Nokia 2 je smartfón, ktorým sa táto značka snaží osloviť aktívnych používateľov hlúpych telefónov. Je cenovo dostupná, má vysokú kapacitu batérie a výbornú výdrž a je aj pomerne kompaktná. Jej jediným problémom je, že má pomalý procesor, malú operačnú pamäť a úložisko.

Plastová konštrukcia telefónu je pohodlná na držanie a vyzerá na pohľad pekne. Nejde o nič extra, avšak telefón vás svojím šasi nesklame. Plastový kryt na chrbte je možné odňať a získať tak prístup k dvom slotom pre nano SIM karty a samostatnému slotu pre microSD kartu.

Toto je praktické, hybridný Dual SIM slot by sme v prípade tohto telefónu netolerovali. Dôvodom je 8 GB úložisko, ktoré po zapnutí a úvodnej aktualizácií predinštalovaných Google aplikácií ponúka 2,5 GB dostupného miesta. Multimédiá si preto budete ukladať na microSD kartu. Hoci je možné odňať zadný plastový kryt a získať tak prístup aj k batérii, tá nie je vymeniteľná.

Model telefónuNokia 2
Operačný systémAndroid 7.1.1, aktualizácie 1. 2. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]1 / 8
ProcesorSnapdragon 210, 4-jadrový, max. 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,0 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx / HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4100 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]143 × 71 × 9,3 / 161
KonektormicroUSB
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]116,90
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score20310
PCMark for Android – Performance2338
3DMark Sling Shot Extreme – Total0*
Graphic0*
Physics510*
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž5/5

*Sling Shot štandardná verzia

Na Nokii 2 sa nám páči jej konštrukčné spracovanie, výdrž na jedno nabitie a tiež 5-palcový displej. Ponúka síce rozlíšenie 1280 × 720, avšak to je pri 5-palcovej uhlopriečke viac ako dostatočné. Obrazovka je kvalitná, má dobré pozorovacie uhly a pekné zobrazenie farieb.

Škoda len pomalých reakcií telefónu, ktoré degradujú používateľský zážitok. Snapdragon 212 niekedy nestíha a pod spomalené reakcie sa určite podpisuje aj iba 1 GB operačná pamäť. Pritom Nokia 2 nemá ani prehnane nízku cenovku. Stojí 117 eur. Na porovnanie, za 95 eur si v slovenskej oficiálnej distribúcii kúpite Xiaomi Redmi 5A s procesorom Snapdragon 425, 2 GB RAM a 16 GB úložiskom. Nemá síce takú výdrž na jedno nabitie, ale používateľský zážitok je lepší.

Nokia 2 ponúka 3,5 mm jack, microUSB konektor a fotoaparáty s rozlíšením 8 Mpx a 5 Mpx v prípade selfie fotoaparátu. Kvalita zadného fotoaparátu je vzhľadom k cene zariadenia dobrá, v dobrých svetelných podmienkach dokáže vytvoriť pekné fotky a podporuje aj automatický HDR režim. Video zaznamenáva v oboch prípadoch maximálne v rozlíšení 720 p pri 30 fps.

Telefón je vybavený operačným systémom Android 7.1.1 s prísľubom aktualizácie na Android 8.0. V dobe testovania sme dostali bezpečnostnú aktualizáciu k 1. februáru. Predinštalované aplikácie obsahujú služby od Googlu, niekoho poteší funkcia FM rádio. Výdrž na jedno nabitie môže v závislosti od používania dosahovať aj viac ako 2 dni.

thumbs-up-icon

Výhody

  • príjemné spracovanie
  • výdrž
  • pekný displej
  • softvérová podpora

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • spomalené reakcie
  • malé úložisko

Verdikt

Nokia 2 je pekne spracovaný telefón za nízku cenu, ktorý si môžete kúpiť napríklad v NAY. Pomerom cena/výkon neohúri, v tomto smere sú na trhu atraktívnejšie zariadenia. Hlavným nedostatkom sú spomalené reakcie, ktoré ovplyvňujú celkový používateľský zážitok. Plusom je spracovanie konštrukcie a výdrž.

Cena: 116,90 EUR

Zapožičal: Nokia

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 3/2018, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit