Smartfón, ktorý zaujme hlavne nízkou cenou a veľkým displejom. Ideálny pre každého, kto chce základný telefón s niekoľkými vylepšeniami, nečaká však od neho vysoký výkon a radšej uprednostní výdrž na batériu.

Výrobca použil displej HD+, čo je v tejto kategórii pochopiteľné. Výdrž dva dni na batériu je reálna. Faktom ale je, že pri danom procesore a jeho nižšom výkone sa niet čomu čudovať.

Displej má zaoblený výrez uprostred. Tam dal výrobca predný fotoaparát. Zabudovaná podpora odomykania tvárou je jediná biometrická možnosť. Čítačka odtlačkov tu nie je. Naše skúsenosti však ukazujú, že rýchlejšie odomknete systém zadaním PIN kódu, ako rozpoznávaním tváre. Málokedy ide o rýchlejší proces.

Zadná strana je na hladkých povrchoch šmykľavá, no nie tak kriticky ako pri smartfónoch zo skla. Zaujímavosťou je 3D nanoštruktúra. Na dotyk je to zvláštne a po chvíli máte pocit, že vám vaše odtlačky na prstoch vyplnili 3D medzery, ktoré akoby pôsobia z krytu. Zaujímavý pocit, to musíme uznať. Dá sa hovoriť o smerovaní zadných krytov v tomto segmente. Výrobcovia vedia ako treba zaujať. Aj najlacnejší smartfón potrebuje aspoň malú inováciu.

Nokia 2.3 má Android 9, ale zároveň garanciu na Android 10 a ďalšie tri roky bezpečnostných aktualizácií. Kupujete si teda smartfón, ktorý dlho vydrží a nebude predstavovať bezpečnostné riziko. Počas testov sme už jednu aktualizáciu absolvovali. Jej implementovanie trvalo dvakrát tak dlho ako na vlajkových lodiach za 8-násobok ceny tejto Nokie.

Fotoaparát na Nokia 2.3

Fotoaparát na Nokia 2.3, Zdroj: Nokia

Zapnutie aplikácie Google Play trvá štyri sekundy, našťastie Chrome je rýchlejší. Telefón sa dá použiť, no je treba akceptovať fakt, že nie je najrýchlejší. To sa týka aj fotoaparátu. Ten na naše prekvapenie robí veľmi dobré fotky aj v tmavších podmienkach a dobre si poradí aj s vyvážením bielej. Tu nás výrobca prekvapil a aj pri tvorbe portrétových fotiek. Celé je to skôr o trpezlivosti, zaostrovanie je často otázkou 1,5 sekundy. Pekná je symetria fotoaparátu k telu. Šošovky sú umiestnené zvislo, a to uprostred hornej časti zadného krytu. Nijako nepresahujú, vlastne sú niekoľko desatín milimetra vnorené do krytu.

Vzhľadom na celkovú technickú výbavu sme ocenili čistý Android bez nadstavby, ktorá by výkon zrazila na kolená. Keď chcete iné rozhranie, sami si vyberiete nadstavbu, ktorá sa vám hodí.

Model telefónuNokia 2.3
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 2. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 32
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio A22, 4-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,2 / 720 × 1520, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 (f/2.2) + 2 Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 (f/2.4) Mpx, Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 75 × 9 / 183
KonektormicroUSB, 5 W
ZapožičalTCCM
Cena [EUR s DPH]119
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score74749
PCMark for Android – Performance4882
3DMark Sling Shot Extreme – Total256
Graphic214
Physics817
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilný
A1 SD Bench – RAM [MB/s]3655
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]211 / 31
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Dobré spracovanie tela
  • Zlepšenie fotoaparátov
  • 4000 mAh batéria

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nízky výkon

Verdikt

Nokia 2.3 je typický low-end telefón. Máte tu dobrý fotoaparát (na svoje pomery), veľký displej, a dobrú výdrž batérie. Avšak tiež aj nízky výkon, preto odporúčame smartfón každému, kto uprednostňuje výdrž pred výkonom.

Cena: 119 €

Zapožičal: TCCM

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.