5,5-palcový IPS displej a procesor MediaTek

Moto M má veľmi slušnú výbavu. Základom je 5,5-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 × 1080. Ten je na prvý pohľad krajší v porovnaní s Honorom 6X, čo sme uviedli aj v recenzii na Honor smartfón. Displej vernosťou zobrazenia farieb neohromí, ale dobre sa naň pozerá a príjemne sa používa. Maximálny jas je výborný, rovnako aj čitateľnosť na slnku. Dobré sú aj pozorovacie uhly.

Zvyšok výbavy tvorí procesor MediaTek MTK 6755 Helio P10, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Voľba čipu spoločnosti MediaTek je prekvapením, pretože nami testované telefóny Moto doteraz vždy ponúkali Snapdragon procesory.

Veľkosť operačnej pamäte vzhľadom k cenovke poteší, avšak v prípade procesora by sme preferovali čip spoločnosti Qualcomm. Niežeby MediaTek Helio P10 negatívne ovplyvňoval používateľský zážitok, ale faktom je, že výrobca kvôli nemu nemohol do telefónu zakomponovať Moto akcie, ktoré sme si obľúbili v prípade ostatných Moto telefónov. Helio P10 má takisto o niečo slabší grafický výkon, takže niektoré 3D hry nám počas testovania sem-tam chvíľkovo trhali. Z hľadiska hrania ponúka Honor 6X o niečo lepší výkon.

Čistý Android 6.0 bez Moto akcií

Ako sme zvyknutí v prípade Moto telefónov, vo výbave nenájdete nič predinštalované. Android je čistý a jediné aplikácie, ktoré sú v základnej výbave, sú tie od Googlu. Niektoré Moto telefóny síce obsahujú predinštalované Moto aplikácie, avšak tie v tomto prípade nie sú dostupné. Moto M nepodporuje Moto akcie kvôli použitému procesoru a to je škoda. Ide totiž o praktické doplnky a máme ich radi.

Výrobca predinštaloval iba jednu Moto aplikáciu a tou sú Súbory. Tento správca súborov je v obchode Google Play dostupný pod názvom Moto File Manager. Lenovo trochu nelogicky predinštalovalo verziu aplikácie, ktorá je iná, ako tá v obchode. V praxi to znamená, že nebudete dostávať aktualizácie. Ak ich chcete, treba si nainštalovať Moto File Manager aj z obchodu a budete tak mať v telefóne dve prakticky rovnaké aplikácie. Uznávame, že ide o kozmetický detail, nakoľko je funkcionalita v jadre rovnaká a rozdielov je minimum. Z praktického hľadiska by sme však ocenili, ak by výrobca predinštaloval „aktualizovateľnú“ appku. Možno sa tak stane v rámci aktualizácie na verziu Android 7.0, ktorá je v príprave.

Moto M a nastavenie dvoch SIM kariet

Svižné používanie

Moto telefóny ponúkajú aj vďaka čistému Androidu veľmi dobrý zážitok z používania. Reakcie systému sú rýchle, prepínanie aplikácií bezproblémové. Rovnako to funguje aj v prípade Moto M.

Čo je však objektívne pomalšie, je rýchlosť odomykania displeja cez snímač odtlačkov prstov, resp. tlačidlom napájania. Od priloženia prstu a zavibrovania snímača ubehne cca sekunda, dokedy sa telefón odblokuje. V porovnaní s Lenovo P2, ktorého cena je o 54 eur vyššia, bol rozdiel v rýchlosti odomknutia viditeľný okom a v prospech P2-ky. Fakt je, že displej sa v porovnaní s P2-kou pomalšie zapína a vypína aj pri použití tlačidla napájania, takže snímač odtlačkov prstov nebude v tomto procese vinníkom. Spoľahlivosť rozpoznávania odtlačkov prstov je výborná.

Telefón si bez problémov poradil s každodenným používaním. Zapotil sa iba pri niektorých 3D hrách a pri rýchlom scrollovaní Facebookom, ak nebola aplikácia sociálnej siete dlhšie zapnutá a museli sa sťahovať nové dáta ako obrázky a náhľady videí. Vtedy sme zaznamenali občasné trhanie pri scrollovaní. Reakcie telefónu boli inak svižné.

Moto M a rozhranie systému Android vo verzii 6.0

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: dizajn a konštrukcia
2. strana: výkon a operačný systém
3. strana: výdrž batérie a fotoaparát
4. strana: verdikt

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit