Zvládne aj superspomalené video pri 960 fps

Za kvalitu fotiek si zaslúži Huawei pochvalu a to aj napriek tomu, že niekomu bude vadiť umelé spracovanie obrazu. Výsledkom sú však nádherné fotky, ktoré v mnohých scénach dokážu zachytiť niektoré detaily lepšie ako konkurencia. Čo sa videa týka, najatraktívnejší bude režim 4K pri 30 fps a režim 1080p pri 30 alebo 60 fps.

Stabilizácia obrazu je dostupná iba do 1080p pri 30 fps, pri vyšších rozlíšeniach odporúčame použiť gimbál alebo zaznamenávať video bez chôdze. Pri aktívnej stabilizácii sa však vie telefón veľmi slušne vysporiadať aj s vašim pohybom. Video môžete ukladať pomocou kodeku H.264 alebo H.265 a s jeho celkovou kvalitou sme boli spokojní.

P20 Pro využíva tzv. AIS, teda stabilizáciu obrazu pomocou umelej inteligencie. Pri videu je k dispozícii do rozlíšenia 1080p pri 30 fps

Huawei je ďalší výrobca, ktorý ponúka superspomalené video pri 960 fps v režime 720p. Zaslúži si pochvalu za to, že dokáže vytvoriť dobre použiteľné video aj v takých svetelných podmienkach, v ktorých konkurencia produkuje prevažne zašumené video. Na druhej strane sme si všimli malé vizuálne nedostatky, ktoré však telefónu radi odpustíte.

Z nášho pohľadu výraznejším nedostatkom je softvérové spracovanie funkcie, ktoré je príliš základné. Sony aj Samsung umožňujú vybrať si medzi jedným záberom alebo medzi videom, v rámci ktorého vytvoríte viacero superspomalených záberov. Samsung má dokonca aj funkciu, ktorá automaticky zaznamená superspomalené video po zaznamenaní pohybu a tá je v tomto prípade naozaj užitočná. Huawei však umožňuje vytvoriť iba jeden superspomalený záber a tam možnosti nastavenia končia. Škoda.

Pozrite si superspomalené zábery v čase od 5:12

Android 8.1 a naozaj praktické odomykanie tvárou

Huawei P20 Pro získava plusové body za predinštalovaný Android 8.1 a výborne fungujúce odomykanie tvárou. To funguje aj v noci, avšak v takom prípade sa aktivuje displej telefónu so silnejším jasom, aby vás osvetlil, čo nemusí byť vždy príjemné pre vaše oči. V nastaveniach si môžete určiť, či sa má po odomknutí automaticky zobraziť domovská obrazovka alebo či sa na ňu presuniete pohybom prsta, ako je tomu v prípade iPhonu X.

Na celom riešení je však najlepšia práve kombinácia odomykania pomocou odtlačku prsta a tvárou. V praxi funguje na jednotku. P20 Pro sa v prípade zapnutého odomykania tvárou automaticky prebudí, keď telefón zodvihnete zo stola a často sa odomkne rovnako rýchlo alebo aj o čosi rýchlejšie, ako stihnete priložiť prst. Počas nášho testovania fungovalo odomykanie tvárou spoľahlivo a rýchlo sme sa začali na tento spôsob autentifikácie spoliehať čoraz viac. Vďaka tomu sme aj inak chytali telefón do ruky – kvôli chrbtu zo skla sa môže telefón šmýkať.

Odomykanie tvárou, resp. kombináciu tejto funkcie a snímača odtlačkov prstov sme si počas testovania obľúbili

Android 8.1 dopĺňa nadstavba EMUI 8.1, ktorá dnes prináša oveľa viac služieb, ako sme boli zvyknutí v minulosti. Už niekoľko týždňov je dostupný Huawei Cloud pre synchronizovanie fotiek, nastavení a zálohovanie telefónov do cloudu. Je to výborná a praktická funkcia, na ktorú nedáme dopustiť. Najnovšie pribudol aj obchod s aplikáciami AppGallery. Pravdepodobne sa bez neho zaobídete, ale sem-tam vám môže pomôcť nájsť novú užitočnú aplikáciu.

Nechýba ani režim EMUI Desktop, ktorý sa aktivuje po pripojení externého monitora. P20 Pro sa v takom prípade premení na prenosný počítač so systémom Android. Funkcii sme sa podrobnejšie venovali v staršom článku. Novinkou je možnosť zdieľať súbory medzi smartfónom a počítačom pomocou funkcie Huawei Share 2.0. Do počítača netreba nič inštalovať, jedinou podmienkou je pripojenie do rovnakej lokálnej siete. Táto funkcia však aktuálne nefunguje korektne pri nastavení slovenského jazyka. Pokiaľ ju budete chcieť využiť, prepnite si telefón do angličtiny.

Je škoda, že telefón ešte stále nevie automaticky aktivovať filter modrého svetla podľa lokality, kde sa nachádzate. Zlepšenia sa nedočkal ani Always-on displej, ktorý stále ponúka iba základnú a obmedzenú funkcionalitu. Zobrazuje čas, batériu a notifikáciu o zmeškaných hovoroch. A je tak skrytý v nastaveniach, že ho možno ani nenájdete. Na druhej strane chválime možnosť používať obe SIM karty v 4G režime aj s VoLTE a praktickú funkciu zdieľania Wi-Fi pripojenia do internetu.

Huawei Cloud, zdieľanie súborov medzi telefónom a PC, EMUI Desktop a obchod AppGallery

Papierovo silná batéria

Huawei vždy vynikal vysokou kapacitou batérie. P20 Pro ponúka 4000 mAh akumulátor, ktorý zabezpečuje dlhú prevádzku v záťaži. V rámci bežného používania v nás však vyvolával zmiešané pocity a to najmä relatívne vysokou spotrebou v režime standby počas bežného pracovného dňa – teda vtedy, keď telefón priamo nepoužívate, ale leží na stole alebo je vo vašom vrecku. Aj z toho dôvodu sme ho nabíjali každých 20÷24 hodín, zriedkavo aj častejšie. Standby spotreba v noci je väčšinou v poriadku.

Dôvodom vyššej spotreby môžu byť napr. inteligentné hodinky, ktoré boli pripojené k telefónu cez Bluetooth. Konkurenčná Xperia XZ2 však aj v takomto prípade dokázala lepšie hospodáriť s batériou mimo aktívneho používania.

Toto je naša spotreba počas reálneho používania. Privítali by sme lepšiu optimalizáciu batérie v standby režime

4000 mAh kapacita je teda papierovo silná, nečakajte však zázraky, skôr spoľahlivú výdrž. V našom prípade to znamená deň bežného používania, v porovnaní s konkurenciou možno o extra hodinku-dve naviac. Je pravdepodobné, že spotrebu v standby režime vylepší niektorá z budúcich aktualizácií. Tak tomu bolo aj v prípade Mate 10 Pro.

Veľkou výhodou je superrýchle nabíjanie, ku ktorému budete potrebovať originálnu priloženú nabíjačku aj kábel. SuperCharge nabíjačka dokáže využiť aj 15-20 minút na maximum a v kombinácii s veľkou batériou dokáže udržať zariadenie pri živote často dlhšie v porovnaní s konkurenčnými smartfónmi.

Všimnite si infračervený port a vystupujúci fotoaparát

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a predná strana
2. strana: Konštrukcia a multimédiá
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Android 8.1 a výdrž batérie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit