Netradične vyzerajúci router patrí medzi tie najvýkonnejšie na trhu.

Jeho dizajn je zaujímavý najmä spôsobom chytenia antén. Tie sú pevnou súčasťou zariadenia a vyklápate ich zvrchu. Celkovo ich je šesť a krajné je možné nasmerovať aj do strán. Dokážete si tak prispôsobiť smerovanie antén vzhľadom na potrebu pokrytia pre vybrané oblasti.

Router je duálny, čiže podporuje obe pásma. Vzhľadom na cenu a maximálnu rýchlosť AC3200 to nie je prekvapujúce. Tu je však implementovaná technológia TriBand. Pre 2,4 GHz pásmo je stanovená najvyššia rýchlosť 600 Mbps. V rámci pásma 5 GHz máte dva Wi-Fi body s maximálnou priepustnosťou 1300 Mbps. Celkovo teda tri nezávislé Wi-Fi siete, na ktoré sa budú môcť jednotlivé zariadenia pripájať. Router rozhodne o tom, na ktorú sieť ho pripojí. Pre multimediálnu domácnosť je to dôležitá funkcia, hlavne to však pomôže začiatočníkom. Nebudete tak musieť zisťovať, ktorá Wi-Fi sieť bude pre konkrétne zariadenie vhodnejšia. Pokrytie je enormné, tu ho netreba ani rozoberať. Ide o ešte výkonnejší model ako R6400 a budete to poznať.

Prečítajte si tiež recenziu na router Netgear R6400

Zariadenie pracuje úplne automaticky, čo postrehnete hneď po prvom zapojení do elektrickej siete a do internetu. Presne ako pri modeli R6400 sa router postará o zistenie, kde sa v sieti nachádza a vyberiete si jeho úlohu. Môžete z neho vytvoriť naklonovaný router z pôvodného uzla, no aj vytvoriť nový segment siete. Okrem toho zistí, aký jazyk používate a v prípade potreby stiahne jazykovú lokalizáciu rozhrania. Takýchto detailov je viac a rozhodne by sa mohli inšpirovať aspoň v našich končinách „vyhlásenejšie“ značky.

Rozhranie sa dá spravovať cez softvér Netgear genie pre operačný systém Windows. Zariadenie pripojíte do cloudu a získate tak prístup k pripojenému externému disku. Toto sme si vskutku pochvaľovali. Väčšinou je to tak trochu boj a „plug and play“ je viac prianie ako skutočnosť. Všetko fungovalo na prvý raz, čo sa nám len málokedy podarilo. Väčšinou treba skúmať, či je zapnutý mediálny server. Ak áno a prenos nefunguje, potom sa pokročilejší používatelia uchýlia k povoleniu FTP servera na routeri a namapovaniu externého disku. Je to spôsob, ktorý pokročilý používateľ zvládne behom pár minút, no začiatočník môže byť v koncoch. Takže rekapitulácia – stačí zapojiť disk a o niekoľko sekúnd operačný systém zobrazí jeho obsah. V rámci multimediálnych možností je tu aj iTunes server.

Bezpečnosť výrobca nepodcenil. Okrem firewallu, ktorý už štandardne blokuje podozrivé sieťové požiadavky, je tu klasická rodičovská kontrola a zoznam povolených počítačov. Takisto môžete definovať povolené a zakázané webové stránky ako aj kľúčové slová. Pri nastavovaní v domácnosti viete celkom dobre podchytiť, aby vaše ratolesti nevyhľadávali pre nich nevhodné stránky. No a, samozrejme, nechýba vstavaná podpora VPN pripojenia priamo v routeri. Ako malý detail, no značne užitočný, sme ocenili vypínanie LED diód na routeri. Je ich na hornej strane dostatok, takže vytvárajú dosť veľké osvetlenie pri pozeraní TV večer a zhasnutom svetle.

Hodnotenie:

+ kvalita pokrytia a sila signálu, rýchle internetové spojenie už po začatí dátového prenosu, maximum funkcií, automatický chod
– vyššia, no obhájiteľná cena

Cena: 355 EUR
Zapožičal: SWS Distribution

Verdikt touchIT

Netgear Nighthawk X6 R8000 je ultra výkonný router, ktorý vyzerá naozaj netradične. Poskytne maximálne možnosti konfigurácie. Je vhodný do náročnej prevádzky a kto chce maximálne možnosti v segmente domácich routerov, toto je ten správny model.

Prehľad parametrov a výsledky testovaného sieťového zariadenia:

Názov routeraNetgear Nighthawk X6 R8000
Prenosový štandardIEEE 802.11 A/B/G/N/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]600+1300+1300
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port1 × USB 3.0 / 1 × USB 2.0
Špeciálne vlastnostiDynamic QoS, TriBand Wi-Fi
Podpora clouduáno
Hodnotenie Výsledky
Sila signálu – 10 m / dve steny5/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]11,9
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]32,8
Funkčná výbava5/5
ZapožičalSWS Distribution
Cena [EUR s DPH]355

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť testu sieťových zariadení, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.