So svojim vylepšeným modelom tyčového vysávača prichádza aj výrobca Roborock. V redakcii sme mali možnosť otestovať najnovší model Roborock H7, ktorý má oproti konkurentom niekoľko zaujímavých výhod, o ktorých si povieme.

Kompaktný a jednoduchý dizajn

Dizajn tohto vysávača sa nevymyká štandardu a je veľmi podobný aj ostatným tyčovým vysávačom na trhu. Jeho hlavná motorická jednotka je zložená z nádobky na prach s objemom až 500 mililitrov. Nad pištoľovým držadlom je displej, ktorý zobrazuje všetky podstatné informácie o prevádzke vysávača a jeho údržbe.

Na jednotke nájdete ešte tri mechanické tlačidlá – hlavné tlačidlo v tvare spúšte slúži na zapnutie vysávania. Bočným tlačidlom aktivujete poistku, pre kontinuálne vysávanie. Ak podržíte tlačidlo 5 sekúnd, aktivujete detskú poistku, aby náhodou vaše ratolesti omylom vysávač nezapli. Predným tlačidlom si zvolíte vhodný čistiaci režim.

V spodnej časti je 3610 mAh batéria, ktorá sa nabíja cez port, alebo v dokovacej stanici. Nabitie batérie trvá približne 2,5 hodiny.

Čistiace režimy a výdrž na batériu

Na výber máte spomedzi troch čistiacich režimov. Ekologický, štandardný a režim MAX. Počas nášho testovania vydržal vysávač na jedno úplne nabitie vysávať v ekologickom režime až 90 minút, v štandardnom režime okolo 40 minút a v maximálnom režime približne 10 minút. Veľkou výhodou je to, že na displeji vždy vidíte, koľko času vám zostáva, do úplného vybitia batérie.

Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Roborock H7


Bohaté príslušenstvo s pridanou hodnotou

Pri vysávaní určite oceníte bohaté príslušenstvo. To okrem hlavnej motorickej jednotky obsahuje vysávaciu tyč, hlavnú čistiacu kefu a  malú čistiacu kefu určenú na čalúnenia, pričom obe sú poháňané doplnkovým motorčekom. Ďalej v balení nájdete aj nadstavec na jemné povrchy, štrbinový nadstavec a predlžovaciu, flexibilnú hadicu.

Čerešničkou pri tejto výbave je dokovacia stanica. Tú jednoducho nainštalujete na stenu, zapojíte do zásuvky a vysávač budete mať vždy nabitý po ruke. Po stranách dokovacej stanice je kovový povrch a každý z nadstavcov má vstavaný magnet. Nemusíte sa tak triafať do rôznych štrbín, stačí nadstavec priložiť ku stanici a sám sa prichytí. Je to praktické a navyše nadstavce držia na akomkoľvek kovovom povrchu, napríklad aj na chladničke v kuchyni.

Unikátnym riešením tohto vysávača je aj možnosť vysávania do odpadového vrecúška. To je súčasťou dodávky a využijete ho najmä vtedy, keď ste alergik a prekáža vám vysýpanie nádobky s prachom, alebo tiež pri vysávaní ostrejších predmetov, ako sú napríklad úlomky skla. Tie sa totiž nemôžu vysávať takmer so žiadnym tyčovým vysávačom, pretože by mohli poškodiť plastovú odpadovú nádobku či filtráciu, no s týmto vrecúškom to hravo zvládnete.

Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Roborock H7

Pravidelná údržba

Roborock H7 disponuje až 9-stupňovou filtráciou, ktorá je zložená z cyklónového mechanického filtra a HEPA filtra. Samozrejme vysávač si raz za čas vyžiada aj údržbu. Výhodou je, že oba filtre sú umývateľné. Stačí ich opláchnuť pod tečúcou vodou a nechať ich poriadne 24 hodín vyschnúť. Ďalej údržba spočíva v sporadickej výmenej HEPA filtra, opláchnutí nádobky na prach či vyčistení kief.

Naše praktické skúsenosti

Saciu silu tohto vysávača sme skutočne pocítili. Vysávačom sme povysávali všetky povrchy a štrbiny. To čo zatiaľ tyčové vysávače veľmi nedokážu, a nedokáže to ani tento model, je vysatie kobercov s veľmi dlhým vlasom. Netreba sa však zľaknúť, vysávač v prípade zamotania kief automaticky vypne. Váha vysávača je iba 1,46 kila a veľmi dobre sa drží v ruke. 

My sme pri testovaní ocenili, že pri prechode z tvrdých podláh automaticky mierne zvýši sací výkon. Ak sa vám stane, že máte pocit nižšieho sacieho výkonu, stačí vyprázdniť odpadovú nádobku. Tú neodporúčame nechať naplniť doplna. Má to totiž priamy vplyv na výkon vysávača a napokon sa táto nádobka vyprázdňuje veľmi jednoducho, iba stlačením jedného tlačidla.

Páči sa nám

  • sací výkon
  • ukazovateľ zostatkového času vysávania
  • dlhá výdrž v ekologickom režime
  • možnosť vysávania do vrecúška

Nepáči sa nám

  • výdrž v režime MAX

Verdikt

Roborock H7 je dobrou investíciou, ak chcete mať po ruke vždy pomocníka, ktorý vám pomôže rýchlo urobiť poriadok. Bohaté príslušenstvo, silný sací výkon a dlhá výdrž na batériu vám zaručí, že poupratujete všetko čo potrebujete. A navyše vás vysávanie s takýmto vysávačom bude aj baviť.

Cena: 399 eur

Zapožičal: WESTech

  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Roborock H7Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.