Smartfóny radu G si už v minulosti vyslúžili pozitívne ohlasy odbornej verejnosti a s modelmi G5 a G5 Plus na úspechy určite nadviažu. Lenovo znovu dokázalo skĺbiť vysoký výkon so šikovnými nápadmi do jedného celku a to všetko predáva za rozumnú cenu.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita
3. strana: Foto, zvuk, médiá
4. strana: Verdikt

Konštrukcia a hardvér

Väčší z radu Moto G5 sa môže pochváliť 5,2 palcovým displejom, ktorý prichádza v dnešnej dobe s už očakávaným rozlíšením Full HD. Jedná sa o IPS LCD panel, ktorý ponúka prirodzené farby, dostatočný jas a dobré pozorovacie uhly. Nastavenie farieb by mohlo byť trochu kontrastnejšie. Je to ale subjektívny pohľad. Displej je dostatočne čitateľný aj na priamom slnečnom svetle. V nastaveniach síce nájdeme dve úrovne nastavenia režimu farieb, ale jedná sa skôr o jemné doladenie kontrastu. V nastaveniach nenájdeme manuálne vyváženie bielej farby a ani nočný režim. Aplikácií tretích strán je našťastie v Google Play na stiahnutie niekoľko.

Z konštrukčného hľadiska nie je moc čo vytknúť. Konštrukcia je pevná a všetko do seba presne zapadá. Treba však spomenúť širšie rámčeky po stranách ako aj brady smartfónu. Dnes nie je neobvyklé, že v takto rozmernom tele (150,2 × 74 × 7,7 mm), akým disponuje G5 Plus, dokážu iní výrobcovia vtesnať 5,5 palcové displeje a trend bude tieto hodnoty ešte zvyšovať. Aj napriek tomuto malému nedostatku sa vynikajúco drží a vďaka zaoblenej zadnej stene ani netlačí do dlane.

Predná stena je krytá ochranným sklom Gorilla Glass. Na nej nájdeme šikovnú čítačku odtlačkov prstov, ktorá oproti minulým generáciám dokáže pracovať aj s gestami, a tak reaguje na rôzne dĺžky podržania, ťuknutia, ale aj posuny do strán. Je zapustená pre istejšie nahmatanie a je naozaj rýchla a presná. Úspešnosť odomknutia je 100% a dokáže štandardne pracovať s piatimi odtlačkami.

V mriežke reproduktora nad displejom sa nachádza jediný audio výstup pre zvonenia, hlasnú reprodukciu hudby a hovory. S kvalitou sme spokojní. Výstup je hlasný s dostatočnou basovou zložkou. Na pravej bočnej stene nájdeme všetky ovládacie prvky. Tlačidlo napájania má jemné ryhovanie pre ľahšie nahmatanie. Ovládanie hlasitosti sa nachádza hneď nad ním. Pri ovládaní hlasitosti by sme privítali trochu vyšší zdvih pre istejšie stlačenie.

Ľavá strana je úplne prázdna, čo vnímame ako výhodu, keď je smartfón vložený horizontálne v stojane. V hornej stene je slot pre 2× nano SIM kartu a jednu microSD kartu. Sú využívané obidve strany adaptéra. Slot taktiež presne lícuje s rámom smartfónu, ktorý aj napriek kovovej zadnej stene je plastový. Spodná strana smartfónu sa zhostila micro USB vstupu 2.0 s funkciou USB host a 3,5 mm audio vstupu pre sluchátka, ktoré kvôli stlačenej cenovke v balení nenájdeme. Mikrofóny sú dva. Primárny je v spodnej stene a sekundárny sa nachádza v hornej časti zadnej steny naľavo nad fotoaparátom.

Na zadnej stene sa nachádza výrazný kruhový kryt fotoaparátu, ktorý združuje s fotoaparátom aj duálny blesk. Vystupuje, a tak zabraňuje kontaktu zadnej steny celou plochou s podložkou a tým napomáha lepšiemu uchopeniu hlavne z pevných povrchov. Pod ním už nájdeme len logo Moto.

Svižný chod zabezpečuje osemjadrový procesor Snapdragon 625 taktovaný na 2 GHz, ktorému dopomáha 3GB operačná pamäť RAM. Vnútorné úložisko je vo veľkosti 32 GB a je rozšíriteľné pamäťovou kartou do hodnoty 256 GB. Grafickým čipom je Adreno 506. O zdroj energie sa stará 3000mAh batéria. Tento údaj je pre dnešnú dobu v celku bežný, ale pri práci s Moto G5 Plus sme sa nemuseli nijako obmedzovať. Práca na jedno nabitie aj pri náročnejšom využívaní presahuje 1 deň a pri bežnom používaní nie je problém dosiahnuť métu 2 dní. Pre rýchle doplnenie energie treba použiť originálnu nabíjačku s Turbo Power technológiou, ktorá dokáže nabiť smartfón za cca 1,5 hodiny. Batéria je oproti klasickej Moto G5 užívateľsky nevymeniteľná.

Nesmieme zabudnúť ani na nano povlak, ktorý zariadenie ochráni pri nečakaných situáciách, kedy môže prísť prístroj do kontaktu s vodou. Samozrejme sa nejedná o trvalé ponorenie, ale iba o ochranu v prípade dažďa alebo postriekania.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita
3. strana: Foto, zvuk, médiá
4. strana: Verdikt

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.