Vonkajšia kamera Tesla Smart Camera 360 4G môže pracovať až niekoľko týždňov bez potreby akejkoľvek údržby.

Značku Tesla poznáme ako kvalitného výrobcu v rôznom segmente. Od domácich produktov ako je vysávač či čistička vzduchu, cez produkty na úpravu vlasov až po zabezpečenie vašej domácnosti. Do redakcie sa nám tak dostala vonkajšia kamera Tesla Smart Camera 360 4G, ktorá je skvelým riešením na ochranu vášho domu, no aj na chatu, ktorú navštívite raz za pár týždňov.

Kamery, ktoré si chcete dať na miesta, ktoré navštevujete menej často, by mali byť vybavené aj solárnym nabíjaním. Aj toto riešenie sa dá využiť pri vonkajšej kamere z portfólia Tesla Smart, nakoľko sa k nej dá dokúpiť aj solárny panel. Aj tento panel sme mali možnosť vyskúšať a zistiť tak, ako tieto dva produkty spolupracujú. Oba produkty pritom nájdete v showroome Datacomp v Bratislave na Jarabinkovej 8G, kde si ich môžete osobne pozrieť.

Balenie a montáž kamery

Tesla Smart Camera 360 4G a Tesla Solar Panel 5W sa predávajú oddelene. Ak chcete mať kompletné riešenie ochrany vášho domu, je dobré zakúpiť si oba produkty. V oboch prípadoch vám príde balenie už pripravené na montáž kamery, nájdete v ňom všetko, čo na to potrebujete. Od skrutiek, ktoré potrebujete na kameru štyri a na panel tri, po hmoždinky a kábel, ktorým by ste si mohli kameru nabiť alebo pripojiť do elektriny. Nabíjanie kamery elektrinou však nie je nutné, využiť môžete práve možnosť tohto solárneho panela.

Tesla Smart Camera 360 4GZdroj: TOUCHIT
Tesla Smart Camera 360 4G

Pri vonkajších kamerách zvyčajne preferujem mať kameru so solárnym panelom v jednom kuse. Je to komfortnejšie na montáž, keďže nie je potrebné montovať dve zariadenia. Na druhú stranu však chápem, že v mnohých prípadoch je výhodnejšie mať kameru a solárny panel s dlhším káblom v dvoch zariadeniach. Výhodou je to v prípade, že si chcete kameru uložiť napríklad do altánku, niekam pod prístrešok, kde slnko nesvieti často alebo vôbec. Vďaka dlhému káblu solárneho panelu si tak môžete kameru nainštalovať kdekoľvek a ideálne miesto pohľadať len pre solárny panel.

Ja som svoju kameru taktiež nainštalovala pod strechu, navyše do drevenej steny. Overila som si tak, že nie je nutné kameru namontovať len do klasickej steny domu, najmä ak si nechcete do steny vŕtať. Solárny panel som umiestnila o niečo vyššie, aby mi ho strecha nezakrývala a kamera sa tak mohla bez problémov nabíjať.

Tesla Smart Camera 360 4GZdroj: TOUCHIT
Tesla Smart Camera 360 4G

Samotná montáž kamery bola jednoduchá a rýchla. Naozaj stačilo uchytiť kameru na štyri skrutky a solárny panel na tri, prepojiť tieto dve zariadenia káblom a bolo hotovo. Ak však neplánujete využiť celú dĺžku kábla, odporúčam ho nejako zafixovať napríklad sťahovacou páskou, prípadne gumičkou, aby vám zbytočne nelietal.

Prepojenie s aplikáciou Tesla Smart

Tesla Smart Camera 360 4G komunikuje s vaším smartfónom pomocou aplikácie Tesla Smart. Túto aplikáciu nájdete v Obchode Play, aj v App Store a podporované sú operačné systémy od Androidu 6.0, resp. iOS 11.0. Po inštalácii aplikácie si jednoducho vytvoríte konto a zvolíte si, aké zariadenie chcete s aplikáciou prepojiť. Tá vás už potom bude navigovať celým procesom prepájania smartfónu a kamery. Najskôr vám povie, aby ste kameru zapli pomocou tlačidla, vložili do nej kartu SIM, prípadne SD kartu a tiež vás bude sprevádzať svetelnými signálmi a skenovaním QR kódu.

Z tohto hľadiska hodnotím aplikáciu Tesla Smart ako prehľadnú a dobre pripravenú aj na menej technicky zručných používateľov. Skutočne vás totiž prevedie krok po kroku a umožní vám rýchlo a jednoducho prepojiť smartfón s kamerou. Pomocou tejto aplikácie následne aj ovládate kameru a počas používania využívate jej funkcie.

Pripojenie k internetu prostredníctvom SIM karty

Väčšina vonkajších kamier, ktoré na trhu nájdete, sa pripája k internetu pomocou Wi-Fi siete. Tesla Smart Camera 360 4G sa však, ako jej názov napovedá, pripája k internetu prostredníctvom 4G pripojenia, resp. mobilného internetu. Na jej používanie teda potrebujete dátovú SIM kartu, ktorú vložíte do slotu pre nanoSIM a microSD kartu. Pripojenie pomocou SIM karty môže byť výhodou napríklad na vašej chate, kde nemáte zavedené Wi-Fi pripojenie, prípadne sa vaša kamera nachádza vo väčšej vzdialenosti od Wi-Fi routera. Toto riešenie sa mi skutočne pozdáva, jedinou nevýhodou však môže byť v situácii, keď sa v danom mieste nachádza horší signál operátora. Ak si teda kúpite túto kameru ako riešenie zabezpečenia pre vašu chatu, treba rátať aj s dostupnosťou mobilného signálu.

Tesla Smart Camera 360 4GZdroj: TOUCHIT
Tesla Smart Camera 360 4G

Ostrý obraz s otočnou kamerou pre lepší uhol zobrazenia

Zabezpečenie vášho dvora či pozemku kamerou z portfólia Tesla Smart je výhodné aj v prípade, že máte väčšiu plochu, ktorú si chcete ochrániť. Kamera sa dá prostredníctvom mobilnej aplikácie totiž jednoducho ovládať, resp. otáčať. Horizontálne ju môžete teda otáčať až do 350 stupňov, vertikálne zasa medzi -90 a 30 stupňami. Či už teda chcete skontrolovať väčšiu plochu vášho pozemku alebo sa chcete pozrieť priamo pod kameru, bude vám to umožnené.

Obraz kamery je ostrý, využíva sa 3 Mpx senzor s 2K rozlíšením. Nestane sa vám tak, že by ste pri sledovaní obrazu mali pocit, že sa na niečo pozeráte, no neviete na čo. Zároveň by som rada skonštatovala, že aj oneskorenie obrazu je minimálne, takže máte prehľad nad vaším pozemkom v reálnom čase.

Aplikácia Tesla SmartZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Tesla Smart

Nočné videnie je taktiež zabezpečené veľmi dobre. Kamera je vybavená LED osvetlením a rovnako zachová aj farby, takže sledovaný objekt budete vidieť tak, ako aj naozaj vyzerá. Výrobca uvádza, že zachovanie farieb funguje do vzdialenosti až 10 metrov, takže sa nemusíte obávať, že by ste s kamerou nevedeli ustrážiť aj väčší pozemok.

Tesla Smart Camera 360 4GZdroj: TOUCHIT
Tesla Smart Camera 360 4G

Reproduktory a mikrofón

Mnohí z vás určite považujete za výhodu, keď sa pomocou kamery môžete porozprávať s osobou, ktorá stojí pred bránou či dverami. Je to možné vďaka výbave kamery v podobe mikrofónu a reproduktora. Ja osobne rada využívam túto možnosť na situáciu, keď komunikujem s členmi rodiny, ktorí sú na dvore, no ja sa nachádzam ďalej, prípadne vôbec nie doma. Rovnako však rada oslovím psa, ktorý na dvore robí nejakú neplechu. V aplikácii si jednoducho zapnem funkciu a môj telefón prostredníctvom mikrofónu zaznamená zvuk, ktorý následne prehrá cez reproduktor kamery.

Tesla Smart Camera 360 4GZdroj: TOUCHIT
Tesla Smart Camera 360 4G

Túto funkciu viete využiť aj na komunikáciu s kuriérom, ktorý vám priniesol balík či na susedu, ktorej oznámite, že jej idete otvoriť. Prekvapiť však viete aj nečakaného návštevníka, ktorý by vám takto vstúpil na pozemok bez vášho povolenia.

Cena a záverečný verdikt

Kamera Tesla Smart Camera 360 4G je skvelým pomocníkom na vašu chatu či na pozemok domu, ktorý má všetko, čo potrebujete. Možnosť napojenia na solárny panel, pripojenie k internetu prostredníctvom 4G siete, skvelý obraz, mikrofóny a reproduktory spolu s kompletným príslušenstvom na jej montáž. Moje dojmy z tejto kamery boli vo všeobecnosti pozitívne. Čo by som však ešte rada vyzdvihla, je jej jednoduché párovanie s aplikáciou a ovládanie. Pri mnohých kamerách som sa stretla s komplikáciami práve pri týchto činnostiach, no kamera značky Tesla to má dobre vyriešené.

Ak by ste si chceli túto kameru vyskúšať a pozrieť sa, či je naozaj vhodná na váš pozemok, navštívte nový showroom Datacomp v Bratislave na Jarabinkovej 8G, kde je vystavená. Datacomp si však pre vás pripravil aj akčnú cenu kamery, nakoľko ju kúpite už za 99,9 eura. Nezabudlo sa však ani na solárny panel, nakoľko ten v rámci akčnej ceny viete získať už za 19 eur. Akčné ceny sú platné do konca mája. Spolu za necelých 120 eur môžete mať kompletný prehľad nad tým, čo sa deje u vás doma, aj keď sa tam fyzicky nenachádzate.

Cena Tesla Smart Camera 360 4G: 99,9 eura

Cena Tesla Solar Panel 5W: 19 eur

Zapožičal: Datacomp

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.