Ide o známy smartfón s novými vylepšeniami. Ako najlepšie ukázať používateľom, že si kupujú novú generáciu a vylepšený smartfón oproti predchodcovi? Používať označovanie podľa verzií, ktoré používajú napríklad programátori. Je tu Nokia 8.1 a spracovanie je skutočne prvotriedne.

Výrobca stavil na pevné telo z hliníka série 6000, ktoré má po oboch stranách ochranné sklo s miernym zaoblením. Displej zostal rovný a v pomere 18,7 : 9. Je to rozmerný kúsok, ktorý je ale kratší práve kvôli pomeru displeja. Rozdiel oproti 19 : 9 je v niekoľkých milimetroch na dĺžku.

Výrobca však okrem odolnej kovovej konštrukcie stavil na fotoaparát Zeiss. Tým, že sú hrany sčasti ostrejšie, akosi viac pocítite odolnosť novej Nokie. Po tejto stránke je to podarený telefón. Fotoaparát je na zadnej strane uprostred a má vystúpené oválne lemovanie. Opäť prvok, ktorý mnohí nehodnotia dobre, my v ňom ale vidíme praktickú funkciu. Telefón sa na stole nešmýka. Snímač odtlačkov je na zadnej strane.

Zaujímavosťou je ale displej s veľkým výrezom po vzore iPhone XR. Totiž systém používa klasický displej s oválnymi rohmi. Vo výrezovej časti, ktorá má čierne pozadie, sú zobrazené ikony notifikácií. Nepodarilo sa nám nájsť v systéme možnosť aktivovať výrez tak ako pri iných smartfónoch. Teda vždy bude čierny a farba v časti výrezu nebude prispôsobená práve zapnutej aplikácii alebo systémovej tapete. Je to skôr kozmetická zvláštnosť než nejaký priamy nedostatok. Pri používaní smartfónu nám to neprekážalo, prekvapení sme boli len z absencie nastavenia výrezu.

Výrez v displeji na Nokii, avšak nám sa ho nepodarilo mať v inej podkladovej farbe ako čiernej

Nokia prichádza aj tentoraz s čistým Androidom a minimálnymi zásahmi do systému. To je tu trochu škoda, napríklad nemôžete prehodiť ani domovské obrazovky. Ak chcete posunúť ikony na inú obrazovku, treba to robiť ručne, nedajú sa presunúť s celou obrazovkou. Častokrát to robiť nebudete, ale je to nepríjemnosť. Displej sa dá „zobudiť“ poklopaním prsta alebo zodvihnutím zo stola. Takisto sa môže zapínať príchodom notifikácií. Telefón je zaradený do programu Android One. To znamená garanciu dvoch veľkých aktualizácií a pravidelné mesačné aktualizácie bezpečnostných funkcií po dobu troch rokov od uvedenia smartfónu na trh.

Fotoaparát

Detail fotoaparátu na Nokia 8.1

Fotoaparát s optickou stabilizáciou je po HDR10 displeji ďalšia najvýraznejšia vlastnosť novej Nokie. Je dvojitý a používa rozlíšenie 12 + 13 Mpx. Fotí vynikajúco aj keď pri makro fotografiách má problém so zaostrením. Nám sa osvedčila najbližšia vzdialenosť 5 cm. Potom už fotoaparát neudrží zaostrenie a preostrí do rozmazaného obrázka. Naopak, digitálne priblíženie je jednou z najlepších vlastností. Fotografie sú veľmi dobré. Pri priamom porovnaní s moto g7 plus sú o jednu až dve úrovne lepšie. To ale pripisujeme ostrému detailu, vďaka navýšeniu rozlíšenia druhého fotoaparátu.

Nechýbajú klasické funkcie ako Dual Sight pri fotkách alebo videách. Takže na fotkách bude vidno vás zo selfie kamery aj obraz z hlavnej na zadnej strane. OZO Audio zaznamená zvuk priestorovo. Páčil sa nám režim Živé rozostrenie, ktorý funguje podstatne lepšie ako na iných smartfónoch.

Rozostrenie inak funguje vynikajúco aj na automatike. Stačí ťuknúť na displej a vybrať časť, ktorá má zostať ostrá. Nočné a večerné fotky sú výborné, najmä s minimálnym šumom oblohy pri zapadajúcom slnku. Fotenie ulíc s osvetlením je takisto výborné, no tu už sa šumu nevyhnete. Cesty majú totiž sépiový nádych. Pri veľkom zväčšení fotky už uvidíte zlievanie tejto hnedastej farby. Ocenili sme ale, ako si telefón poradil s celkovou kvalitou a ostrými oblasťami v presvetlených častiach, napríklad lampami alebo reklamnými pútačmi.

Model telefónuNokia 8.1
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 1. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 710, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,18 / 1080 × 2280, 18,7:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 400 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 + 13 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video20 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 76 × 8 / 180
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]449
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score170467
PCMark for Android – Performance7056
3DMark Sling Shot Extreme – Total1830
Graphic1698
Physics2510
VRMark Amber Room – Total1681
A1 SD Bench – RAM [MB/s]11436
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]280 / 236
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • dôraz na pevnosť telefónu
  • čistý Android
  • vynikajúci fotoaparát
  • ambientná obrazovka pri notifikáciách

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • systém by potreboval aspoň jemnú nadstavbu

Verdikt

Nokia 8.1 vynikajúco fotí. Jej spracovanie je skutočne kvalitné a pevné. Na tom si Nokia po jej návrate na trh dala vždy záležať. Má špičkový fotoaparát, priestorové nahrávanie zvuku vo videu a zaujímavú funkciu Dual Sight. Nemá ale také rýchle nabíjanie ako motorola moto g7 plus, ktorý sme testovali na inom mieste v tomto vydaní magazínu. Nokia ale fotí o poznanie lepšie. Bodaj by nie, veď stojí o 150 eur viac.

Cena: 449 EUR

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.