Rodina ThinkPad je dobre známa svojím nenápadným (fádnym) vzhľadom, no neskutočne výbornou úžitkovou hodnotou.

Kto mal niekedy notebook Lenovo ThinkPad, vie, že tieto notebooky sú na prácu ako stvorené. Model T570 nie je najtenší, tiež nemá lesklé veko. Keď ho ale začnete používať, máte pocit, akoby bol vyrobený práve pre vás.

Vyhotovenie a používanie

Lenovo mierne znížilo rozmery a niečo aj na hmotnosti. Vo výsledku máte o niekoľko centimetrov kratší 15,6″ notebook, ako býva zvykom. Klávesnica totiž nemá po stránkach veľké okraje. Výborná vec, najmä keď chcete z ergonomického hľadiska 15,6″ notebook. Tento náš mal Full HD nedotykový displej, čo sme si v praxi pochvaľovali.

Druhou správou je dvojica akumulátorov. Jeden je vymeniteľný a vybíja sa ako prvý v poradí. Ak potrebujete cestovať na miesto, kde nie je možnosť si notebook nabiť, ľahko si vymeníte baterku. A pozor, tá integrovaná nie je len tak nejaká „servisná“. Je to skutočný akumulátor, ktorý notebook napája viac ako dve hodiny v pracovnom zaťažení bez obmedzovania.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia. Výrobca tu neponechal skratky na zapnutie kalkulačky, prehliadača, prieskumníka alebo zamknutie systému. Túto štvoricu tlačidiel nad numerickým blokom nahradili nové. Je tu ale hviezdička nad klávesom F12 dostupná cez Fn. Tej môžete prideliť spustenie aplikácie, vykonanie nejakej akcie, vkladanie textu a ešte ju skombinovať s doplnkovými klávesmi ako napríklad Ctrl.

Telo je odolné a pevné už na dotyk. Môžete ho prenášať, ako len chcete a nebude sa poddávať svojej hmotnosti. Menšiu výhradu máme ku kĺbu. Ten od zhruba 120° nedrží displej úplne pevne. Pri uchopení zo stola sa displej prepadne nižšie.

Lenovo pridalo čítačku odtlačkov. Stačí sa jej dotknúť, už netreba ťahať prstom. Presne tak ako na mobilných telefónoch. Je spoľahlivá a fungovala ako hodinky. Zvykli sme si aj na touchpad a najmä súpravu tlačidiel nad ním. Tie sú síce primárne určené na klobúčik TrackPoint, my sme ich využili s touchpadom. Je klikací a teda podľa toho, kde ho stlačíte, supluje klasické dve tlačidlá myši.

Výkon a hardvérová výbava

Po stránke výkonu sme s ním boli spokojní, v kancelárskom režime ešte viac ako s modelom od Fujitsu. Najmä pri spracovávaní veľkého objemu dát. Na porovnanie je tu menej výkonný procesor Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, zato je tu super rýchly SSD disk. Jeho priemerná rýchlosť je 1000 MB/s. To je takmer 8-násobne viac, ako má Fujitsu. Takže kapacita 8 GB RAM tu nepredstavovala žiaden problém.

Využijete aj grafickú kartu NVIDIA GeForce 940MX s 2 GB VRAM. Nie je to absolútna špička. Ide o taký mobilný low-endík, no na niektoré staršie hry je lepšia ako integrovaná grafika. Najmä tam, kde potrebujete robiť s obrazovými efektami a nie naháňať počet snímok za sekundu.

Počítač je takmer výlučne vždy tichý, teda až na výkonovo náročné aplikácie. Nám sa páčila aj výbava portov. Tým, že toto nie je najtenší notebook, výrobca mohol pridať všetky potrebné porty, ktoré tvrdo pracujúci ľudia aj potrebujú. Nechýba ani USB-C port a na spodnej strane dokovací konektor.

Hodnotenie

+ kvalita konštrukcie, tichý chod, dva akumulátory, nová čítačka prstov, super rýchly disk
– žiadne podstatné

Cena: 1699 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo ThinkPad T570 je pracovný nástroj ako sa patrí. V menšom tele je 15,6″ klasika. Od prvej chvíle sa na ňom dobre pracuje. Netreba si zvykať na žiadne módne výstrelky. Výkon, porty, kvalitné spracovanie a spoľahlivosť.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad T570
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Displej15,6″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce 940MX, 2 GB VRAM
Porty3 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, LAN, DockPort, SmartCard, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]366 × 253 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,976
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)1699

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model / ParameterLenovo ThinkPad T570
PCMark 83446
Home accelerated score3446
Work accelerated score3956
3DMark 112634
3DMark score2634
Graphics score2514
Physics score3190
Combined score2921
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1031,6
Access time [ms]0,037
Batériové testy5:23
Powermark, Productivity test [hh:mm]5:23
Video Playback Time [hh:mm]4:10
Spotreba
Priemerná spotreba [W]23
Cena za rok [EUR]17,37
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]53,5
Celkové zhodnotenie
Dizajn90%
Faktor mobility2,72
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Fujitsu LifeBook U757: Veľký notebook s malou hmotnosťou

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.