Začalo to veľkým nadšením pre elektromobily a pokračuje to skutočnými vozidlami, ktoré sú predstavované na autosalóne v Ženeve

Mate Rimac, CEO RIMAC AUTOMOBILI, je Chorvát, ktorého elektromobilita vtiahla natoľko, že začal konštruovať vlastné prototypy. Pamätám si na YouTube videá spred niekoľkých rokov, na ktorých som sledoval jedného mladého nadšenca, ktorý prestaval klasické BMW (model E30) na elektromobil s neskutočným výkonom. Toto vozidlo bolo síce zaujímavé, ale nie pre každého. O automobile značky RIMAC v tomto čase veľa ľudí nevedelo.

RIMAC C_TWO

To sa však zmenilo v roku 2013, kedy Chorvátska automobilka predstavila prvé, od základu postavené elektrické auto – RIMAC Concept One. Toto vozidlo sa preslávilo aj ako najrýchlejší elektromobil na svete. Výroba bola limitovaná na desať kusov, z ktorých sa väčšina do roku 2014 predala. Možno sa to nezdá, ale RIMAC AUTOMOBILI je spoločnosť, ktorá v oblasti vývoja elektromobilov napreduje obrovskou rýchlosťou.

Samozrejme, spoločnosť TESLA medzitým nespala a minulý rok predstavila nový model, TESLA Roadster 2, ktorý je (pravdepodobne) odpoveďou na RIMAC. Nový Roadster má astronomické špecifikácie a prvé kusy by mali byť vyprodukované do roku 2020. Medzitým už aj spoločnosť RIMAC AUTOMOBILI pracovala na novej „beštii“ s názvom – RIMAC Concept Two (ďalej RIMAC C_2). Veľmi rýchla odozva dostala na kolená nejedného fanúšika elektromobilov. Novinka vyzerá fantasticky a jej výkon je desivý. No nie len to, nový RIMAC je zaujímavý z každej stránky, vrátane použitých technológií.

RIMAC C_ONE „vyškolil“ aj LaFerrari

Základná špecifikácia RIMAC CONCEPT TWO 

Výkon: 1408 kW – 1914 konských síl / Krútiaci moment: 2300 Nm / Zrýchlenie 0 – 100 Km/h: 1,97 sekundy / Max. rýchlosť: 415 Km/h / Hmotnosť: 1950 Kg / Dĺžka: 4750 mm / Šírka: 1986 mm / Výška 1208 mm / Rázvor: 2745 mm. Kompletnú špecifikáciu vozidla nájdete > TU.

Takmer 2-tonové monštrum sa „rozhýbe“ z pokoja na 300 Km/h za 11,8 sekundy. Myslím, že tento údaj hovorí za všetko. Je jasné, že toto nie je automobil na denné vozenie, ale budúcim majiteľom bude robiť určite radosť. RIMAC C_2 má celkom 4 motory a 4 prevodovky, teda na každé koleso jeden motor a jednu prevodovku. Vzadu dvojstupňové prevodovky, vpredu jednostupňové, resp. bezstupňové. Samozrejmosťou je aj počítačom riadené vektorovanie krútiaceho momentu. Tým je docielené, že automobil dokáže prerozdeľovať krútiaci moment v akomkoľvek pomere.

Hmotnosť vozidla je síce vysoká, ale výrobca ju dokázal optimálne rozložiť – 50:50. Najväčšiu časť váhy majú na svedomí batérie a použité technológie, nakoľko celý skelet aj monokok vozidla je z uhlíkových vlákien. Pri pohľade na interiér sú všade prítomné prémiové materiály. Celý interiér je lemovaný kvalitnou kožou, karbónom a hliníkovými doplnkami, resp. ovládačmi.

Motory, resp. celú elektrickú sústavu vozidla dopuje 120 kWh batéria, ktorá disponuje pokročilým kvapalinovým chladením vlastnej výroby. Batéria by mala byť neustále udržiavaná v optimálnej teplote, čo umožní postaviť RIMAC C_2 aj na okruh. Na Nürburgringu by mal vydržať celé 2 rýchle kolá. Najdôležitejší je dojazd v bežnej prevádzke. Výrobca udáva až 650 km na jedno nabitie.

Tento údaj je skôr laboratórny, ale ak bude reálnych aspoň 450 km, tak je to stále veľmi dobré. RIMAC C_2 má síce neskutočné zrýchlenie, ale taktiež musí byť dobre vyriešený aj systém brzdenia. Základom sú teda 390 mm karbón-keramické kotúče a 6-piestikové strmene. Brzdeniu napomáha aj aktívne krídlo v zadnej časti, ktoré môže slúžiť ako vzduchová brzda. Podobný princíp, ako používajú lietadlá.

RIMAC C_2 nie je iba neskrotená beštia, ale aj technologický skvost

Riadiace jednotky, resp. celá výpočtová technika tohto vozidla má výkon, ktorý sa môže porovnávať s Macbook-om Pro, teda krát 22. Za približne hodinu jazdy vyprodukuje až 6 GB dát. Slušné! Predimenzovaný výpočtový výkon má do budúcna svoje opodstatnenie. RIMAC zvláda s aktuálnym softvérom autonómne vedenie vozidla 4 stupňa, čiže sa dokáže pohybovať bez zásahu vodiča. Aby to bolo možné, sú potrebné rôzne senzory a radary, ktorých je v tomto prípade viac než dosť.

Naprieč vozidlom je zakomponovaných 8 kamier, 2 lidary, 6 radarov a 12 ultrazvukových senzorov. Čerešničkou na torte je možnosť odomykať vozidlo tvárou, čiže zabezpečenie automobilu na spôsob FaceID. Hovorí sa aj o umelej inteligencii, a to v tom zmysle, že auto bude skenovať šoféra a podľa nálady alebo iných faktorov prispôsobí naladenie, napr. tuhosti podvozku. Rád by som si to vyskúšal, ale toto nám na redakčný test asi nepožičajú 🙂 .

Automobilka si zachovala aj zmysel pre humor, nakoľko pod zadné sklo zakomponovala hasiaci prístroj s nápisom v zmysle – použite v prípade havárie pri pretekoch do vrchu. Ak by ste nevedeli prečo, tak Richard Hammond (hviezda z relácie TOP GEAR alebo The Grand Tour) dal RIMAC CONCEPT ONE do smútku pri odvážnej testovacej jazde. Auto sa po prevrátení vznietilo, ale Hammond vyviazol iba so zlomenou nohou.

Prejdime ešte k posledným informáciám. Novinka by mala byť vyrobená v celkovom náklade 150 kusov. Cena jedného vozidla sa bude pohybovať okolo 1 800 000 eur. To síce nie je málo, ale svojich majiteľov si určite nájde. Povráva sa, že vystavený kus na Ženevskom autosalóne už má svojho vážneho záujemcu, pričom konečná cena ešte nebola s určitosťou stanovená.

Fotogaléria RIMAC CONCEPT TWO

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu