Nová Nokia 6.1 spĺňa všetko, čo nám v minuloročnej šestke chýbalo.

A dobrá správa aj pre klasikov. Je tu pomer strán 16 : 9, to znamená, že na 5,5-palcovej uhlopriečke dostávate do rúk širší telefón. Presne tak, ako ste mnohí zvyknutí a nie každý uprednostňuje „slížovité“ smartfóny s pomerom 18 : 9.

Kvalita konštrukcie a celkové spracovanie je prvotriedne. Opäť ťažko uveriť, že je nad týmto modelom ešte Nokia 7 Plus (už s pomerom strán displeja 18 : 9) a Nokia 8 Sirocco ako vlajková loď a to úplne naj čo Nokia vyrobila.

Tento model je nádherný, vďaka veľmi miernemu zaobleniu zadnej strany sa dobre drží v ruke, nie je prekážkou keď ovládate smartfón položený na stole. Snímač odtlačkov je ale už na zadnej strane pod objektívom a LED bleskom s duálnym tónovaním. USB-C port podporuje rýchle nabíjanie cez nabíjačku s max. výkonom 18 W. Na 50 % kapacity sa nabije za 30 minút. Audiokonektor zostal, čo je podľa nás výborná správa. Je umiestnený na hornej hrane.

Hardvérová výbava

Procesor Snapdragon 630 bol správnou voľbou a výrobca sa poučil z minulej verzie a nedostatočným výkonom Snapdragonu 430. Teraz je tu až 60 % nárast výkonu smartfónu ako celku. Vzhľadom na to, že je tu čistý Android 8.1, bol smartfón svižný. Žiadne nežiaduce zasekávanie sme si nevšimli a 3 GB RAM je klasická kapacita v tejto triede.

Snímač odtlačkov funguje dobre, problém nám občas robilo trafiť sa naň. Je to ale náš subjektívny pocit z toho, že má formu malého kruhu. Inak je presný a netreba ho ani pokryť úplne celý. Páčila sa nám funkcia na skontrolovanie notifikácií na displeji. Po zdvihnutí zo stola sa zapne ambientný režim a budete sa môcť pozrieť na nové udalosti. A aj tu je FM rádio.

Špeciálne chválime technológiu Nokia OZO Audio. Nahráva zvuk z oboch mikrofónov a je to poznať. Spravte si video s hlasom viacerých ľudí alebo sa pohybujte so smartfónom a v slúchadlách budete počuť, odkiaľ sa zvuk šíri.

Pre tých, čo radi fotia, máme dobrú správu. Fotoaparát je super, a to aj na video. Pri fotografiách síce nedosahuje kvality modelu Huawei P20 v tomto teste, ale je v tesnom závese. Aj preto porovnávame Nokiu 6.1 s modelom Huawei P20. Aj tento model je vybavený optikou Zeiss a podporuje živé vysielanie na YouTube alebo Facebook.

Takisto aj Dual-Sight režim, ktorý využijete pri fotografiách aj videu. Buď bude obrazovka rozdelená na dve polovice alebo bude váš obraz vložený v rámiku ako obraz v obraze. Dobrá funkcia, najmä pre mladých alebo pre netradičné videá či fotografie.

Model telefónuNokia 6.1
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 4. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]3/32
ProcesorSnapdragon 630, 8-jadrový, max. 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5,5/1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video16 Mpx/4K, 30 fps
Predný fotoaparát/video8 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]149 × 76 × 9/172
KonektorUSB-C
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]279
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score89624
PCMark for Android – Performance4941
3DMark Sling Shot Extreme – Total806
Graphic699
Physics1732
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkové vyhotovenie
  • klasický pomer strán 16:9
  • reálny výkon s čistým Androidom
  • Nokia OZO Audio
  • Dual-Sight fotoaparát
  • rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

Nokia 6.1 je celkom nenápadný smartfón. Spoľahnúť sa môžete na pevnú konštrukciu. Navyše aj dobre vyzerá. K tomu si pripočítajme slušný výkon v tejto triede, rýchle nabíjanie, čistý Android a výborný záznam zvuku. Nokia 6.1 je model, ktorý by nemal uniknúť vašej pozornosti. Za naozaj rozumné peniaze získate praktické rozšírenia, ktoré sú v útrobách systému, o to viac sú praktickejšie. Kvalitne fotí a ak je toto vaša priorita, nová Nokia bude to pravé pre vás.

Cena: 279 EUR

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.