Electrolux predstavil novinku na trhu ručných tyčových vysávačov. Nový model Pure F9 sme mali v redakcii na testovanie a v tomto článku nájdete naše dojmy.

Dizajn, ktorý sa nevymyká

Vysávač svojím vzhľadom pripomína klasické ručné vysávače, na ktoré sme zvyknutí. Novinka spočíva v posuvnej hlavnej sacej jednotke, ktorú viete po celej osi vysávača posúvať smerom hore a dolu, aby ste sa dostali s vysávačom do každého kúta a pod každý kus nábytku. Na hornej rukoväti ešte nájdete tlačidlo na zapnutie a ovládanie sacieho výkonu. V režime auto vysávač prispôsobuje saciu silu automaticky podľa vysávaného povrchu. Ďalším tlačidlom však môžete výkon nastaviť manuálne.

Výšku vysávača je možné prispôsobiť aj výške používateľa, aby sa čo najpohodlnejšie používal. Sacia jednotka má vstavanú nádobku na nečistoty s kapacitou 0,7 litra. Počas testovania sme ju museli pomerne často vyprázdňovať, keďže sme vysávač používali vo veľkometrážnom dome každodenne. V prípade menších bytov to problém nebude a tak to zrejme aj výrobca myslí. Používať by ste ho mali primárne v bytoch.

Spodná sacia hlavica má vstavanú aj kefu, aby lepšie zbavila nečistôt aj koberce v domácnostiach, v ktorých majú domácich miláčikov. Výhodou je tiež vstavané LED osvetlenie, ktoré zjednodušuje vysávanie za horších svetelných podmienok, alebo pod nábytkom, kde normálne svetlo neprenikne.

Bohaté príslušenstvo

Vysávač má vo výbave bohaté doplnkové príslušenstvo. Súčasťou balenia je nabíjací stojan, štrbinový nadstavec s kefkou, ktorý slúži aj na čalúnenia a nábytky a tiež predlžovací kĺb. Je iba na vás, ako sa tento nadstavec rozhodnete ho použiť. Toto príslušenstvo je umiestnené v nabíjacom stojane, ak sa ho rozhodnete použiť, máte ho po ruke, no nie priamo na vysávači. Vysávač dokáže v stojacej pozícií stáť aj sám, bez pomoci nabíjacieho stojanu, ak ho teda máte nabitý, alebo rýchlo prerušíte vysávanie, stačí ho iba normálne postaviť.

Aby nahradil klasický vysávač

S týmto vysávačom si Electrolux kladie ambíciu, že nahradí klasické káblové vysávače, ktoré v domácnosti používame. Preto odstránil aj hlavnú prekážku v prípade ručného tyčového vysávača a síce, do tela vstaval flexibilnú hadicu. Tú môžete po zasunutí tyče vytiahnuť a nasadiť na ňu spomínané nadstavce, vďaka ktorým dokážete povysávať aj iné povrchy, ako len podlahu.

Naše praktické skúsenosti

Vysávač sme používali približne týždeň a vysávali sme s ním prevažne vo veľkometrážnom dome, pričom sme ho používali na každodenné povysávanie a tiež aj na veľké upratovanie. Vysávač sa skutočne dostane pod každý nábytok či do štrbiny, no posúvanie hlavnej sacej jednotky hore a dolu sa nám nezdá najpohodlnejšie a praktické. Optimálne je mať saciu jednotku umiestnenú stále hore, aby ste sa dostali pod nábytok, to však prenáša ťažisko vysávača viac na vašu ruku, a hoci je vysávač veľmi ľahký, starším ľuďom by to mohlo spôsobovať problém.

Praktické sa nám nezdalo ani používanie nadstavcov, hoci to výrobca s týmto vysávačom myslí dobre, sklápanie tyče, vytiahnutie hadice a nasadenie nadstavca chvíľu trvá. Nie je to teda také jednoduché, ako v prípade obyčajného vysávača, keď sa počas vysávania rozhodnete odpojiť hlavicu a nasadíte nadstavec na čalúnenie a povysávate sedačku, pri tomto tyčovom vysávači to bude trošku dlhší proces a je to skôr myslené tak, že najskôr povysávate podlahu a potom si vysávač nastavíte do módu na vysávanie s nadstavcami a povysávate ostatné povrchy.

Doba vysávania s najvyšším sacím výkonom bola v našom prípade okolo 20 minút. V najnižšom sacom výkone to je do 60 minút. Vysávač má vstavanú 2500 mAh batériu, ktorej úplné nabitie trvalo približne dve hodiny.

Verdikt

Electrolux Pure F9 je dobrý vysávač, ktorý odporúčame najmä do bytov na každodenné vysávanie. Nebudete musieť riešiť káble, pokiaľ ho necháte stále v nabíjacej stanici, bude vám dobre slúžiť, vtedy, keď to budete potrebovať.  To či však dokáže nahradiť klasický káblový vysávač si netrúfame odhadnúť, pretože naň sme zvyknutý viac – najmä čo sa týka sacieho výkonu aj neobmedzenej doby vysávania, bez potreby dobíjania.

Cena: verzia REACH (od 499 €) a ALLERGY (599 €)
Zapožičal: Electrolux

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.