Všetko, čo ste si kúpili na tieto Vianoce, bolo už v momente nákupu staré. Toto sú novinky CES 2017.

Na výstave CES má naša redakcia zastúpenie už tradične, tentoraz sme boli na výstave osobne dvaja z redakcie a ďalší tím spracovával všetky informácie doma. Bol to už výročný, 50. ročník tejto najväčšej výstavy spotrebnej elektroniky na svete a nebyť tu osobne, znamená prísť o výhľad do budúcnosti. Bola to zároveň výstava CES s najväčším počtom predstavených noviniek počas jej trvania. Naozaj výživná a podnetná prezentácia.

Riaditeľ výstavy, Gary Shapiro môže byť spokojný. Toto bol vydarený ročník

Našu reportáž z tejto mamutej akcie popíšeme chronologicky tak, ako sa jednotlivé novinky a služby predstavovali. Ešte pripomeňme, že pred samotnou výstavou boli dva novinárske dni, čo je v podstate celá výstava zhustená do niekoľkých prednáškových miestností umiestnených v hoteloch po celom Las Vegas.

Hlavné trendy z výstavy CES 2017

  • Ázijské značky začínajú totálne ovládať aj americký IT trh
  • Ovládanie zariadení pomocou hlasu hrá prím (Amazon Alexa)
  • Autonómne autá sú realitou a IT produkty sú ich základom
  • OLED televízory menia skúsenosti s kvalitou obrazu
  • Herný priemysel valcuje IT trh
  • Inteligentná domácnosť a domáci roboti
  • Bez virtuálnej a rozšírenej reality to už nepôjde

CES 2017 v číslach

Počet ročníkov: 50 (prvý CES sa konal v roku 1967 v New Yorku)
Počet vystavovateľov: viac ako 3800
Výstavná plocha: 240 000 m2
Počet vystavujúcich startupov: 600
Počet návštevníkov: 175 000, z toho 55 000 z iných krajín ako USA
Najväčší trapas: krádež dvoch prototypov notebookov Razer Valerie s troma displejmi počas výstavy

Acer – novinky pre hráčov a nadšencov multimédií

Našu cestu po výstave CES začíname úplne mimo centra, v Hard Rock Hotel, kde svoje novinky ako prvá predstavila spoločnosť Acer. Hlavná pozornosť bola sústredená na herný notebook Acer Predator 21X. Toto monštrum je určené pre náročných hráčov, ktorí nepripúšťajú žiadne kompromisy. Zaujme zakriveným 21-palcovým displejom (rozlíšenie 2560 x 1080 px s obnovovacou frekvenciou 120 Hz) a integrovanou technológiou na sledovanie pohybu očí. To sa využije na jednoduché ovládanie hier. Predator 21 X je vybavený najvýkonnejším procesorom Intel Core i7, päticou chladiacich ventilátorov a až dvojicou grafických kariet NVIDIA GeForce GTX 1080 zapojených do režimu SLI. Cena sa blíži k hranici 10 000 eur, notebook poháňajú hneď dva napájacie zdroje.

Acer Predator 21X za 9999 eur je parametrami určený pre najnáročnejších hráčov

Je tu až 64 GB operačnej pamäte DDR4-2400, až štyri 512 GB SSD zapojené v konfigurácii RAID 0 a pevný disk s kapacitou 1 TB, 7200 ot/min. Pripočítajte veľkú mechanickú klávesnicu s individuálne programovateľnými podsvietenými klávesmi, pričom numerický blok možno prevrátiť a premeniť na Precision Touchpad.

Aspire V 15 Nitro Black Edition je oproti tomu herný notebook, ktorý si môže dovoliť skoro každý hráč. Má plnú portovú výbavu, je celkom tenký a ešte si na ňom zahráte najnovšie hry. To všetko v dvoch verziách uhlopriečky. Nám sa páčil hlavne 15,6″ model, no bude k dispozícii aj jeho 17,3″ verzia. Oba notebooky budú na trhu už od februára s cenou od 1299 eur.

Zameranie na herný segment vidno napríklad na zadnej strane notebooku v oblasti výduchov vzduchu. Pod povrchom má napríklad špeciálny antiprachový systém. Ten sa dá spúšťať aj manuálne a vtedy sa ventilátor rozbehne opačným smerom, pričom vyfúka prebytočný prach. V maximálnej výbave je tu procesor Intel Core i7-7700HQ, grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1060, 32 GB RAM, 512 GB SSD a k tomu 2 TB HDD.

Herný notebook Acer V 15 Nitro s efektným vyhotovením

Aspire VX 15 je už dizajnovo rýdzo herný notebook a je to vidieť na prvý pohľad. To znamená nielen špecializovaný návrh veka displeja, ale aj výduchy sú už agresívnejšie. Cena je od 949 eur, maximálna hardvérová výbava je s procesorom Intel Core i7-7700HQ, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 32 GB RAM, 512 GB SSD + 1 TB HDD.

Pre hráčov, ktorí si hry radšej užijú na stolnom počítači, pripravil Acer novinky vo vyhotovení Aspire GX. Je pomere tenký, ľahko sa s ním manipuluje a prenáša na iné miesto. Má podobné parametre ako notebook Aspire VX 15 a cena je od 849 eur. Acer k tomu uviedol aj výborný herný monitor Acer Predator Z301CT. Je to prvý zakrivený monitor s pomerom strán 21:9 a funkciou eye-tracking na ovládanie hier pomocou pohybu očí. Má uhlopriečku až 30 palcov a jeho cena štartuje na 919 eur.

Počítač Acer Aspire GX a zakrivený monitor Predator Z301CT tvoria krásne hniezdo pre vášnivého hráča

Honor 6X – za málo peňazí veľa muziky

Druhou veľkou akciou počas prvého novinárskeho dňa bolo predstavenie telefónu Honor 6X, a to v hoteli Mandalay Bay. Minuloročný „telefón veľtrhu“, Honor 5X tak o rok dostal svojho nástupcu, ktorý prišiel s názvom Double or Nothing – voči minulosti sú tak niektoré parametre zdvojnásobené. Tento telefón sa vyznačuje ergonomicky tvarovaným kovovým telom a 5,5“ Full HD displejom s rozlíšením 1920 x 1080 bodov. Okrem 2,5D zakriveného displeja dodávajú telefónu elegantný vzhľad aj zaoblené rohy. Smartfón poháňa osemjadrový procesor Kirin 655 od Huawei.

George Zhao, prezident Honoru to povedal pri našom osobnom stretnutí jasne – Európa je pre Honor kľúčový trh

O výkon sa postará 3 GB operačná pamäť, nový Smart File System predchádza fragmentácii zložiek v smartfóne. Počas dlhodobej prevádzky sa tak tento telefón nespomaľuje. Vstavanú 32 GB pamäť telefónu možno rozšíriť pomocou microSD karty, celodennú výdrž telefónu zabezpečuje batéria s kapacitou 3340 mAh. Zariadenie tiež podporuje systém dual SIM. Integrovaná rýchla čítačka odtlačkov prstov, ktorá telefón odomkne už za 0,3 sekundy.

Smartfón beží na Androide 6.0, ktorý dopĺňa používateľské rozhranie EMUI 4.1. Čerešničkou na torte je duálny fotoaparát s kombinovaným rozlíšením 12 Mpx a 2 Mpx. Vďaka druhému objektívu je možné meniť hĺbku ostrosti v záberoch. Predná selfie kamera má 8 Mpx. Honor 6X bude k dispozícii v zlatom, striebornom a šedom vyhotovení. Na našom trhu by sa mal objaviť od februára za cenu 250 eur (len 32 GB model).

Double or nothing, teda viac pamäte, dve zadné kamery a dvojitá výdrž na batériu

Autori: Roman Kadlec, Ondrej Macko, Michal Reiter, Miroslav Illéš

Pokračovanie reportáže CES 2017 budeme publikovať postupne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.