Multimédiá a výdrž batérie

Displej má uhlopriečku 5,8 palcov, rozlíšenie 2436 × 1125 px a pomer strán 2,16:1. Apple v prípade novinky využíva OLED panel a ponúka aj funkciu True Tone. Tá mení farebnú teplotu displeja podľa okolitých podmienok a preto sa vám môže niekedy zdať, že displej iPhonu X má žltý odtieň. Ak vám to vadí, odporúčame True Tone vypnúť v nastaveniach, displej bude viditeľne belší. K samotnému displeju nemáme pripomienky, akurát si treba zvyknúť na to, že sa po roztiahnutí videa z formátu 16:9 na celú obrazovku jeho malá časť stratí vo výreze pre prednú kameru TrueDepth. Obrazovka tiež podporuje štandardy HDR10 a Dolby Vision. Využijete to v službách Netflix, iTunes a Vimeo. YouTube nepodporuje prehrávanie HDR videí na iPhone.

iPhone X si zaslúži pochvalu za reprodukciu zvuku, ktorá je špičková a patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Vzhľadom na rozmery telefónu dvojnásobne. Telefón v sebe ukrýva stereo reproduktory a poteší kvalitou aj maximálnou hlasitosťou výstupu. 3,5 mm jack sa nevrátil, takže budete potrebovať bezdrôtové slúchadlá alebo modely s Lightning konektorom. Základné slúchadlá s takýmto konektorom sú súčasťou balenia a rovnako aj redukcia z Lightning portu na 3,5 mm jack.

Animoji je výborná zábavka. Na pár minút…

Výdrž batérie sa počas nášho testovania pohybovala štandardne na úrovni 1 dňa a 5÷6 hodín aktívneho používania. Je to o niečo viac ako v prípade iPhonu 8, avšak 8 Plus mal v našom prípade o málo lepšiu výdrž. Zamrzí však pomalé nabíjanie pomocou priloženej nabíjačky. V prípade telefónu za 1200 eur by mohol Apple štandardne pribaľovať aj nabíjačku a kábel s podporou rýchleho nabíjania. Nestalo sa tak a ak chcete rýchle nabíjanie, musíte si kúpiť príslušenstvo. To isté platí v prípade bezdrôtového príslušenstva.

Nabíjanie z 0% na 100% pomocou pribalenej nabíjačky trvá takmer 3,5 hodiny. Pre porovnanie, Huawei Mate 10 Pro nabijete z vybitej na úplne nabitú batériu za necelých 90 minút. Rýchle nabíjanie sa zíde najmä v situáciách, kedy máte k dispozícii iba pár desiatok minút a potrebujete nabiť batériu telefónu čo najviac.

iPhone X nám štandardne vydržal fungovať 1 deň. Škoda len pomalého nabíjania, ktoré je súčasťou balenia

Fotoaparát patrí medzi najlepšie

iPhone X má duálny fotoaparát, ktorý kombinuje 12 Mpx hlavný širokouhlý fotoaparát s clonou f/1,8 a optickou stabilizáciou a teleobjektív s clonou f/2,4 a optickou stabilizáciou. Hlavný fotoaparát je totožný ako v prípade iPhonu 8 a 8 Plus, teleobjektív je o niečo lepší v porovnaní s 8 Plus – ten v iPhone X má lepšiu svetelnosť a optickú stabilizáciu. Vo výsledku však iPhone X nefotí výrazne lepšie ako iPhone 8 Plus. Malé rozdiely pri použití teleobjektívu si všimnete, ale iba kvôli fotoaparátu sa neoplatí za X priplácať. Vďaka teleobjektívu je možné využiť funkciu 2-násobného optického zoomu, rovnako ako v ostatných iPhonoch s duálnym fotoaparátom.

V porovnaní s konkurenciou patrí iPhone X medzi najlepšie fototelefóny na trhu. Už však neplatí, že iPhone je lepší ako akákoľvek konkurencia a rovnako schopné fotosmartfóny nájdete aj v segmente Android zariadení. iPhone X výborne nahráva videá a v rozlíšení 4K dokáže vytvoriť záznam pri 60 fps. Superspomalené videá môžete točiť vo Full HD a to až pri 240 fps. Prednú kameru sme už chválili, krajšie portrétové fotografie s iným selfie fotoaparátom nevytvoríte. Pozrite si ukážkové fotografie, do pozornosti dávame najmä naše fototesty Porovnanie fotoaparátov iPhone X vs. iPhone 8 Plus a tiež iPhone 8 Plus vs. Huawei Mate 10 Pro vs. Samsung Galaxy Note8 vo dne aj v noci.

Lepší fotoaparát na fotenie selfie portrétov, ako ponúka iPhone X, aktuálne pravdepodobne nenájdete

Fotografie, odfotené iPhonom X:

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn a ovládanie gestami
2. strana: Odomykanie tvárou Face ID a iOS 11
3. strana: Multimédiá, výdrž a fotoaparát
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit