Slúchadlá s ANC, ktoré fungujú inak.

Hľadáte slúchadlá, ktoré odhlučnia okolité ruchy, či už počas chôdze do práce alebo v kancelárii? Potrebujete ale tiež počuť, čo sa deje okolo vás alebo hovoriacich kolegov? Práve ste objavili ideálne slúchadlá.

Sony pokračuje vo svojej sérii LinkBuds (recenzia modelu Sony LinkBuds S), ktorá je navrhnutá tak, aby poskytla komfort odhlučnenia, ale zároveň umožnila počuť to, čo sa deje okolo vás.

Hneď úvodom treba dodať, že tieto slúchadlá nevyhrajú súťaž v najlepšom odhlučnení, pretože na to nie sú určené. Ich systém odhlučnenia funguje tak, aby sa prispôsobil konkrétnej situácii a okolitým zvukom. Ľahko ich spárujete vďaka Fast Pair pre Android a Swift pair pre Windows a majú krytie IPX4 voči vode a prachu.

sony linkbuds fitZdroj: TOUCHIT

V čom je rozdiel?

Slúchadlá sú skonštruované tak, aby sa dali používať v kancelárii aj pri športe. Výrobca im doplnil aretačné gumičky, ktoré ich udržia stabilne v uchu. Okrem toho prispôsobil nadstavce tak, aby boli širšie a používateľ si ich nemusel zasúvať hlboko do zvukovodu. Stále sú to in-ear slúchadlá. V balení sú 4 veľkosti nadstavcov.

Miniatúrna škatuľka

Nabíjacia škatuľka je veľkým prekvapením. Po otvorení balenia sa ukáže skutočne miniatúrna škatuľka so štvorcovou základňou a zaoblenými rohmi. Zmestí sa do každého vrecka a veľmi dobre sa prenáša.

Nabíjanie je cez konektor USB-C. Celková doba výdrže kombinovaným nabíjaním so škatuľkou je 21 hodín. Na 1 nabitie vydržia 5,5 hodiny so zapnutým ANC, bez ANC je to 8 hodín. Vďaka rýchlemu nabíjaniu sa počas 5 minút nabijú na 60 minút požívania.

sony linkbuds fitZdroj: TOUCHIT

Aktívne odhlučnenie inak

Na základe okolitých hlukov je automaticky zvolený režim odhlučnenia. Trvá niekoľko sekúnd, kým sa zvuk alebo samotné odhlučnenie adaptuje na nové okolnosti. Typickou situáciou je odhlučnenie ruchu ulice, no zároveň budete počuť časť okolitých zvukov.

Rovnako budete počuť napríklad prichádzajúce autá alebo vlak, či električku, no tento zvuk bude mierne filtrovaný a nepôjde o rušivý hlučný zvuk. V každom prípade však budete mať prehľad, čo sa okolo vás deje. Dalo by sa povedať, že ulica bude mierne stlmená a reprodukcia zo slúchadiel bude zrozumiteľná.

Na potlačenie okolitého zvuku využívajú procesor V2, podobne ako špičkový model zo série úplne bezdrôtových slúchadiel Sony WF-1000XM5. Systém funguje na princípe rozpoznávania okolitých zvukov a za pomoci umelej inteligencie, vašich zvyklostí alebo polohy, kde sa nachádzate, sa budú môcť slúchadlá naučiť, ako filtrovať okolité hluky.

Iné odhlučnenie bude aplikované pri sedení v kancelárii, iné pri kráčaní na ulici alebo pri športe. Dá sa definovať systém odhlučnenia aj na základe polohy. Na to ste pri drahších slúchadlách od Sony zvyknutí.

Aj telefonovanie je odlišné

Tým, že prinášajú kombináciu odhlučnenia a zároveň priepustnosti istých zvukov, budete mať počas telefonátu pocit, že ich takmer nemáte nasadené v ušiach. ANC ako aj ambietný režim sa dá vypnúť a dajú sa používať ako pasívne slúchadlá. Tým sa okrem iného predĺži výdrž na batériu.

Nechýbajú rôzne nastavenia ekvalizéra, ale najmä ide o to, že aj počas nasadenia v ušiach dokážu eliminovať nepríjemný pocit, keď by ste sa počas telefonátu nepočuli zreteľne. Iné slúchadlá to kompenzujú polopriepustnosťou a špeciálnym ambientným režimom počas telefonovania.

Okrem toho je k dispozícii funkcia Speak-to-Chat, ktorá automaticky pozastaví hudbu a zapne ambientný režim, aby ste sa lepšie počuli. Tento režim je tu navyše, ale z praktických skúseností ho nepotrebujete. Kto chce, získa lepšiu počuteľnosť svojho hlasu, ale v istej forme to ponúkajú slúchadlá od samého základu svojho návrhu. Na toto boli takto špeciálne navrhnuté. Pre niekoho môže byť nevýhodou, že Speak-to-Chat zosilní váš hlas a budete sa počuť možno až neprirodzene hlasno.

Simulácia vzdialeného zvuku

Režim Background Music Effect podporuje 3 režimy nastavenia reprodukcie. K dispozícii je režim My Room, Living room a Cafe. Je to vhodné napríklad pri meditačnej hudbe alebo hudbe, ktorú nechcete počuť akoby priamo v ušiach, ale zo vzdialenejšieho okolia od vás.

Kvalita zvuku

Kvalita hudobného prejavu je na vysokej úrovni a všetky potrebné nastavenia sa dajú aplikovať prostredníctvom aplikácie Sound Connect. Slúchadlá sú od začiatku konštruované tak, aby budiaca jednotka korešpondovala so spôsobom, akým sa nosia a spôsobom, akým filtrujú okolitý zvuk.

Reprodukcia nízkych a stredných tónov je skutočne špičková. Fanúšikovia elektronickej hudby si rozhodne prídu na svoje a pocítia skutočné detaily zvukového prejavu. Ak máte nahrávky vo vysokej kvalite, rozhodne ich použite. Slúchadla disponujú aj technológiou DSEE Extreme a podporujú aj kodek LDAC.

sony linkbuds fitZdroj: TOUCHIT

Ťuknite vedľa slúchadla

Ovládanie je netradičné, a to cez funkciu Wide Area Tap. Dvojité a trojité ťuknutie sa dá nastaviť v aplikácii a poklepaním na líce pred slúchadlami sa aktivuje vybraná funkcia. Netradičné a funkčné zároveň. Na toto ovládanie si treba chvíľu zvykať, ale je rovnako presné ako ťuknutie na slúchadlá. Telefonát sa dá prijať aj gestom hlavy. Stačí prikývnuť vo vertikálnom smere a na odmietnutie stačí pokrútiť hlavou.

Verdikt

Sony LinkBuds Fit sú ideálne pre každého, kto chce slúchadlá s odhlučnením. Výrobca na to išiel inak a pripravil špeciálnu technológiu tak, aby ste počuli to, čo sa deje okolo vás. Rušivé zvuky zostanú výrazne stlmené. Majú množstvo prispôsobení cez aplikáciu a každý si ich nastaví presne tak, ako potrebuje.

Zapožičal: Sony

Cena: 199 eur

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSony LinkBuds Fit
TypBluetooth 5.3
Veľkosť meniča [mm]8,4
OdhlučnenieANC, Ambient
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 – 40 000
AudiokonektorN/A
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]8 bez ANC, 21 celkovo
HodnotenieSony LinkBuds Fit
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia2/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti4/5
Cena [EUR s DPH]199

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.