MSI GS75 Stealth 9SG je v najvyššej konfigurácii výbornou prezentáciou toho, čo dnes dokážu výrobcovia herných notebookov dosiahnuť. Zároveň vysoko stanovuje latku, s ktorou sa porovnávajú ostatné herné notebooky.

MSI GS75 Stealth 9SG je luxusný kus hardvéru. To je vidieť hneď na prvý pohľad. Celokovové telo pôsobí elegantne a toto zariadenie by sme definovali ako Lamborghini medzi hernými notebookmi. Má hrúbku iba 18,95 mm, takže je o 6 mm tenší ako bežné 17-palcové herné notebooky. Hmotnosť 2,28 kg je však štandardná.

Pri pohľade na notebook od MSI je vidieť dôraz na každý detail. 17,3-palcový IPS displej má Full HD rozlíšenie a 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. Rámiky sú tenké po troch stranách, výrobca aj napriek tomu dokázal zakomponovať webkameru do horného rámika. A spodný rámik je menší v porovnaní s konkurenčnými notebookmi, takže MSI GS75 Stealth 9SG je viditeľne kompaktnejší. Displej notebooku je najkvalitnejší spomedzi testovanej trojice, detailné údaje z testovania nájdete v tabuľke.

MSI GS75 Stealth 9SG sme testovali v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-9750H a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q s 8 GB videopamäte. Výrobca nešetril na operačnej pamäti a úložisku, k dispozícii je 32 GB RAM a 2 TB SSD úložisko. Je to výrazný nadštandard. A bohatá je aj portová výbava, ktorú obvykle v recenziách nedávame do extra pozornosti. V tomto prípade je však k dispozícii trojica USB 3.2 portov, dva USB-C porty, pričom jeden z nich podporuje prenos obrazu cez DisplayPort a štandard Thunderbolt 3. Nabíjanie však nepodporuje. Samozrejmosťou je HDMI výstup, avšak slot na microSD kartu je vo výbave herných notebookov skutočná vzácnosť. 3,5 mm jack pre slúchadlá tiež podporuje Hi-Res zvuk.

Výrobca vybavil notebook aj veľkou 82 Wh batériou, širokým touchpadom s veľkou dotykovou plochou, klávesnicou s individuálnym podsvietením každého klávesa a pokročilým audiosystémom. Jednoducho, z inžinierskeho hľadiska treba MSI GS75 Stealth 9SG pochváliť – dostať do kompaktného tela tak veľa technológií nie je jednoduchá úloha. A tomu zodpovedá aj predajná cena tohto zariadenia.

MSI GS75 Stealth 9SG ponúka v praxi 5-hodinovú výdrž batérie pri práci alebo pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu. Vzhľadom na vysoký maximálny jas je to skvelý výsledok. Široký touchpad sme ocenili počas práce, výborne sa na ňom používajú dotykové gestá. Za takýto touchpad by sa nemuseli hanbiť ani špičkové biznisové notebooky a to je touchpad v prípade herných notebookov často druhoradý – predpokladá sa, že hráč bude používať externú myš.

Výkon notebooku v hrách aj v testoch zodpovedal očakávaniam. Pri hraní vo Full HD rozlíšení sú rozdiely medzi mobilnými grafickými kartami GeForce RTX 2060 a RTX 2080 Max-Q v niektorých hrách pomerne malé, resp. nezodpovedajú cenovému rozdielu. Teploty sa v záťaži pohybovali na úrovni 84 °C pre grafickú kartu, procesor atakoval 100 °C. Hlučnosť v záťaži je štandardná v porovnaní s konkurenčnými notebookmi. Hry bežali stabilne, v prípade Gears 5 sa nám však raz stalo, že sme hru museli reštartovať kvôli nečakanému poklesu fps.

thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkové spracovanie
  • bohatá technologická výbava
  • výborný touchpad
  • dlhá výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššia teplota niektorých klávesov v záťaži

Verdikt

MSI GS75 Stealth 9SG je prezentáciou technologických možností dnešných herných notebookov. Na trhu je pár modelov, ktoré sa môžu tomuto notebooku postaviť zoči-voči. MSI GS75 Stealth 9SG ponúka vysoký výkon, ale jeho pridaná hodnota spočíva v množstve technológií a tenkom šasi. Chválime dlhú výdrž batérie.

Cena: 3499 €

Zapožičal: MSI

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit