aj v prípade Mate 10 Pro prišla po niekoľkých týždňoch.

Nastavenie zvuku pomocou Dolby Atmos

Procesor s umelou inteligenciou

Základom Huawei P20 Pro je procesor Kirin 970, 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Telefón disponuje vysokým výkonom, za modelmi s procesorom Snapdragon 845 či Exynos 9810 trochu zaostáva. Pocítite to najmä z hľadiska grafického výkonu, takže hry budú vyzerať na P20 Pro o trošku menej detailne ako napr. na Xperii XZ2. V praxi to až tak neprekáža a veľmi plynulé je aj štandardné používanie smartfónu. Sem-tam sa stane, že Facebook pôsobí spomaleným dojmom, ale to bude asi skôr problém optimalizácie aplikácie než nedostatku výkonu.

Huawei sa dlhodobo oháňa pojmom „umelá inteligencia, ktorý používa v súvislosti s týmto procesorom. Faktom je, že Kirin 970 má samostatnú jednotku pre umelú inteligenciu a tá umožňuje napr. lepšie preklady cez Microsoft Translator alebo rýchlejšie aplikovanie efektov v aplikácii Prisma. Okrem týchto dvoch aplikácií však nepoznáme žiadne ďalšie, ktoré by umelú inteligenciu od Huawei využívali.

Umelá inteligencia ďalej pomáha pri fotení alebo analyzuje váš spôsob používania telefónu a stará sa o to, aby fungoval rovnako plynule aj o 1,5 roka. Toto nevieme posúdiť, po polroku používania Mate 10 Pro však môžeme povedať, že telefón bol naozaj rovnako svižný. Do určitej miery však považujeme umelú inteligenciu za marketingový pojem.

Huawei P20 Pro je telefón s umelou inteligenciou. Zabezpečuje napr. svižný beh systému z dlhodobého hľadiska

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a predná strana
2. strana: Konštrukcia a multimédiá
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Android 8.1 a výdrž batérie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit