AwoX je francúzsky výrobca, ktorý sa zaoberá aj výrobou žiaroviek s Bluetooth alebo Wi-Fi pripojením. Je to v podstate taký reálny vstup do možno trochu tajomného sveta internetu vecí. Mali sme už v našej redakcii Awox StriimLIGHT Wi-Fi Color SLC-W10, ktorý kombinuje v sebe žiarovku s možnosťou nastavenia farby a tiež reproduktor. Máte tak svetlo a zvuk v jednom zariadení. Súčasťou dodávky je diaľkové ovládanie, ale StriimLIGHT si môžete pripojiť k počítaču alebo ešte lepšie ku smartfónu.

Teraz sme však do testu dostali špeciálne zariadenie, ktoré nás veľmi príjemne oslovilo. Ide o žiarovku AwoX AromaLIGHT Color, ktoré kombinuje farebnú žiarovku s výkonom 7 W a difuzér, ktorý zabezpečuje rozšírenie esencie z adaptéra. AromaLIGHT tak zabezpečuje nielen svetlo, ale aj vôňu a ako sme si vyskúšali, je ideálna do kúpeľne na dôkladný relax. Práve vtedy vnímate svetlo a vôňu veľmi intenzívne. Povedzme, že ide o modernú formu vonnej sviečky. AromaLIGHT používa závit E27, čo je najbežnejšie riešenie v lampách (tzv. „veľký“ závit). Môžete ju teda použiť univerzálne, my sme ju nainštalovali aj do obývačky.

Žiarovka AwoX AromaLIGHT Color so zaujímavým dizajnom

Žiarovka AwoX AromaLIGHT Color so zaujímavým dizajnom

 

Výhodou je, že ako arómu môžete použiť čokoľvek. Nemusí ísť o nejaký produkt, ktorý by ste si kupovali ako spotrebný materiál. Môžete použiť vašu obľúbenú vôňu, ktorú ste doteraz používali alebo si môžete nechať poradiť. Nemali byť ste do adaptéra dať viac ako 10 kvapiek, my sme pri teste dávali tri a úplne to stačilo.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:
Appky z Google Play kradli login do Facebooku
5 najlepších appiek na SMSkovanie
Hudba cez lampu? Áno, dá sa to.

 

Samotná inštalácia je mimoriadne jednoduchá hlavne preto, že ide o Bluetooth pripojenie. Jednoducho si stiahnete aplikáciu Awox SmartCONTROL pre iOS alebo Android a potom už postupujete podľa návodu. Ak máte na smartfóne alebo tablete Bluetooth 4.0 pripojenie, zariadenie si ju nájde a hneď aj pripojí. Spojenie funguje do vzdialenosti 20 metrov na otvorenom priestranstve. Jednoduchší spôsob inštalácie si vlastne ani nevieme predstaviť.

Pomocou ovládacieho programu sa jednoducho vyberajú farby

Pomocou ovládacieho programu sa jednoducho vyberajú farby

 

Od tejto chvíle máte k dispozícii prehľadné používateľské rozhranie, pomocou ktorého nastavujete farbu a intenzitu sveta, ale tiež intenzitu ventilátora, ktorý zabezpečuje prietok vzduchu. Pravda je taká, že čím väčší prietok používate, tým je vôňa intenzívnejšia, ale zároveň je aj ventilátor viac počuť. Ak sa chcete hluku celkom vyhnúť, môžete využiť časové naplánovanie ventilátora. Teda napr. viete, že chcete byť vo vyvoňanej miestnosti od 20. hodiny, necháte ventilátor pustený od 19. do 20. hodiny a následne budete mať aj vôňu a aj ticho, k tomu samozrejme aj farebné svetlo.

Čo sa týka farebného nastavenia svetla, zase máte viacero možností. Môžete zvoliť farbu a intenzitu svetla. Farbu si pritom vyberáte z kruhu a intuitívne si prstom  vyberiete to, čo sa vám páči alebo si vyberiete z predvolených siedmich farieb. Samostatná obrazovka patrí bielemu svetlu, pričom môžete nastaviť aj úroveň zastúpenia žltej farby. Nastaviť sa dá aj plynulá zmena farieb a to vo viacerých úrovniach. Špecialitou je tzv. disco režim, kedy sa farba alebo jas žiarovky prispôsobuje práve prehrávanej hudbe. To sme si celkom užili. Svetelný výkon úspornej žiarovky 7 W potom zodpovedá svetelnému výkonu okolo 25 W klasickej žiarovky. Nie je to nejaké silné svetlo, ale význam tejto lampy je vytvoriť náladu a to sa pri tejto úrovni svetla aj dobre darí. Ako alarm si môžete nastaviť zapnutie a vypnutie svetla.

Náplne do žiarovky sa dávajú spredu, do adaptéra stačí len pár kvapiek na výbornú atmosféru

Náplne do žiarovky sa dávajú spredu, do adaptéra stačí len pár kvapiek na výbornú atmosféru

V balení dostanete dva adaptéry so špongiou na vôňu, aby ste si mohli rôzne arómy ľahko meniť. Vôňa sa  udrží celkom  dlho, cítite ju hlavne vtedy, keď zvonku prídete do miestnosti. Povedzme 2 až 3 dni budete po aplikácii jedného napĺňania s troma kvapkami oleja tento efekt cítiť. A veru, celkom sme sa tešili na návrat domov a príjemnú vôňu.

V celkovom hodnotení je to zaujímavé riešenie pre niekoho, kto rád relaxuje. Páči sa nám jednoduchosť inštalácie a tiež unikátna myšlienka spojenia svetla a vône. AromaLight naozaj navodí správnu atmosféru pre rôzne príležitosti a vaša návšteva si ju jednoznačne všimne. Program umožňuje naraz riadiť 8 žiaroviek. Životnosť LED žiarovky je až 15 000 hodín.

Cena: 49,90 Eur
Zapožičal: Bronso, www.bronso.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.