Fotografovanie a video

V dnešných smartfónoch sa tak často nestretávame s minimalistickými aplikáciami fotoaparátov. OnePlus je zástancom určitej formy praktickosti a tak v aplikácii fotoaparátu nájdete iba to, čo naozaj potrebujete (teda aspoň podľa OnePlus). 

Fotoaparátu OnePlus 6 sme sa venovali aj v porovnávacom fototeste, kde sa dostal do priameho súboja napríklad aj s novinkou od Xiaomi – Pocophone F1. K fotkám nemáme veľa čo pripomienkovať, len dodáme, že na prvú ligu to zatiaľ nie je. OnePlus 6 robí naozaj ostré snímky, pričom z nášho porovnávacieho testu (ale nielen z neho) je zrejmé, že fotky sú ladené častokrát do studených tónov. Počas dňa nie je tento problém až tak zreteľný. Problematické sú hlavne nočné fotky. Tie sú až príliš svetlé a nie je tak zachytená reálna nočná scéna.

OnePlus pre model 6 použil už tretiu možnosť využívania sekundárneho fotoaparátu. V predošlích generáciách to skúšal so zoomom a vylepšeniami nočných fotografií. Tentokrát sekundárny snímač slúži na zlepšovanie bokeh efektu. Ten v postprocese dosahoval dobrý výkon a následne softvér dokázal pekne spracovať aj zložitejšie objekty.

Pri fotoaparáte sme boli zaskočení absenciou režimu fotenia s pomerom strán 16: 9. Tento režim bol úplne nahradený režimom 19 : 9 (prispôsobenie k pomeru strán displeja) a bol doplnený režimami 1 : 1 a 4: 3.

Duálny fotoaparát má primárny snímač s rozlíšením 20 Mpx (OIS a EIS) a sekundárny až 20 Mpx (efektívnych 16 Mpx) s clonou f/1.7 pre obidva senzory. Zhodná je aj ohnisková vzdialenosť. Pokiaľ sa pozrieme na videá, tak plusom je, že všetky režimy záznamu sú stabilizované. Je tu pritom rozdiel v použitom stabilizovaní záznamu. Optická stabilizácia sa využíva iba pri 60 fps, pričom videá s 30 fps si musia “vystačiť” s elektronickou stabilizáciou. Pre lepšie výsledky a vyššie detaily odporúčame nahrávať videá pri 60 fps.

Denné fotografie

Je už akýmsi štandardom, že smartfóny s ambíciami ponúkajú záznam 4K videa pri 60 fps. Tomu je tak aj v prípade OnePlus 6. Pri tomto smartfóne nevieme, či to bolo spôsobené testovanou vzorkou alebo všeobecným problémom, len z výslednej kvality videí sme mali trochu zmiešané pocity. Záznam nebol totiž až tak plynulý, ako tomu bolo už napríklad za čias OnePlus 3T. Miestami sa objavovali drobné záseky. Pevne veríme, že OnePlus na tomto probléme zapracuje a čoskoro príde aktualizáciou k náprave.

Celkovo aplikácia fotoaparátu OnePlus 6 ponúka 8 režimov. V možnostiach záznamu tak nájdete samozrejme režim Video, Fotografia, Portrét, Režim Pro, Zrýchlený pohyb (časozber), integráciu Google Lens a Spomalenie.

Nočné fotografie

Posledný režim ponúka zaujímavú možnosť nahrávania spomalených, až minútových HD videí so 480 fps. Fotoaparát sa vyznačuje kvalitným a dobre fungujúcim HDR a rýchlym preostrovaním. Pre pozdvihnutie možností fotoaparátu odporúčame využiť aj možnosti režimu Pro. Neraz nám dokázal zachrániť fotografiu, kde automatický režim už nevedel zaostriť (fotografia s vážkou).

Predná kamera okrem selfíčok poslúži aj na odomykanie pomocou tváre. Je pravda, že tento spôsob odomykania nie je až tak bezpečný, ako napríklad pri iPhone X. Ale na druhej strane softvérové vylepšenia stále túto funkciu zdokonalujú. Odomykanie je takisto, ako v prípade čitačky odtlačkov prstov, bleskové. Pre zlepšenie spoľahlivosti nočného odomykania si môžete pomôcť prisvetlením pomocou displeja. Oproti predošlej generácii sa dočkala softvérových vylepšení nakoniec aj predná kamera, pričom jej stále chýba autofocus.

Detaily a Režim portét

Ako sme spomínali už vyššie v článku, tak zvukový prejav hlavného reproduktora je na dnešnú dobu snáď už aj podpriemerný. Je síce dostatočne hlasný a konkrétny. Ibaže mu chýba akýkoľvek náznak dynamického hudobného prejavu. Po pripojení káblových slúchadiel, či bezdrôtových je už prejav dostatočne konkrétny a dynamický. O zlepšenie zvuku sa postará Dirac HD Sound a v prípade Bluetooth pripojenia kvalitná podpora kodekov. Na bezdrôtové prehrávanie nám bol dokonca ponúknutý kodek AAC.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

  1. Konštrukcia a hardvér
  2. Softvér, konektivita a multimédia
  3. Fotografovanie a video
  4. Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.