Nová vlajková loď spoločnosti Sony je doteraz najlepším telefónom, ktorý tento výrobca vyrobil. Bude to stačiť v porovnaní s konkurenciou?

Doplnené: Pozrite si redakčné video, v ktorom sumarizujeme dojmy po dvoch mesiacoch používania

Sony Xperia má svoj štýl. Je len veľmi málo výrobcov, ktorí sa držia svojho dizajnu tak, ako je to vidieť v prípade Xperie. Sony delí používateľov do dvoch skupín – jedna časť jeho dizajn zbožňuje aj dnes, druhá poukazuje na veľké rámiky okolo displeja a hovorí o zastaranom dizajne. Je fakt, že Sony Xperia XZ Premium je telefón, ktorý na prvý pohľad dokážete rozpoznať a správne priradiť k výrobcovi. A to aj v prípade, ak nesledujete novinky zo sveta smartfónov.

XZ Premium je vylepšenou verziou minuloročnej vlajkovej lode Xperia XZ. Tá ponúkala 5,2-palcový displej a aj napriek väčším rámikom nad a pod displejom sa držala v ruke veľmi pohodlne. Popravde, nenašli by sme iný telefón, ktorý sme si počas minulého roka len-tak v ruke prehadzovali s väčšou radosťou, ako bola Xperia XZ. Jej ergonómia bola prakticky dokonalá.

Xperia XZ Premium má 5,5-palcový displej a hmotnosťou atakuje hranicu až 200 gramov

XZ Premium sa pýši viac-menej rovnakým dizajnom, avšak čiastočným problémom môže byť nárast uhlopriečky na 5,5 palcov. Kvôli tomu sa zväčšilo aj samotné telo a telefón je so šírkou 77 mm a hmotnosťou 195 gramov najširšou a najťažšou tohtoročnou vlajkovou loďou. V praxi to znamená, že do menších ženských rúk asi nepôjde o ideálnu voľbu a ani používanie v jednej väčšej dlani nie je vždy úplne pohodlné.

S Xperiou XZ Premium sa nám lepšie pracovalo s dvoma rukami, avšak to možno povedať prakticky o akomkoľvek telefóne s 5,5-palcovou a väčšou uhlopriečkou. S výnimkou rozmerovo menších telefónov s displejom s pomerom strán 2:1. Faktom je, že nová Xperia má skoro totožné rozmery ako HTC U11. Telefón od HTC však vďaka zaobleným rohom pôsobí vizuálne o niečo menšie a je ľahší.

Dizajn Xperie má svoje jedinečné čaro. Aj napriek väčším rámikom nad a pod displejom

Dizajn a konštrukcia

Jedno však novej Xperii nemožno uprieť. Pri používaní tohto telefónu budete mať pocit, že máte v ruke kvalitný kus techniky. Nejde ani tak o rozmery a jeho hmotnosť, ale o celkový pocit z jeho vyhotovenia. Xperia XZ Premium pôsobí odolne už na prvé uchopenie do ruky a pri jej používaní sme sa o telefón nebáli – to sa nedá povedať o všetkých tohtoročných vlajkových lodiach. Výbornú odolnosť telefónu nedávno potvrdil aj YouTuber JerryRigEverything, ktorý sa špecializuje na rôzne testy odolnosti. Do Xperie XZ Premium rezal a pokúšal sa ju aj zlomiť zohnutím. Telefón takéto zaobchádzanie prežil a podľa Jerryho ide o doteraz najlepšie skonštruovaný telefón z dielne Sony. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Odolnosť voči vode však negarantuje, že telefón prežije ponáranie sa v mori, takže pre tento účel odporúčame iné zariadenie.

XZ Premium má na prednej strane aj na chrbte ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5, bočný rám je zhotovený z nylonu. V internetových diskusiách sa objavili pripomienky, že telefón s prívlastkom Premium by mal mať kovový rám, ale subjektívne nám to nevadilo. Bočný rám je príjemný na dotyk a odolnejší voči poškodeniu pri páde ako kovové rámiky. Voľbu materiálov teda nepovažujeme za negatívum a počas používania sme nemali dôvod na ich kritiku.

Pozrite si testy odolnosti novej Xperie vo videu. Zdroj: JerryRigEverything

Na hornej a spodnej hrane sa nám páči, že sú dokonale rovné. Je to jeden zo špecifických dizajnových prvkov Xperie, telefón môžete vďaka tomu postaviť na stôl. Na druhej strane, ak by Sony prišlo s o trochu tenšími rámikmi nad a pod displejom, resp. aj vedľa neho, nehnevali by sme sa. Napr. na Xperii XA1 vyzerá výborne displej, ktorý kompletne pokrýva plochu od jedného boku k druhému. Otázkou je, či je možné skombinovať vizuálne neexistujúci rám vedľa displeja so snímačom odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v pravej hrane, v tlačidle napájania.

Na väčší rámik pod a nad displejom sme sa pýtali priamo dizajnérov spoločnosti Sony na európskej premiére tohto telefónu v Portugalsku. Povedali nám, že s inými dizajnmi experimentujú, ale aktuálne nie je možné zakomponovať všetky komponenty, ktoré chceli mať v Xperii XZ Premium, do tela s iným dizajnom. Špekuluje sa, že Sony predstaví telefón s tenkými rámikmi na tohtoročnej IFE – už teraz sme zvedaví, nakoľko sa budú jeho parametre a funkcie odlišovať od XZ Premium.

Xperia XZ Premium je pomerne veľký telefón. Ovládanie jednou rukou nie je úplne pohodlné, ale to platí pre všetky 5,5-palcové a väčšie telefóny

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: 5,5-palcový 4K HDR displej
3. strana: Reprodukcia zvuku a ostatná výbava
4. strana: Operačný systém a 960 fps spomalené video
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit