Pracovný notebook zo série ThinkPad E kombinuje vlastnosti firemných notebookov a dobrú cenu.

Pravdaže, výbava nie je taká, ako v prípade úplne čistokrvných biznis profesionálov. Niekde sa muselo ubrať. V rozmere 14″ je ideálny aj ako stolný počítač, ktorý potrebujete prenášať.

Vyhotovenie a používanie

Notebook má plastové telo, no nedajte sa pomýliť. Odolné je dosť. Výhrady máme k lesklému veku. Nevyzerá to podľa nás veľmi dobre a už vôbec nie jeho zaoblenie na hornej hrane. To len zvýrazňuje hrubšie veko. Navyše bude stále ušpinené od odtlačkov prstov.

Klávesy sú jemne zdrsnené a prehnuté tak, ako to Lenovo na svojej klávesnici robí už tradične. Dobre sa na nej bude písať a zároveň budete cítiť okraje každého klávesu. Podvedome počas písania, no bude to pre vás usmernenie a kontrola toho, ako máte prsty na klávesoch. Škoda, že nie je podsvietená. Tento prvok nám poriadne chýbal, no zvykli sme si na jeho absenciu.

Najlepší touchpad so samostatnými tlačidlami, aký existuje, má séria Lenovo ThinkPad

Naplno sme využili spoľahlivý touchpad, ktorý sa dal stlačiť a nahrádzal zároveň tlačidlá myši. Avšak v tomto prípade sme využívali tlačidlá nad touchpadom. Sú tu dve tlačidlá myši s tretím medzi nimi a slúžilo na rolovanie stránok cez trackpoint v klávesnici. Veľmi dobrý systém akonáhle cestujete a nemáte poruke myš.

Na zabezpečenie prihlasovania tu je čítačka odtlačkov napravo od klávesnice. Fungovala bezchybne, no je to ešte pôvodný typ, cez ktorý treba potiahnuť prst.

Reproduktory výrobca umiestnil na zošikmenú hranu spodnej časti notebooku. Aj preto je vhodné mať počítač položený na stole, inak nebude zvuk dobre využívať odraz od podložky. Nieže by ste si postavením na stôl nejako výrazne pomohli, no reproduktory hrajú lepšie.

Na filmy sa nám zvuk s Dolby Audio Premium páčil, hudbu si ale pustite radšej cez slúchadlá. V tomto smere sme zaznamenali nepríjemnosť v podobe doplnkové softvéru na ovládanie zvuku. Po zapojení alebo odpojení slúchadiel sa zobrazilo okno s výberom zvukového rozhrania. Nič na ňom nereagovalo a bolo ho treba ukončiť cez Správcu úloh. Naozaj otravné, u Lenova nie sme zvyknutí na takéto softvérové chybičky. Snáď pomôže aktualizácia.

Ocenili sme minimálne zahrievanie notebooku, rovnako aj v klávesnicovej časti.

Výkon a hardvérová výbava

V praxi sme si overili, že procesor Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz je dostatočne výkonný na náročné používanie. Reálne by sme nemohli posúdiť, ktorý z notebookov v teste je rýchlejší. Veľa závisí od pevného disku. V tomto prípade výrobca použil disk značky SanDisk. Je dostatočne rýchly, hoci pri porovnaní s inými modelmi notebookov sa pohybuje v spodnej až mierne strednej hranici výkonu.

Tu dostávate samostatnú grafickú kartu NVIDIA GeForce 920MX s 2 GB VRAM. Vieme, že toto nie je karta na hry. Avšak keď si na nej nejaké hry spustíte, získate možnosť aktivovať špeciálne efekty. Také, ktoré stále integrované karty nezvládajú. Bavíme sa ale o hrách, ktoré sú tri, štyri roky staré a zhruba v HD rozlíšení.

Starý typ čítačky na modeli ThinkPad E470

Páčil sa nám rozmer 14″. To je taký rozmer, ktorý sa dá používať aj v kancelárii a stále ho môžete používať vo vlaku alebo v lietadle či na kaviarenskom stolíku. Veko displeja pohodlne otvoríte aj v stiesnených podmienkach. To pri 15,6″ modeli už celkom nie je možné. Displej navyše nie je dotykový a myslíme si, že toto je stále správna cesta pri notebookoch, ktoré nie sú konvertibilné. Samozrejmosťou je TPM čip na zabezpečenie vašich dát.

Nie je tu dokovací konektor na spodnej strane, čo sa inak prejavilo aj na priaznivejšej cene. Ak nepotrebujete pripájať notebook k replikátoru portov, v zásade vám nebude chýbať. Porty rozšírite aj USB 3.0 príslušenstvom.

Výbava portov je štandardná, ako poukazujeme v tabuľke, prekvapením bola pre nás prítomnosť portu USB 2.0. Škoda, že úplne absentuje USB-C, občas by sa hodil, no toto nevidíme až tak kriticky.

 

TOP3 pre ThinkPad E470

  • Ovládanie cez touchpad a jeho tlačidlá
  • Samostatná grafická karta
  • Výhodná cena

Hodnotenie

+ konštrukčné spracovanie, priaznivý pomer výkon/cena v biznis segmente
– klávesnica bez podsvietenia, veko náchylné na odtlačky, chyba v audiosoftvéri

Cena: 869 EUR
Zapožičal: Lenovo

Umiestnenie reproduktora na modeli ThinkPad E470

Verdikt

Lenovo ThinkPad E470 si zvolíte vtedy, keď budete chcieť pracovný nástroj za dobrú cenu. Má adekvátne zabezpečenie, ktoré bude podniková politika vyžadovať a takisto aj vysoký výkon aj keď je tu procesor „len“ Intel Core i5. Nemá podsvietenú klávesnicu, a to môže mnohým chýbať.

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model / TestyLenovo ThinkPad E470
Kancelársky výkon – PCMark 8
Home accelerated score3382
Work accelerated score4539
Herný výkon – 3DMark 11
Score2067
Graphics score1916
Physics score4346
Combined score1730
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]286
Access time [ms]0,087
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:54
Spotreba
Priemerná spotreba [W]12
Cena za rok [EUR]9,06
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,1 / 35,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,5 / 38,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,67
Odolnosť tela4/5
Dizajn3/5
Klávesnica3/5
Výkon4/5

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad E470
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSanDisk, 256 GB SSD
Displej14″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce 920MX, 2 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, HDMI, LAN, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]339 × 242 × 22
Skutočná hmotnosť [kg]1,835
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)869

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017 ako súčasť veľkého testu biznis notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia Fujitsu LifeBook U727: Malý prenosný biznis notebook v plnej výbave

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.