Zowie by BenQ RL2455T nás zaujal nedávnym oznámením, že ide o monitor, ktorý bol vyladený špeciálne pre PlayStation 4.

Ťažko povedať, ako je to presne myslené, nakoľko sa zariadenie dostalo do predaja už koncom minulého roka. Je však pravdepodobné, že Sony ho pred nedávnym oznámením partnerstva otestovalo a bolo s výsledkom spokojné. Tak či onak, aktuálne sa tento monitor pýši nálepkou „oficiálne licencovaný produkt pre PlayStation 4“.

V praxi však v kombinácii s konzolou od Sony nezískate žiadnu výhodu v porovnaní s tým, ak budete monitor používať s počítačom alebo konkurenčným Xboxom. To nie je kritika, iba vysvetlenie. Zowie by BenQ RL2455T ponúka 24-palcovú uhlopriečku, TN panel s rýchlou odozvou 1 ms a rozlíšenie 1920 × 1080. Obnovovacia frekvencia je na úrovni 60 Hz, za určitých podmienok ju však po pripojení k počítaču môžete zvýšiť na 75 Hz.

Monitory s TN panelom štandardne vynikajú rýchlou odozvou a dobrým zachytením pohybu či rýchlej akcie. Aj preto sa BenQ rozhodlo tento monitor prezentovať ako výbavu pre hráčov esports titulov. Faktom je, že práve kompetitívne tituly kladú najväčší dôraz na rýchlosť odozvy či zobrazenia akcie. Týka sa to FPS, bojových a športových hier.

Zowie by BenQ RL2455T je v jadre veľmi praktický monitor. Má pomerne široký rámik okolo displeja, čo výrobca obhajuje tým, že na rámiku nevznikajú rušivé odrazy. Je to pravda, diskutabilné je, či je potrebné, aby bol taký široký. Je však praktické, že rámik je matný a to platí aj pre samotný displej. Monitor má nastaviteľnú výšku a náklon, v predaji je aj verzia s pevne danou výškou s označením RL2455. Obrazovku tiež môžete používať v režime na výšku. Portová výbava obsahuje dvojicu HDMI portov, DVI a VGA port.

Monitor ponúka maximálny jas na úrovni 250 cd/m2, kontrast je 1000:1. K dispozícii sú predpripravené režimy zobrazenia pre konkrétne herné žánre, pričom si môžete samozrejme vytvoriť aj vlastné preferované nastavenie. Upraviť sa dajú všetky bežné parametre, za zmienku stojí funkcia Black eQualizer, ktorá umožňuje zosvetliť tmavé plochy. Pri filmoch to neodporúčame, pri hraní však môžete ľahšie zbadať nepriateľa, ktorý sa schováva v tmavom kúte. Vzhľadom k možnostiam TN panelu chválime pozorovacie uhly aj detailné vykreslenie vizuálov. Niektoré farby by však mohli byť živšie. RL2455T ponúka aj nastaviteľný filter modrého svetla.

thumbs-up-icon

Výhody

  • praktický dizajn
  • dva HDMI porty
  • rýchly panel s pekným zobrazením farieb

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • široký rámik

Verdikt

Zowie by BenQ RL2455T je dobrý monitor za rozumný peniaz. Jeho dizajn sa nesie v duchu praktickosti, na pomery TN panelov chválime pozorovacie uhly a celkovú kvalitu zobrazenia pri zachovaní rýchlej odozvy.

Cena: 195,90 eur

Zapožičal: BenQ

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit