Sony Xperia XZ Premium sa drží zaužívaného dizajnu spoločnosti Sony.

Nie každému sa páči a niekomu budú určite prekážať výrazné rámiky nad a pod displejom. Xperia XZ Premium však vyzerá unikátne a sú používatelia, ktorí preferujú dizajn telefónu od Sony aj v porovnaní s novým Samsungom. A máme vyskúšané, že Xperia XZ Premium vydrží aj fakt tvrdé pády na zem.

Dizajn je subjektívna vlastnosť, ale faktom je, že XZ Premium je so šírkou 77 mm a hmotnosťou 195 gramov najširší a najťažší telefón v teste. Nová Xperia sa nám aj napriek tomu používala pohodlne, ale na tento telefón budete potrebovať väčšiu ruku. Pre malé ženské ruky asi nepôjde o ideálnu voľbu a to aj napriek tomu, že farebná verzia Luminous Chrome nahradí aj zrkadlo. Je strieborná a tak lesklá, že odráža všetko. Má to však svoje čaro. Zároveň kvôli tomu na zadnej strane vyniknú odtlačky prstov, ale telefón stačí utrieť do nohavíc či trička.

Prednej strane dominuje 5,5-palcový 4K HDR displej a dva predné stereo reproduktory. Xperia XZ Premium je z hľadiska reprodukcie zvuku na druhom mieste v rámci testovaných telefónov, HTC U11 má hlasnejšiu a bohatšiu reprodukciu. 5,5-palcový LCD displej s IPS panelom ponúka verné zobrazenie farieb a poteší aj zobrazením čiernej. 4K rozlíšenie však považujeme za zbytočnosť. Zmysel má iba pri sledovaní 4K videí zo služby YouTube v okuliaroch pre virtuálnu realitu. Škoda, že Sony nepoužilo OLED displej, ktorý je podmienkou pre kompatibilitu s mobilnou virtuálnou realitou Daydream. HDR sa aktivuje pri sledovaní služby Amazon Prime Video a takýto obsah vyzerá na displeji naozaj výborne. Len škoda, že je ho aktuálne málo.

Prečítajte si podrobnú recenziu na Sony Xperia XZ Premium TU

Sony Xperia XZ Premium má umiestnený snímač odtlačkov prstov na bočnej hrane, priamo v zapínacom tlačidle. Snímač funguje rýchlo a zväčša spoľahlivo, ide o veľmi dobré riešenie. Pochvalu si zaslúži aj nový 19 Mpx fotoaparát, ktorý robí v dobrých svetelných podmienkach naozaj skvelé fotky. Sony sa v tomto smere môže porovnávať s najlepšími, v tmavých scénach sa však prejavuje silnejší post-processing. Špecialitou telefónu je nahrávanie videa – celková kvalita je výborná a unikátnou vlastnosťou je nahrávanie spomaleného videa pri 960 fps. Výsledok stojí za to, venovali sme sa mu podrobne na webe.

Hodnotenie

+ odolná konštrukcia, stereo reproduktory, fotoaparát a spomalené video pri 960 fps
– skôr pre väčšie ruky, 4K displej je trochu zbytočný

TOP3 pre Sony Xperia XZ Premium

  • Unikátny dizajn
  • Jedinečné super spomalené video pri 960 fps
  • Veľmi dobrý fotoaparát s hardvérovou spúšťou

Cena: 739 eur
Zapožičal: Sony

Operačný systém: Android 7.1.1
Formát SIM: Nano SIM
Rozmery: 156 × 77 × 7,9 mm
Hmotnosť: 195 g
Odolnosť: IP68
Konektor: USB-C
Displej: 5,5″
Rozlíšenie: 2160 × 3840 px

Model telefónuSony Xperia XZ Premium
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 835, 8-jadrový, max. frekvencia 2,45 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, GPS, NFC5.0 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3230 mAh
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score149645
PCMark for Android – Performance6637
3DMark Sling Shot – Total score3211
Graphic3857
Physics2025
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Verdikt

Sony Xperia XZ Premium má špecifický dizajn so širokým rámikom nad a pod displejom. Určitej skupine používateľov to bude prekážať, tí zvyšní používatelia si však novú Xperiu zamilujú práve kvôli tomu. Faktom je, že XZ Premium nebude pre malé dlane asi optimálnou voľbou.

Na druhej strane ide o odolné zariadenie so skvelým konštrukčným spracovaním a pri jeho používaní budete cítiť, že máte v ruke kus kvalitnej techniky. Z hľadiska hardvérovej výbavy telefónu ťažko niečo vytknúť. Naopak, chválime zlepšenie fotoaparátu oproti predchádzajúcej generácii, ktorý má teraz v dobrých svetelných podmienkach o poznanie lepší post-processing a zobrazuje viac detailov aj po priblížení.

Lákadlom je aj nahrávanie super spomalených videí pri 960 fps. A ak ste si kúpili Xperiu XZ Premium v predobjednávkovej akcii s bezdrôtovými slúchadlami v hodnote 299 eur zadarmo, vystihli ste najvýhodnejšiu príležitosť na kúpu vlajkovej lode v prvom polroku tohto roka.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť veľké testu vlajkových lodí, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia Samsung Galaxy S8: Technologicky vyspelý telefón so štýlovým dizajnom

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit