92 Mpx v telefóne

A rovnako marketingovo ladená je aj výbava trojitého zadného fotoaparátu. Aspoň na prvý pohľad. 40 + 20 + 8 Mpx + 24 Mpx v prednom fotoaparáte nám dáva dokopy 92 Mpx, čo sú čísla, ktoré sa výborne vynímajú na papieri a skvelo znejú. Nedajte sa však zmiasť, schopnosti fotoaparátu považujeme za špičkové, aj keď sme pár pripomienok našli.

40 Mpx rozlíšenie má farebný senzor so svetelnosťou f/1.8, 20 Mpx je čiernobiely senzor (f/1.6) a 8 Mpx ponúka teleobjektív (f/2.4) s 3× optickým priblížením. Teleobjektív má tiež ako jediný optickú stabilizáciu, hoci nedávne zistenie portálu iFixit tvrdí, že to môže byť v skutočnosti inak. Faktom je, že v prípade ostatných fotoaparátov Huawei spomína takzvanú AIS, teda stabilizáciu umelou inteligenciou. V praxi to funguje dobre, nemali sme problém s tým, že by boli fotky rozmazané. A výborne to funguje aj pri natáčaní videa. V tomto prípade je však stabilizácia AIS dostupná maximálne do rozlíšenia 1080p pri 30 fps.

Huawei P20 Pro a jeho trojitý fotoaparát

Revolúcia menom 5×

Kombináciou jednotlivých fotoaparátov získate možnosť fotiť bez straty kvality až pri 5× priblížení. Ide o funkciu hybridného zoomu, ktorá bola v minulosti v prípade značky Huawei dostupná pri 2× priblížení. Vďaka zakomponovaniu teleobjektívu to však P20 Pro zvládne až pri 5× zoome. V dobrých svetelných podmienkach sú fotky s 5× priblížením často veľmi kvalitné a ostré. V noci sa sem-tam objaví nejaké rozmazanie. Bez ohľadu na to je kvalita 3× a 5× zoomu na pomery smartfónov fascinujúca a aktuálne bezkonkurenčná. V tomto smere si zaslúži P20 Pro ultimátum a to aj napriek tomu, že bezstratový zoom využijete iba pri fotení. Pri natáčaní videa nie je priblíženie bez straty kvality dostupné, k dispozícii je iba digitálny zoom.

Huawei v prípade P20 Pro kompletne upravil dizajn aplikácie Fotoaparát a zmeny chválime. Pohodlnejšie sa dá prepínať medzi predným a zadným fotoaparátom a tie najdôležitejšie režimy sú dostupné potiahnutím navigačného panelu doprava alebo doľava. Za zmienku stojí najmä nový režim Noc, ktorý vytvorí niekoľko fotiek za sebou a z nich následne vygeneruje výslednú fotografiu. Pri niektorých scénach sú rozdiely v porovnaní s klasickým režimom fotenia viac viditeľné, inokedy ide o detaily. Vďaka stabilizácii pomocou umelej inteligencie môžete tento režim používať aj pri fotení z ruky, nebudete potrebovať statív. Nie vždy však platí, že fotky v režime Noc budú lepšie ako tie z klasického režimu.

Bratislavské UFO sme odfotili z jedného miesta, umelá inteligencia zvýraznila oblohu. Vľavo 1× zoom, vpravo hore 3× a vpravo dole 5×

Fotky patria medzi najkrajšie

Čo sa kvality fotiek týka, P20 Pro patrí k špičke vo dne aj v noci, niekedy práve s použitím režimu Noc. Fotky počas dňa zachytávajú veľké množstvo detailov a bez použitia umelej inteligencie aj realistické farby. Algoritmy na spracovanie obrazu však niekedy až príliš umelo zostrujú niektoré objekty, aby bola fotografia krajšia a výraznejšia. Nie je to výčitka, ale konštatovanie. Umelá inteligencia sa aktivuje automaticky a napr. v prípade zelene či modrej oblohy výrazne zvyšuje saturáciu týchto farieb. Máme z toho pocit, že Huawei chce umožniť ľuďom vytvárať fotky, ktoré nemusia ďalej upravovať a môžu ich hneď zdieľať na sociálnych sieťach a budú pútať pozornosť.

Umelú inteligenciu pri fotení si však môžete vypnúť pri jednotlivých prípadoch, kedy sa aktivuje a nepáči sa vám to. Dá sa vypnúť aj úplne. V takom prípade sa nebude aktivovať. Pre najnáročnejších používateľov je k dispozícii režim Pro s manuálnym nastavením množstva parametrov a ich ponuka je silne nadštandardná. Expozíciu si môžete napr. nastaviť až na 30 sekúnd. V takomto prípade sa však už bez statívu nezaobídete.

Všimnite si nové rozhranie aplikácie Fotoaparát

Aj v prípade nočných fotiek dokáže vytvoriť P20 Pro vizuálne atraktívne výsledky, ktoré patria k absolútnej špičke mobilnej fotografie. Avšak opäť dochádza k výraznému spracovaniu obrazu. Nočné fotky sú často až príliš vyhladené a pôsobia až príliš dokonalo, čo môže byť aj výhoda aj nevýhoda. Ak preferujete reálne zachytenie scény s jej nedostatkami, potom toto budete novinke od Huawei možno zazlievať. V opačnom prípade budete mať veľmi pekné fotky na zdieľanie s priateľmi a rodinou. Dosť však záleží aj od scény, ktorú fotíte.

Huawei využíva 40 Mpx senzor na vytváranie 10 Mpx fotiek. V takom prípade sa informácie zo 4 okolitých pixelov zlúčia do jedného. Tak to kedysi robila aj Lumia 1020. V prípade záujmu však môžete vytvárať aj 40 Mpx fotky a dokonca ich ukladať ako RAW súbory. Fotoaparát tiež ponúka 4D prediktívne zaostrovanie, nie vždy funguje bezchybne. To isté platí aj o efekte rozmazaného pozadia, portrétové fotky však patria k tomu najlepšiemu, čo dokážu mobilné telefóny dnes vyprodukovať.

Vľavo klasický režim, vpravo režim Noc

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Huawei P20 Pro

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Huawei P20 Pro. Väčšia verzia fotky sa zobrazí po kliknutí na ňu

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a predná strana
2. strana: Konštrukcia a multimédiá
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Android 8.1 a výdrž batérie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit