Smart mestá a obce nie sú hudbou budúcnosti, je to realita. A Resco je dôkazom, že sa to dá aj na Slovensku. Rok 2017 priniesol spoločnosti Resco nielen umiestnenie v rebríčku Fast 500, ale spoločnosť má dnes viac ako 2000 zákazníkov a vyše 100 000 licencovaných používateľov. Pritom sa o nej na Slovensku veľa nevie.

My sme zašli do centrály spoločnosti Resco v Bratislave a hovorili sme s jej riaditeľom, pánom Radomírom Vozárom.

Ako teda vyzeral pre Resco rok 2017 a čo bude v tomto roku?

Nuž, naďalej sme zlepšovali a vyvíjali našu nosnú aplikáciu pre mobilné CRM. Všetky naše produkty nájdete ako Resco Cloud, kde si každý vyberie to, čo potrebuje. Tento rok do Resco Cloud pribudne napríklad aplikácia pre inteligentné mestá – City Smart Services. Resco pritom navýšilo tržby o slušných 23 %. Takýto úspech by nebol možný bez partnerov. V roku 2017 sme im vyplatili viac ako 1,8 milióna eur za všetky nimi predané licencie. Ešte zaujímavejšie je ďalšie číslo – partneri priniesli zákazníkom doplnkové služby v hodnote 6,8 milióna eur.

Z toho vyplýva, že budete chcieť zlepšiť spoluprácu s partnermi. Ako budete postupovať?

Áno, budeme organizovať školenia či webináre. Chceme, aby sa naši partneri čo najlepšie oboznámili s našimi produktami. Celkovo máme po svete asi 500 partnerov, či už globálnych ako je napr. Accenture alebo lokálnych. Napr. v Nemecku máme veľmi dobrých partnerov, predovšetkým takých, ktorí sú súčasne partnermi Microsoftu.

Radomír Vozár, CEO Resco

Všimli sme si, že organizujete medzinárodné konferencie, a to nielen v Európe. Ako to tam vyzerá?

Minulý rok sme robili partnerskú konferenciu v Amsterdame, prišlo tam okolo 100 špecialistov a zúčastnené boli tie najlepšie európske integračné firmy, celkovo zo 14 krajín. Účastníci sa veľmi aktívne snažili získať know-how ako sa dá s Rescom spolupracovať, a to dlhodobo. Aktuálne organizujeme konferenciu Resco.Next v Atlante a tu prisľúbili aktívnu účasť veľké mená v oblasti CRM. Napr. šéf Microsoft pre Field service bude na našej otváracej prednáške a bude mať aj vlastnú prednášku.

Vyzerá to tak, že s Microsoftom ste na spoločnej vlne

Microsoft je v súčasnosti náš najlepší partner. CRM projekt v každej firme sa musí totiž stále zdokonaľovať, pridávajú sa nové moduly, dnes je všetko mobilné. S Microsoftom sme uzatvorili spoluprácu v oblasti Field service – konkrétne na produkte Microsoft 365 for Field Service. Dynamics 365 je pritom pre Microsoft asi najperspektívnejšia oblasť a Resco k tomu dodáva svoju technológiu. Znamená to, že všade, kde predáva MS Dynamics 365 pre Field Service svoje licencie, tam sa uplatňuje aj Resco technológia. Spolupracujeme tak priamo s obchodným tímom Microsoft 365 Field Service. Aj pre Microsoft je Resco jedným z najvýznamnejších partnerov globálne.

Aké má teda Resco plány na rok 2018?

Plánujeme rozširovať portfólio, chceme rozšíriť našu mobilnú technológiu do nových oblastí. Resco plánuje pokračovať v rozvoji vlajkovej lode, produktu mobilného CRM. Chystá však aj novinky v oblasti Smart city. Naším cieľom je ponúknuť inteligentné riešenie pre samosprávy miest a obcí (tzv. municipalít). Ide o City Smart Services, aby akékoľvek mesto, obec, alebo mestská časť dokázala jednoducho a efektívne zaviesť také riešenie, ktoré zjednoduší jeho obyvateľom život a bude jedným z dôvodov, prečo sa rozhodnú na danom mieste bývať.

Čo to v praxi znamená a predovšetkým na Slovensku?

Riešenie od Resco nielenže umožňuje komunikovať občanom so samosprávou, ale ide ďalej. Na základe CRM systému vzniká riešenie, ktoré umožňuje riešiť celú agendu samosprávy, napr. aj technických služieb. Občan tak má prehľad o službách, cene, prístupné sú aj reporty, zmluvy a mnoho iných vecí, ktoré obec prenesú do smart doby. Pripravujeme aj riešenie Resco Inspections, na realizáciu inšpekčných záznamov. A potom je tu aplikácia Route Planner, ktorá vďaka mapám umožňuje efektívne plánovanie ciest, trackovanie zamestnancov v teréne a ich prepojenie napríklad s kalendárom, s dôrazom na dopravnú situáciu a aktuálne počasie.

A ako je to na Slovensku? O firme Resco síce vieme napr. my, ale bežný IT-čkár má možno mylnú predstavu o tom, že ste firma, ktorá urobila slovenskú klávesnicu pre mobilné zariadenia.

Áno, to máte pravdu, tento projekt je starý 10 rokov a stále je s nami spájaný. Teraz ale chceme dať o sebe viac vedieť aj na Slovensku. Potrebujeme nabrať špecialistov priamo do Bratislavy, kde je a stále bude naša centrála. Najviac ich potrebujeme v obchode, v marketingu, ale aj vo vývoji. Pre vývoj však máme veľmi vysoké nároky a nájsť vhodného adepta nám trvá dlho. Už dlhšie spolupracujeme s vysokými školami, aby sme podchytili dobrých študentov čo najskôr. Robíme tiež rôzne pravidelné semináre, kde sa študenti naučia pracovať s našou technológiou.

Uplatní sa na Slovensku aj spomenuté riešenie City Smart services?

Áno, chceme zlepšovať fungovanie municipalít aj na Slovensku. Naše riešenie je postavené na tom, že bežní občania budú reportovať svoje poznatky do CRM systému. V ňom budú zástupcovia municipalít vedieť manažovať tieto poznatky do jedného celku a budú ich môcť delegovať na konkrétnych servisných technikov. Tí majú prístup do mobilných riešení a následne zasiahnu. Na Slovensku chceme v tejto oblasti spolupracovať s vysokými školami a zameriame sa aj na využitie IoT (internet vecí). Tým myslím inteligentné osvetlenie, inteligentné smetiaky a pod. A práve tu chceme prenechať voľnú ruku študentom. Čakáme, že prídu s nápadmi a my do toho dáme peniaze. Ak bude nápad dobrý, zaplatíme riešenie a budeme financovať vývoj. Tieto nové technológie chceme dostať na Slovensku do praxe. Pritom budeme naše riešenie pre slovenské mestá dodávať zadarmo. Vytvoríme nový tím ľudí a bude to pekná ukážka toho, ako sa to dá urobiť. Urobíme im špeciálny portál, kde vyplnia niekoľko faktov a riešenie bude naozaj zadarmo.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.