Všetko, čo ste si kúpili na tieto Vianoce, bolo už v momente nákupu staré. Toto sú novinky CES 2017.

Na výstave CES má naša redakcia zastúpenie už tradične, tentoraz sme boli na výstave osobne dvaja z redakcie a ďalší tím spracovával všetky informácie doma. Bol to už výročný, 50. ročník tejto najväčšej výstavy spotrebnej elektroniky na svete a nebyť tu osobne, znamená prísť o výhľad do budúcnosti. Bola to zároveň výstava CES s najväčším počtom predstavených noviniek počas jej trvania. Naozaj výživná a podnetná prezentácia.

Riaditeľ výstavy, Gary Shapiro môže byť spokojný. Toto bol vydarený ročník

Našu reportáž z tejto mamutej akcie popíšeme chronologicky tak, ako sa jednotlivé novinky a služby predstavovali. Ešte pripomeňme, že pred samotnou výstavou boli dva novinárske dni, čo je v podstate celá výstava zhustená do niekoľkých prednáškových miestností umiestnených v hoteloch po celom Las Vegas.

Prečítajte si aj prvý diel: Reportáž CES 2017 – 1. deň

LG – prémiové Signature zariadenia a roboti

Na druhý deň sme začítali skoro ráno, prvá tlačovka bola o ôsmej hodine v hoteli Mandaly Bay a bolo tu nabité na prasknutie. Prezentovali zástupcovia spoločnosti LG a bola to „výživná“ tlačovka. LG ukázalo revolučné produkty, ale aj evolučný pokrok v existujúcich zariadeniach, na ktorých firma žije.

LG sa chce v roku 2017 zameriavať hlavne na tri hlavné odvetvia – spotrebiče, robotické zariadenia a TV. Je to prirodzené, pretože posledné roky sledujeme zameranie tejto firmy v segmentoch automatizovaných a inteligentných zariadení. Okrem robotických vysávačov už predstavila napr. na výstave IFA aj inteligentné chladničky.

S prívlastkom Signature pritom LG predstavuje prémiové produkty a tie vyzerajú luxusne. Napr. aj v takom nezáživnom produkte ako je obyčajná klimatizácia, LG výrazne inovuje. Na CES-e sme videli levitujúci reproduktor, ale aj supertenký OLED TV. Nástup autonómnych automobilov tiež nenecháva LG chladným, pripravujú do nich vlastnú inteligenciu.

Z radu LG Signature sme na prezentácii videli chladničku s integrovaným 29-palcovým tabletom, cez ktorý môžete objednať potraviny zo supermarketu. V USA a UK už naozaj áno, uvidíme, kedy tomu tak bude aj na Slovensku. Avšak táto chladnička ukazuje trend, ktorý tu nastupuje. Pritom objednávanie v USA už teraz prebieha pomocou hlasových povelov. Chladnička má otváranie dvierok na základe senzora v jej spodnej časti.

LGChladnickaAmazonAlexa.jpg – Na túto chladničku od LG môžete hovoriť po anglicky a môžete si cez ňu aj objednať potraviny

Robotmi sa to na tlačovke LG len tak hmýrilo. Hub Robot dokáže prehrávať hudbu, informuje o tom, čo sa deje vo vašej domácnosti a predpovedá počasie. Ovláda sa pomocou hlasu a je to taký domáci pomocník v rodine, ktorý nepýta jesť. LG predstavilo aj druhého, oveľa väčšieho robota s názvom Airport Guide Robot. Hovorí na vás na letisku po anglicky a na základe informácie z letenky poskytne informácie o čase odletu, bráne, kam potrebujete ísť a aj to, ako dlho vám to bude trvať. Zaželá pekný deň a vyrieši aj problémy s prebookovaním letenky.

Takto funguje Airport Guide Robot: predložíte letenku a on vám poradí, kam na lietadlo

Oblasť televízorov je používateľmi veľmi citlivo posudzovaná a LG si na to dáva pozor. Ich prezentácia na stánku doslova vyrážala dych. LG pritom na svojich televízoroch spolupracovala s firmou Technicolor a vytvorili spolu technológiu Advanced HDR. Rovnako LG exceluje v oblasti zvuku, LG má integráciu systému Dolby Atmos. Presvedčíme sa pri našom teste. Pritom poskytovatelia digitálneho obsahu ako je Amazon, Netflix či Vudu budú podporovať tento segment. LG takisto oznámilo novú verziu svojej platformy webOS 3.5 pre inteligentné televízory a nový OLED TV.

Hlavnou hviezdou predstavenia bol ale televízor LG OLED W (W ako wallpaper). Ten má kombinovať minimalistické rozmery a perfektný obraz, pričom má hrúbku len 2,57 mm. Televízor je tak tenší ako mobilný telefón. A poskytuje super obraz, na ktorý je LG právom hrdé. Pri našej návšteve sme si všimli hlavne skvelú reprodukciu žltej farby v obraze a tiež výbornú rýchlosť prekresľovania v rýchlych scénach.

Takto bol prezentovaný nový televízor LG OLED W priamo na pódiu, a to spolu s novým soundbarom s podporou Dolby Atmos

Bosch – je všade okolo nás

Spoločnosť Bosch si väčšina ľudí na Slovensku pravdepodobne spája s domácimi spotrebičmi a príklepovými vŕtačkami. Faktom však je, že výrobky tejto firmy sú doslova všade okolo nás. Jej senzory nájdete v troch zo štyroch telefónov, ale aj v ďalších zariadeniach, ako sú VR okuliare alebo čokoľvek, čo využíva polohový senzor.

Bosch na výstave CES prezentoval nové, ale aj staršie technológie a projekty. O niektorých z nich sme informovali v čísle 04/2016 nášho magazínu. Príkladom je napr. projekt prepojeného parkovania, ktorý automaticky získava údaje od vodičov a cez cloud ich zdieľa s inými autami. V praxi to funguje tak, že keď senzor v aute rozpozná voľné parkovacie miesto, označí ho na mape a ďalší vodič potom môže rýchlejšie zaparkovať, lebo vie, kam má ísť. Bosch tento projekt prezentoval v Štutgarte, na CES-e oznámil, že jeho pilotná prevádzka bude prebiehať aj v San Franciscu.

V Las Vegas nechýbal ani koncept autonómneho vozidla budúcnosti, ktoré je možné ovládať pohybom ruky vo vzduchu a ktoré je prepojené s inteligentnou domácnosťou. Táto vízia bude ešte pár rokov sci-fi, avšak koncept inteligentnej domácnosti sa rysuje čoraz reálnejšie. Minimálne v anglicky hovoriacich krajinách, nakoľko väčšina technológií je pripravená práve pre tento jazyk. Aj Bosch využíva vo svojich zariadeniach službu virtuálnej inteligentnej asistentky Amazon Alexa, ktorá bola na výstave CES doslova na každom kroku.

Takto to vyzerá v autonómnom aute s technológiou Bosch

Príkladom takéhoto zariadenia je kuchynský robot Mykie. Jeho meno je skratkou pre názov My kitchen elf a toto zariadenie predstavuje inteligentného pomocníka, s ktorým sa môžete porozprávať po anglicky. Pomôže vám v kuchyni pri varení aj hľadaní informácií. Videli sme aj robota s názvom Kuri, ktorý pomôže v domácnosti.

Robot Kuri od firmy Bosch pomôže s domácimi prácami, ale postará sa aj o deti

Na stánku spoločnosti Bosch sme videli aj robotickú ruku, ktorá nevyrába automobily v továrni, ale uvarí vám kávu, ale aj aplikácie pre iOS a okuliare HoloLens. Tie využívajú rozšírenú realitu, aby uľahčili prácu záchranárom či technikom. Za zmienku stojí aj najinteligentnejší displej pre motorku, ktorý prispôsobuje množstvo zobrazovaných informácií aktuálnej rýchlosti motorky.

Panasonic – OLED TV, batérie a zábava

Ďalšia v poradí bola tlačová konferencia spoločnosti Panasonic. Treba povedať, že to bola tlačová konferencia zameraná skôr na trendy, ako na predstavenie nových produktov. Mali sme však pozvánku na špeciálne predstavenie nových televízorov a BDPlayerov značky Panasonic, a to nás zaujalo najviac.

Televízor Panasonic EZ100 totiž ponúka kombináciu OLED displeja, ultravysokého rozlíšenia, podpory HDR a profesionálneho spracovania obrazu. Na zvukový zážitok je televízor vybavený samostatným reprosystémom Dynamic Blade Speaker. Jeho výkon ladili aj špecialisti od firmy Technics. Hlavnou prednosťou televízora EZ1000 je obrazovka Master HDR OLED, ktorá zobrazí približne dvojnásobne vyššiu jasovú hodnotu v porovnaní s bežnými OLED displejmi. Navyše zvládne pokryť takmer kompletný farebný priestor DCI.

Ďalšou prednosťou je filter Absolute Black, ktorý dokonale pohlcuje okolité svetlo aj odrazy. Aj vďaka nemu je čierna naozaj čierna, bez odrazov. O kvalitu obrazu sa stará nový obrazový procesor Studio Colour HCX2, pribudol aj nový inteligentný systém My Home Screen 2.0. Panasonic sa rozhodol pre plochú, teda nezakrivenú obrazovku, dizajn je navrhnutý tak, aby displej nad stojanom virtuálne plával. Audiosystém je pritom pevnou súčasťou stojana.

Hollywood u vás doma? Áno, to dokáže nový televízor Panasonic EZ1000

Na hlavnej tlačovke Panasonicu sa hovorilo o spolupráci s automobilkou Tesla a o vývoji 3,6 TB optického disku. A videli sme aj ohybnú batériu, čo je zatiaľ najväčšia inovácia od príchodu ohybných telefónov. Ohybná Li-Ion batéria je teda v prípade Panasonicu realitou.

Joseph M. Taylor, prezident Panasonicu pre Severnú Ameriku ukázal ohybnú Li-Ion batériu

Technológie Panasonic smerujú aj do áut a lietadiel vo forme zábavného informačného systému, pričom tu Panasonic spolupracuje s Googlom a Qualcommom. Aj v Disneylande uvidíme vďaka Panasonicu „zážitky ďalšej generácie“.

Na tlačovej konferencii oznámil aj nový fotoaparát Panasonic Lumix GH5. Je prvý na svete s nahrávaním videa v rozlíšení 4K / 60 fps, je to však stále systém micro 4/3. Ponúka funkciu na kontrolu farieb s názvom Three Dimensional Colour Control. Ten berie do úvahy nielen odtieň a citlivosť, ale aj jas a každú veličinu nastavuje samostatne. Ideálny je na tvorbu videa, a to sme si aj na stánku firmy Panasonic vyskúšali.

Takto dokáže spracovávať video nový Panasonic GH5. Spojenie s externým monitorom vytvára profesionálny nástroj

ASUS – v smartfónoch dva objektívy a projekt Tango

ASUS mal tlačovku v hoteli Caesars Palace a prišli sme sem v hodine dvanástej. Charizmatický Jonney Shih už predstavoval ASUS Zenfone 3 Zoom. Ten je vytvorený hlavne pre fotografovanie a náročné používanie, vybavený je batériou s kapacitou až 5000 mAh, pričom procesorom je Snapdragon 625.

Displej je 5,5-palcový a je to najtenší smartfón s touto veľkosťou uhlopriečky a 5000 mAh batériou. Hrúbka kovového tela je len 7,9 mm. ZenFone 3 Zoom využíva systém duálneho fotoaparátu, ktorý obsahuje dva 12 Mpx senzory. Jeden z nich má clonu f/1.7 a 25 mm širokouhlý objektív.

Druhý senzor využíva 59 mm objektív, vďaka čomu sa môžu používatelia okamžite prepnúť na 2,3-násobný optický zoom, ktorý je optimálny na fotenie portrétov a vzdialených objektov. ZenFone 3 Zoom je vybavený technológiou SuperPixel, ktorá umožňuje rýchlo zaostrovať a fotiť kvalitné fotografie aj v noci a v slabých svetelných podmienkach. ZenFone 3 Zoom takisto funguje aj ako powerbanka na rýchle nabíjanie ostatných zariadení.

Predstavitelia spoločnosti ASUS a jej partneri pri prezentácii nových smartfónov

ZenFone AR je prvý smartfón, ktorý súbežne podporuje technológie rozšírenej reality Tango a virtuálnej reality Daydream. Pomocou rozšírenej reality Tango si môžete napr. kúpiť v elektronickom obchode rifle, ktoré vám budú určite sedieť. Telefón totiž načíta podobu vašej postavy aj s oblečenými nohavicami. Daydream je zase platforma od Google pre virtuálnu realitu. ZenFone AR je pritom prvý Tango telefón, ktorý poháňa procesor Qualcomm Snapdragon 821. Ako uvidíme neskôr, ten je práve navrhnutý špeciálne pre zážitok z rozšírenej reality.

Telefón Zenfone AR predstavil osobne predseda predstavenstva spoločnosti ASUS, Jonney Shih

ZenFone AR bol vyvinutý v spolupráci s Google a ako prvý obsahuje až 8 GB operačnej pamäte. Je pritom najtenším a najľahším zariadením s podporou technológie Tango. Základom je systém ASUS TriCam, ktorý kombinuje tri fotoaparáty. Hlavný 23 Mpx senzor dopĺňa senzor, ktorý sníma pohyb a tretí senzor je určený na meranie hĺbky. Displej je 5,7-palcový WQHD, Super AMOLED a 5-magnetový reproduktor. Použitý je operačný systém Android 7.0 Nougat.

Na použitie Project Tango je ASUS Zenfone3 špeciálne vybavený systémom TriCam

Samsung – QLED, notebooky, inteligentné hodiny a domácnosť

Tak a rýchlo späť do hotela Mandalay Bay, do dlhočizného radu na tlačovku Samsung. O túto tlačovku je tradične najväčší záujem a vošli sme sem ako úplne poslední. Na úvod sa prezident Samsungu venoval hodnoteniu celého roka a prišlo aj na Galaxy Note 7. Ako sa prezident vyjadril, ak chcú naozaj inovovať, niečo takéto sa môže stať. A Samsung inovovať chce, preto to síce pre túto firmu príjemné nebolo, ale v inováciách pokračujú ďalej.

Prezident Samsung Electronics America, Tim Baxter práve hovorí o inováciách a predstavuje novinky tohto roka

Je naozaj škoda, že Samsung ku nám oficiálne svoje notebooky už nedováža. Boli to výborné stroje, sami sme ich v redakcii používali. Na CES-e pritom Samsung predstavil svoj ultra tenký notebook označený ako Notebook 9. Je to pracovný nástroj pre biznis používateľov. To, čím nám vyrazil dych, však bol notebook Odyssey, a to je skrz-naskrz herný notebook. Evidentne do tohto segmentu idú všetci výrobcovia, keďže tu sa dá ešte relatívne zarobiť.

Odyssey má šesťvýduchové chladenie a poskytne špičkovú výbavu. Dostupný bude vo verzii s 15,6 a 17,3“ displejom, procesorom Intel Core i7 a špeciálnou Volcano klávesnicou. Klávesy WASD sú prehĺbenejšie, aby boli prirodzenejšie dostupné pre hráčov. Tento notebook podporuje aj hardvérový upgrade, zo spodnej strany sa dá doplniť RAM a vymeniť SSD disk. Ešte tak vyriešiť výmenu grafickej karty a bolo by to ideálne.

Táto spodná strana sa dá vybrať a do herného notebooku Samsung Odyssey vložíte RAM-ky alebo nový disk

Samsung na tlačovke uviedol ďalšie dve nové zariadenia: Chromebook Plus a Chromebook Pro. Veľkou výhodou je to, že oba majú na tento typ zariadenia vysoké rozlíšenie 2400 x 1600 px. Na rozdiel od bežne ponúkaného HD rozlíšenia je to poriadny skok dopredu. Veľkosť uhlopriečky je 12,3 palca s pomerom strán 3:2. Navyše ide o konvertibilné Chromebooky. Displej teda môžete okolo pántu preklopiť a navyše je tu klávesnica odolná voči vode. Chromebooky sú dostupné vo dvoch verziách s ARM procesorom alebo Intel Core i3. Či aj u nás, to nevieme.

Dôležitým segmentom je pre Samsung oblasť televízorov. V USA aj v EU je lídrom v predaji svojich televízorov, a to už niekoľko rokov po sebe. Na rok 2017 si tak Samsung pripravil nový rad QLED televízorov označených ako Q9, Q8 a Q7. Ide o QLED TV, ktoré sú postavené na vylepšenej technológii Quantum Dot.

Presne o takýchto žiarivých farbách sú televízory Samsung QLED

Nové „kvantové body“ umožňujú televízorom Samsung QLED zobraziť hlbšiu čiernu, a to v miestnosti s rôznym osvetlením. Televízory QLED majú jas 1500 až 2000 cd/m2 a vďaka tejto technológii sú schopné stopercentného pokrytia farebného priestoru označovaného ako DCI-P3.

Chcete ešte nejaký ďalší dôkaz, že keď sa povie čierna, tak QLED zobrazí naozaj čiernu?

Ako sme si pozreli na stánku, výborné je hlavne zobrazenie červenej farby, televízor poskytuje kvalitný obraz takmer z každého uhla a pri porovnaní starej a novej technológie je tu viditeľné zlepšenie. Navyše, tento televízor sa dá jednoducho umiestniť na stenu s tým, že nijako zo steny neodstáva. S prepojovacím blokom, kde sú pripojené jednotlivé zdroje signálu je spojený len jediným tenkým optickým vláknom. Takmer ho nevidieť a televízor sa potom dobre vyníma na stene. K televízorom patria aj ďalšie audiozariadenia ako je napr. nový soundbar.

Tomuto sa hovorí revolúcia – prepojovací optický kábel má hrúbku okolo 2 mm a je priesvitný. Dĺžka je okolo pol metra, k dispozícii je aj 1,5 m kábel

Inovácie sme videli aj v chladničkách. Z jedného modelu, v ktorom bol integrovaný displej na zobrazenie odkazov, zrkadlenie televízneho vysielania, zobrazovanie fotografií sa stal na CES-e celý rad chladničiek s touto rozšírenou funkcionalitou a platformou Family Hub 2.0. V USA je k tomu aj možnosť objednávania potravín priamo z chladničky a do vnútra chladničky sa pozriete aj z mobilného telefónu na diaľku. Je jasné, že toto sa v krajinách ako je USA, UK či Nemecko chytilo a prichádzajú vylepšené verzie. Novinky sa objavili aj v oblasti práčiek AddWash a sušičiek.

Samsung pridáva inovácie aj v oblasti chladničiek s integrovaným displejom

Spomeňme ešte nové zakrivené monitory, ktoré privítajú hlavne hráči. Aj tieto využívajú novinky z televízneho segmentu Quantum Dot a ako sme si všimli na stánku Samsungu, sú mimoriadne rýchle v dynamických scénach.

Herné monitory so zakriveným displejom boli neustále v nasadení

Intel – virtuálna realita nie je iba o hrách

Jednu z najzábavnejších tlačových konferencií na CES v Las Vegas usporiadala spoločnosť Intel. Sledovali sme ju z pohodlného koženého kresla, pred ktorým sa nachádzal stolík s výkonným herným počítačom a okuliarmi Oculus Rift. Brian Krzanich, riaditeľ spoločnosti, nehovoril o nových procesoroch, ale iba o virtuálnej realite a jej možnom využití. Faktom je, že hoci sme sa veľa nových informácií nedozvedeli, Krzanich prezentoval skôr atraktívnu víziu, kam sa bude virtuálna realita uberať.

Brian Krzanich, CEO Intelu, venoval celú tohtoročnú prednášku virtuálnej realite

VR je podľa slov riaditeľa Intelu ideálnou platformou na to, aby sme navštívili hocaké miesto na svete alebo si vyskúšali niečo, čo by sme v reálnom svete nespravili. Príkladom bol tandemový zoskok niekde na púšti, ktorý sme si pozreli vo VR okuliaroch. Rovnako sme vyskúšali príklad využitia v praxi – sledovali sme živý prenos z kamery drona, ktorý lieta nad solárnymi panelmi a kontroluje, či sú v poriadku. Vo VR to vyzerá dobre, ale rovnakú kontrolu môže človek spraviť aj na monitore.

Naopak, prínos virtuálnej reality sme ocenili pri prezentácii služby VOKE (www.vokevr.com). Intel túto službu kúpil koncom minulého roka a prostredníctvom nej umožní sledovať živé prenosy zo športov alebo koncertov priamo vo virtuálnej realite. Áno, tieto prenosy si pozriete aj na obrazovke monitora, avšak vo VR je atmosféra zo sledovania o poznanie lepšia. Ak by sme mali vybrať jedinú nehernú aplikáciu pre VR, ktorú sme videli na CES-e a má potenciál uspieť, je to práve VOKE.

Intel v Las Vegas ukazoval aj svoje okuliare Project Alloy. Ide o platformu pre VR, ktorá by mohla osloviť aj masy. Okuliare totiž k svojmu fungovaniu nepotrebujú nič – žiadne káble ani počítač. Okrem VR v sebe integrujú aj technológiu rozšírenej reality Intel RealSense, čo je ďalšia výhoda. My sme v rámci prezentácie exkluzívne vyskúšali demo, ktoré obsahovalo jednoduchú hru. Hneď po nasadení sme v okuliaroch videli skutočné objekty okolo nás. Boli sme síce izolovaní od okolia, avšak aj s nasadenými okuliarmi sme sa vedeli bez problémov prechádzať po miestnosti a videli sme svoje okolie, vrátane stola uprostred izby.

Takto sme testovali okuliare s označením Project Alloy

Po pár sekundách sa začali skutočné objekty okolo nás meniť. Na ich mieste sa začali objavovať virtuálne objekty a v poslednom kroku zmizli aj skutočné steny a objavilo sa plnohodnotné herné prostredie. Samotná hra umožňovala jednoduché ovládanie pomocou priloženého pohybového ovládača. Intel vyvíja Project Alloy ako platformu, ktorá bude následne dostupná záujemcom. Na trhu sa teda možnože objaví viacero rôznych okuliarov s rovnakou funkcionalitou, avšak iným hardvérom a dizajnom.

Sony – s OLED televízorom a novým walkmanom

Sony organizuje na CES-e svoju tlačovku vždy inde ako ostatní. Ako jediná firma má právo urobiť tlačovku priamo na výstavisku LVCC, a tak sme sa k nej dostávali cez napoly postavené stánky iných firiem. Človeku sa zdá až nemožné, že o menej ako 8 hodín bude tento priestor – teraz plný robotníkov, škatúľ a papierov – vyzerať úplne reprezentatívne. Ale vždy je to tak.

Tak ako pri iných značkách, aj spoločnosť Sony sa venovala predstaveniu najnovších televízorov. Sony má veľa čo ponúknuť, medzi tohtoročné novinky v segmente 4K HDR TV patrí nový rad Z9D alebo X93 v prípade LED televízorov. Zlatým klincom tlačovej konferencie však bol OLED televízor zo série Bravia A1, ktorý má rovnako ako vyššie uvedené modely procesor X1 Extreme na pokročilé spracovanie HDR obrazu. Na stánku Sony sme si po skončení tlačovky pozreli kvalitu obrazu a je to niečo nevídané – dokonale čierna farba, výrazný kontrast, extrémne tenké vyhotovenie, dokonalosť aj pri rýchlych dynamických scénach.

OLED televízor od Sony sme testovali priamo na stánku

Ale nie je to len o kvalite obrazu, Sony poriadne pridalo aj na zvuku. Prezident Sony, Kazuro Hirai, predstavil systém Acoustic Surface. Pri testovaní na stánku sme mali pocit, že zvuk vychádza priamo z displeja televízora. Aj Kazuro bol oveľa spokojnejší ako minulý rok, keď sa pri prezentácii nového televízora na jeho displeji objavila chybová hláška s nutnosťou reštartovať systém.

Tentoraz šlo všetko ako „na drátku“ a prezident Sony sa celý čas usmieval. Veď mal aj prečo – Sony vlastní aj spoločnosť Sony Pictures, ktorá je za viacerými úspešnými filmami a ich televízory sú na tieto filmy presne nastavené. Už len využiť tento potenciál naplno a urobiť to tak, ako pred rokmi Apple.

Prezident Sony, Kazuro Hirai, pri predstavení nového OLED televízora od Sony. Očividne bol spokojný

Na poli prenosných zariadení bol predstavený nový Sony Walkman NW-A35. Novinka kopíruje farebné varianty slúchadiel h.ear od Sony. Je to hudobný prehrávač, ktorý podporuje prehrávanie Hi-Res zvuku. Štandardná výdrž pri bežných MP3 skladbách je až do 45 hodín. V prípade Hi-Res audiorežimu môžeme počítať s 15 hodinami kvalitného prehrávania hudby. Walkman je kompaktný a má veľmi úzky konštrukčný profil.

Prehrávač váži 98 gramov, o zvukovú kvalitu sa stará digitálny zosilňovač S-Master HX. Ten redukuje skreslenie a šum naprieč širokým spektrom frekvenčného pásma. 16 GB pamäť sa bude dať rozšíriť o microSD kartu. U nás bude v predaji od februára vo farbách zeleno-modrá, červená, čierna, žltá a bordo-ružová.

NVIDIA – od hier k autonómnym autám a inteligentnej domácnosti

Ktovie, či Jen-Hsun Huang očakával, akým smerom sa bude uberať využitie výpočtového výkonu grafických kariet, keď pred takmer 24 rokmi zakladal spoločnosť NVIDIA. Zo spoločnosti, ktorá bola pôvodne zameraná výhradne na hráčov, je dnes všestranná firma, venujúca sa väčšine aktuálnych trendov. Tentoraz sa Huangovi dostalo cti otvoriť celú výstavu CES, pričom tento post v minulosti dlhé roky patril Microsoftu a niekoľko rokov po sebe mal otváraciu prednášku Bill Gates (neskôr Steve Ballmer). To je však minulosť, teraz Microsoft na CES-e nemal ani svoj stánok. Pre vybraných novinárov však usporiadal výstavku partnerov, o ktorej budeme hovoriť neskôr. Teraz poďme späť k firme NVIDIA do hotela Palazo, na piate poschodie, kde je úplne najväčšia prednášková hala v Las Vegas.

Pokiaľ sledujete trendy vo svete technológií a čítali ste aj našu minuloročnú reportáž z výstavy CES, potom si pravdepodobne spomínate na to, že NVIDIA už pred rokom hovorila o autonómnych autách. Víziu prezentovala v skutočnosti už o niečo skôr a minulý rok predstavila svoj superpočítač do vozidiel. Dnes má na stole partnerstvá s firmami Bosch a Audi, ktoré boli oficiálne oznámené práve na tohtoročnom CES-e.

Ide o dôležité spolupráce – automobilku Audi netreba nikomu predstavovať, avšak ešte raz pripomeňme, že práve Bosch patrí medzi najväčších dodávateľov senzorov a technológií pre automobilový priemysel. Rovnako tak aj nemecká firma ZF, ktorá má svoje zastúpenie aj na Slovensku. S ňou má NVIDIA rovnako podpísanú dohodu o spolupráci pri autonómnych autách.

Jen-Hsun Huang práve ukazuje, ako vyzerá najnovší superpočítač pre autonómne autá

NVIDIA to má v tomto smere celkovo výborne rozbehnuté a netreba zabúdať ani na dávnejšie oznámenú spoluprácu s Teslou. Výrobca grafických kariet dodáva Tesle superpočítače, ktoré sú základom novej verzie systému autopilota. Ten okrem výpočtového výkonu od NVIDIE využíva 8 kamier, ktoré ponúkajú 360-stupňové zorné pole a dosah až 250 metrov, 12 ultrazvukových senzorov, ktoré detegujú tvrdé aj mäkké objekty a predný radar, ktorý dokáže vidieť cez prach, hmlu aj dážď. Nový hardvér pre autopilota ďalšej generácie je súčasťou štandardnej výbavy každého vozidla, ktoré Tesla vyrobila od konca októbra 2016.

Jen-Hsun Huang hovoril samozrejme aj o hraní. NVIDIA oznámila spustenie služby GeForce NOW pre počítače so systémom Windows a macOS. Táto služba nie je v podstate nič nové. GeForce NOW vo verzii pre zariadenia SHIELD funguje na Slovensku už viac ako 2 roky. NVIDIA využíva v oboch prípadoch rovnaký názov a technológiu cloudového hrania, avšak ide o dve samostatné služby s rôznym konceptom. GeForce NOW pre SHIELD funguje ako herný Netflix s knižnicou dostupných hier a mesačným predplatným. Novopredstavená služba pre PC a Mac však v sebe žiadne hry neobsahuje.

Služba vám umožní prenajať si výkonný počítač v cloude a streamovať z neho vaše hry. V praxi to funguje tak, že si kúpite hru v obchode, ako je STEAM alebo Origin a cez internet sa pripojíte do vášho výkonného herného počítača v cloude. Na serveroch NVIDIE prebiehajú všetky výpočty a do vášho lokálneho zariadenia sa posiela vysokokvalitný obraz. NVIDIA tvrdí, že dokázala natoľko zoptimalizovať odozvu, že pri cloudovom hraní nepocítite rozdiel v porovnaní s tým, keby hra bežala priamo na vašom počítači.

Všetky ohlásenia počas kľúčovej prednášky pekne pokope

V prípade služby pre PC a Mac sa neplatí mesačný poplatok, NVIDIA účtuje podľa počtu odohraných hodín. V závislosti od kvality prenajatého hardvéru v cloude zaplatíte za 10 hodín hrania 12 až 25 dolárov. Je jasné, že táto služba nemá nahradiť kupovanie grafickej karty – pravidelným hráčom sa to finančne neoplatí. Ide však o alternatívu pre sviatočných hráčov alebo majiteľov Macov, ktorí si chcú za rok zahrať pár hier a nechcú kvôli tomu kupovať herný počítač alebo konzolu. Dostupnosť od marca v USA.

NVIDIA na CES-e oznámila aj novú verziu zariadenia NVIDIA SHIELD TV. Tá je už v predaji aj na Slovensku a podrobnejšie o nej píšeme v samostatnej recenzii v tomto čísle. Je však dôležité spomenúť dva fakty. Majitelia pôvodnej verzie tohto zariadenia nemusia smútiť, pretože z hľadiska hardvéru sa nič nemenilo. A SHIELD získal novú funkciu a podporu Google asistenta, takže môže fungovať aj ako centrum inteligentnej domácnosti. Tomuto účelu slúži aj ďalšia oznámená novinka, NVIDIA SPOT, vďaka ktorej môžete komunikovať s Google asistentom aj vtedy, keď nesedíte priamo pri TV obrazovke. Dostupnosť príslušenstva SPOT nebola oznámená.

Šéf NVIDIA práve predstavuje príspevok k inteligentnej domácnosti, NVIDIA SPOT

Autori: Roman Kadlec, Ondrej Macko, Michal Reiter, Miroslav Illéš

Pokračovanie reportáže CES 2017 budeme publikovať postupne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Reportáž CES 2017 – 1. deň

Značky: